The Makemakes tävlar för Österrike

Foto: EscXtra.com
 
På fredagen avgjordes det vem som blir Österrikes representant i årets Eurovision Song Contest. I finalen av den nationella uttagningen Wer Singt Für Österreich? tävlade sex artister om segern. Efter två röstningsomgångar stod det klart att musikgruppen The Makemakes får tävla för Österrike i ESC 2015.
 
Inför finalen arrangerade TV-bolaget ORF en nationell uttagning där 16 artister valdes ut för tävlan. Dessa fick i ett första program framföra covers för en jury som sedan valde ut 6 av dessa artister som fick gå vidare i tävlan. Dessa fick sedan coachning av juryn och var och en av artisterna fick också två potentiella ESC-bidrag som sedan framfördes för juryn. Juryn bestämde sedan vilket bidrag respektive artist skulle tävla med i finalen.
 

Finalens upplägg & poängsättning

 
Den nationella finalen var livesänd (övriga program var förinspelade) och resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning - i två omgångar. Först framfördes bidragen samtidigt som tittarna fick rösta. Tio jurygrupper fick sedan rösta på bidragen, där varje jurygrupp fick ge 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till trean, 7 poäng till fyran, 6 poäng till femman och 5 poäng till sexan.
 
Efter att jurygruppernas poäng hade delats ut slogs dessa samman och det bidraget som hade fått högst totalpoäng fick en gemensam 12-poängare, totaltvåan fick 10 poäng osv. genom samma skala 8-5 poäng. Därefter lades tittarnas röster till (samma skala som juryn) och de två bidragen med högst totalpoäng gick till en andra omgång.
 
Den andra omgången avgjordes sedan helt av tittarna.
 

Resultat

 
Omgång 1
Bidragen står nedan i startordning (inom parantes nämns totalpoäng & placering).
Fetmarkerade bidrag gick till den andra omgången.
  1. Folkshilfe - "Who You Are" (14p, 4:e plats)
  2. Zoe - "Quel filou" (18p, 3:e plats)
  3. Dawa - "Feel Alive" (18p, 2:a plats)
  4. Celina Ann - "Utopia" (10p, 6:e plats)
  5. Johann Sebastian Bass - "Absolutio" (12p, 5:e plats)
  6. The Makemakes - "I Am Yours" (24p, 1:a plats)
 
Omgång 2
Fetmarkerat bidrag vann finalen.
  1. Dawa - "Feel Alive"
  2. The Makemakes - "I Am Yours"
 
Här nedan kan du se på The Makemakes framträdande från finalen:
 
 
 

 
Då Österrike står värdland behöver The Makemakes inte kvala till årets ESC-final den 23 maj. Under nästa vecka när "Head of Delegation"-mötet hålls i Wien kommer det att lottas vilket startnummer Österrike kommer att ha i finalen.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?