ESC 2015: Repetitioner dag 7

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår lördag avslutades de enskilda repetitionerna för semifinalländerna. Idag söndag har det således blivit dags för de sju länder som redan är klara för finalen den 23 maj att repetera för första gången. Utöver detta sker invigningsfesten av årets ESC!
 
Under söndagen repeterar de länder som är direktkvalificerade till finalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad "Meet and Greet". Scenrepen hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.
 
Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Först på onsdag 20 maj kommer de direktkvalificerade att få repetera en gång till. Vid det tillfället kommer det också att ske lottning om vilka starthalvor dessa länder ska tävla i (sedan tidigare är det lottat att värdlandet Österrike startar som nummer 14 i finalen). Då ingen startordning är gjord så repeterar finalisterna utifrån en egen ordning bestämd av EBU.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
 
Klockan 18:00 ikväll invigs sedan Eurovision 2015 officiellt!
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#Italien

 
 
Nästfavoriten (och fanfavoriten) Italien är första av de finalklara bidragen ut idag. Helt uppenbart är att man satsar stort på bakgrunden och mindre på koreografin. Vi får se allehanda antika föremål i grått, för att lyfta fram känslan av Italien, vilket de lyckas bra med. Frågan är dock om den storslagna vy kommer att bestå genom hela nummret? I övrigt så satsar man allt på att Il Volo-killarna kommer ha tillräckligt med pondus för att inte behöva göra något mer på scenen. De sjunger ju som väntat rätt bra, men räcker detta scennummer? Kanske.
 

#Österrike

 
 
Hemmanationen kör på ett lite annat stuk mot tidigare, med denna grupp av långhåriga musikanter. The Makemakes framträder i vitt och medan gruppens sångare med sin svarta karaktäristiska hatt sätter krydda på allt sammans. Det ser ut som att bakgrunden kommer vara mörk, med gula strålkastare bakom. Svajigt röstmässigt, men kommer förmodligen bli bättre tills Lördagens final. 
 

#Spanien

 
 
Edurne på scenen nu för Spanien. I röd klänning och med en bakgrund som till viss del känns igen från musikvideon storsatsar man i det spanska numret. Framför en öken och vissna träd, står Edurne med en vindmaskin i ansiktet och en mystisk dansar bakom sig. Enligt kommentatorsfälten på Youtube ska hon även avsluta numret lite Loreen-aktigt med en erotisk (??) dans tillsammans med denne dansare. 

#Tyskland

 
 
Ann Sophie satsar på svart - efter låtens tema. I bakgrunden får vi givetvis se svart rök i olika former, medan Ann Sophie med gula strålkastare i ryggen och iklädd svarta kläder sjunger så det knakar. Dock bär inte hennes röst, trots att hon sjunger rätt. Det låter helt enkelt inte bra live det här. Frågan är om någon koreografi kommer att användas? I detta 36 sekundersklipp ser vi inga tecken på det.
 

#Storbritannien

 
 
Storbritanniens Elektro Velvet bjuder på en intressant uppsvisning, som förmodligen kommer bli ännu mer effektfull senare i låten. Vi får se ljus i silver och guld, men framförallt har man tagit fram två trappor som kommer att användas som entré för de båda sångarna. 4 körsångare förekommer också - och alla är klädda som vi känner igen dem ifrån musikvideon. Detta lär bli mer intressant mot slutet av numret, som vi alltså inte får se än.
 

#Frankrike

 
 
Lisa har onekligen den häftigaste och effektfullaste bakgrunden idag - då man lyckas kringå regeln med att enbart 6 får stå på scenen samtidigt. Nu tar hon hjälp av bakgrundsgrafiken för att få upp en hel orkester med trumslagare på scenen - mycket snyggt! Frågan är dock hur mycket trummande som faktiskt kommer att höras i musiken? Lisa står annars still på scenen, i blå klänning och utöver trumslagarna förekommer inte mycket koreografi.
 

#Australien

 


Sista land ut idag är gästlandet Australien - och Guy Sebastian. Bakgrunden går i guld och orange (med ljusstolpar?), och med sig på scenen har han 4 dansare/körsångare. Själv går Guy klädd i mörk kavaj, slips och ljusa byxor och har någon typ av hatt på sig. Frågan är om detta är det slutliga klädvalet? Nja.. Annars verkar det bli bakgrundskören som gör den mesta av koreografin. Blir även detta intressant att följa.
 
Artikeln uppdateras...
 
 
Postat av:▲ R O B I N N S

Jag är så taggad!!

Svar: Det är vi ocksåHa en trevlig ESC-Vecka

/ESC-Panelen
ESC Panelen


Skrivet: 2015-05-17| 15:16:31     Av: http://robinns.blogg.se/
Postat av:Per

Sjukt taggad! Men är Måns verkligen befogad storfavorit?

Svar: Hej Per. Kul att du är lika taggad som vi i panelen är. Ja, det stämmer. Måns är favoriter hos både spelbolag, experter och fans, men givetvis är han inte den enda storfavoriten i år. Australien och Italien tror vi på också.
ESC Panelen


Skrivet: 2015-05-18| 11:18:39     Av: http://mrbet.se/eurovision

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?