Helgens uttagningar: 27:e & 28:e februari samt 1:a mars

 
Vi har nu kommit fram till februaris sista vecka och därmed också kanske den största uttagninghelgen för året. Denna helg väljer inte mindre än fem länder artist och bidrag och dessutom sker två officiella bidragspresentationer från Big Five-länderna. Sverige och Österrike är de enda som håller i deltävlingar/shower denna helg.
 

Lördag 28 februari

 
UMK - final!
 
Inför: Finlands final Uuden Musiikin Kilpailu 2015
Datum: 2015-02-28
Tid: 20.00 - 22.00
Plats: YLE Studio 2 i Helsingfors
Röstningsprocess:
90 % tittarröster
10% juryröster
TV-bolag/Stream:
YLE 2 - Länk1
Eurovision.tv - Länk
 
Efter tre semifinaler där tittarna har utsett sina finalister har det så blivit dags för Finland att välja sin artist och bidrag till Wien. Det är totalt nio finalister som gör upp om segern och denna gång avgörs resultatet med hjälp av tittarröster och juryröster. Även internetröstning kommer att användas som röstningsmetod.
 
Panelens inför-rapport till Finlands final hittar du här.
 
 
Första liveframträdande
 
För drygt en månad sedan meddelade Frankrike sitt val av artist och bidrag till Eurovision: sångerskan Lisa Angell med bidraget "N'oubliez pas". Nu på lördagskvällen kommer bidraget att framföras live i TV-programmet Le Grand Show som sänds med start kl. 20:50 CET.
 
 
O Melodie Pentru Europa - final!
 
Under veckan har Moldavien haft igång sin uttagning med sina två semifinaler. Tittarröster och juryröster kombinerades och totalt skickades 16 av 24 semifinalister vidare: 14 bidrag (7 från varje semi) genom jury-tittarkombination och 2 bidrag (ett per semifinal) av de som ej röstades vidare (i respektive semifinal). Även nu i finalen kommer det att vara kombinerade jury- och telefonröster som avgör resultatet.
 
Panelens inför-rapport till Moldaviens final hittar du här.
 
 
EMA - final!
 
Slovenien arrangerar även i år sin uttagning EMA som består av åtta tävlande. Sändningen kommer att programledas av komikern Nejc Šmit samt sångerskorna Darja Švajger, Maja Keuc och Tinkara Kovač (vilka samtliga tre har representerat Slovenien i ESC vid tidigare tillfällen).
 
Upplägget för finalen är att de tävlande först framför respektive bidrag. Därefter poängsätter en tremannajury dessa bidrag, där det sedan är juryns poäng som sedan avgör vilka två som bidrag går vidare till en andra omgång. I den andra omgången är det upp till tittarna att bestämma vilken artist med tillhörande bidrag som ska vinna och som därmed blir Sloveniens representant i Wien.
 
Följande artister tävlar (länkarna går till respektive bidrags studioversion):
  1. Alya & Neno Belan - "Misunderstandings"
  2. Tim Kores - "Once Too Many Times"
  3. Jana Šušteršič - "Glas srca"
  4. I.C.E. - "Vse mogoče"
  5. Clemens - "Mava to"
  6. Maraaya - "Here For You"
  7. Rudi Bučar En Figoni - "Šaltinka"
  8. Martina Majerle - "Alive"
 
Ett välkänt namn i startfältet är 34-åriga Martina Majerle, som år 2009 representerade Slovenien (tillsammans med kvartetten Quartissimo) med låten "Love Symphony". Då lyckades gruppen ej avancera vidare från den andra semifinalen utan slutade på 16:e plats av 19 tävlande. Utöver sin egen scenmedverkan har hon också framträtt som bakgrundssångerska för olika balkanländer vid ett flertal Eurovisionstillfällen: 2003 (Kroatien), 2007 (Slovenien), 2008 (Montenegro), 2011 (Slovenien), 2012 (Slovenien) och 2014 (Montenegro). Utöver Eurovisionstillfällen har hon dessutom körat bakom andra kända balkanartister vid olika tävlingar och tillställningar.
 
 
Melodifestivalen - fjärde deltävlingen
 
Inför: Sveriges fjärde deltävling Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-02-28
Tid: 20.00 - 21.30
Plats: Örebro
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk
 
 
På lördag sänds den fjärde (och sista) deltävlingen av Melodifestivalen 2015 från Conventum Arena i Örebro. Denna vecka får vi tittare höra de sju sista bidragen som ännu inte har framförts live. Dessa sju bidrag tävlar om två finalplatser samt de två sista platserna i Andra chansen. Sanna Nielsen och Robin Paulsson är progamledare och Filippa Bark agerar sidekick i Green room. Efter att denna deltävling är avklarad släpper SVT samtliga 28 tävlingsbidrag fria för allmän spelning!
 
Mer info om den fjärde deltävlingen hittar du här.
 
 
A Dal - final!
 
Inför: Ungerns final A Dal 2015
Datum: 2015-02-28
Tid: 20.25 - 22.30 CET
Plats: Budapest
Röstningsprocess: 4 superfinalister av jury + 1 vinnare av enbart tittarna
TV-bolag/Stream:
M1 - Länk1 Länk2
Duna World - Länk
Eurovision.tv - Länk
 
Ungern håller sin final denna lördag efter att finalfältet blev klart i förra veckans andra semifinal. Totalt är det 8 bidrag som gör upp om segern: först röstar programmets jury fram fyra bidrag (genom poängsättning) och därefter avgör tittarna genom SMS- och mobilappsröstning vilken av de fyra som sedan ska ta hem hela segern!
 
Panelens inför-rapport till Ungerns final hittar du här.


Söndag 1 mars

 
Bidragspresentation
 
I mitten av januari presenterade spanska TV-bolaget TVE sin representant och tävlingsbidrag: sångerskan Edurne med bidraget "Amanecer". Bidraget har text och musik av Tony Sanchez Ohlsson, Thomas G:son och Peter Boström.
 
Vid detta tillfälle hade låten dock inte spelats in i sin fullo och därefter skulle videon spelas in. Först nu denna söndag kommer bidraget att presenteras för första gången. Bidraget släpps i videoform.
 
 

Fredag 27 februari

 
Dessa evenemang har redan avgjorts!
 
Eurosong - final!
 
Inför: Irlands final Eurosong 2015
Datum: 2015-02-27
Tid: 22.30 - 00.50 CET
Plats: Dublin
Röstningsprocess:
50 % juryröster - 50 % tittarröster
TV-bolag/Stream:
RTÉ - Länk
Eurovision.tv - Länk
 
Det har blivit dags för Irland att välja artist och bidrag. Till skillnad från föregående två år har mentorsskapet tagits bort och ersatts av den tidigare metoden med nationellt inskick av bidrag. Fem bidrag valdes sedan ut till tävlan, däribland den svenskskrivna låten "Break Me Up" som kommer att framföras av Erika Selin (tävlade i Idol 2009). Resultatet avgörs genom 50% regionala jurygrupper och 50% tittarröster.
 
Panelens inför-rapport till Irlands final hittar du här.
 
 
Wer singt für Österreich? - Andra showen
 
Efter förra veckans första show där de sex finalisterna valdes ut kommer dessa nu i detta program få coachning och repetitionstid inför kommande program, där de ska framföra potentiella Eurovisionsbidrag.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?