Inför: Dansk Melodi Grand Prix 2015 - FINAL

 
Inför: Danmarks final Dansk Melodi Grand Prix 2015
Datum: 2015-02-07
Tid: 20.00 - 22.00
Plats: Ålborg
Röstningsprocess: 50% tittarröster - 50 % juryröster
TV-bolag/Stream: DR - Länk1

 
På lördag kväll samtidigt som den svenska Melodifestivalen drar igång genomför Danmark sin nationella final under uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2015. Precis som förra året blir det bara en enda finalkväll som kommer att hållas i Aalborg.
 
Esben Bjerre Hansen och Jacob Riising som kommer att vara programledare. Totalt är det 10 bidrag som har tagits ut till tävlan, varav sju har valts ut genom ett nationellt inskickande av bidrag (där det totalt skickades in 687 bidrag) och de resterande tre bidragen är wildcards uttagna av DR själva.
 
Resultatet av DMGP 2015 avgörs genom en kombination av fem regionala jurygrupper och tittare som får SMS-rösta. En nyhet är att man slopar den sk superfinalen och bara kör en enda stor omröstning med samtliga bidrag
 
Likt Norges Melodi Grand Prix tävlar flera svenska låtskrivare även i DMGP, men det finns också många danska låtskrivare som har vunnit DMGP förrut med i leken. Ett antal artister som deltog som kör och dans i Basims ESC-nummer förra året tävlar det här året.
 
Så här låter alla bidragen i sammanfattad form:
 
 
Nu följer kortare presentationer av de tävlande artisterna, deras bidrag och låtskrivare samt våra topplistor och slutkommentarer.
 

#1: Sara Sukurani - "Love Me Love Me"

 
Foto: DR.
 
Sara Sukurani är 33 år och bosatt i Köpenhamn. I Danmark är hon inte så känd, men desto mer känd är hon i Mellanösternländerna, bl.a. efter att ha släppt låten "Bodi Bodi" i 19 länder för några år sedan. Sara har dessutom arbetat med en hjälporganisation för att samla in pengar att bekämpa fattigdom.
 
Tävlingslåten i DMGP "Love Me Love Me" har Sara gjort tillsammans med de svenska låtskrivarna Robert Uhlmann, Alex Papaconstantinou och Arash Labaf. Denna trio är mycket välkända; Robert Uhlmann har skrivit låtar till artister som Dr. Alban, Basshunter och Sean Paul, Alex Papaconstantinou var med och skrev bl.a. Cyperns ESC-bidrag 2012 "La La Love" (framfört av Ivi Adamou) och Greklands ESC-bidrag 2007 "Yassou Maria" (framfört av Sarbel) och Arash är inom ESC-världen känd för Azerbajdzjans tredjeplacering 2009 med låten "Always" (som han framförde tillsammans med AySel). Arash har haft en gedigen karriär med låtar som "Temptation" och "Boro Boro".
 
Så här låter Saras tävlingslåt i årets DMGP:
 

#2: Tina & René - "Mi Amore"

 
Foto: DR.
 
Denna duo består av Tina Stachowiak, 29 år från Ørestad och René Machon, 40 år från Valby. De båda har arbetat med musiken en tid; Tina har bl.a. släppt singeln "Price To Pay" och René är medlem i musikgruppen Cruise, ett av Danmarks mest kända coverband. Två av Danmarks tidigare Eurovisionvinnarbidrag har framförts av duetter (Grethe & Jørgen Ingmann 1963 och Bröderna Olsen 2000), vilket kanske kan upprepa sig igen för Tina & René.
 
Tävlingslåten är en powerballad skriven av Thomas G:son och Henrik Sethsson, två välrutinerade låtskrivare. Thomas G:son tävlar för övrigt med fyra bidrag i svenska Melodifestivalen men har tidigare år tävlat i såväl Sverige som Danmark, Spanien, Georgien och Norge med flera. G:son var också bl.a medkompositör till Loreens "Euphoria", som ju vann ESC 2012. Henrik Sethsson har haft med sex stycken bidrag i svenska Melodifestivalen, däribland gruppen Friends vinnarlåt från 2001, "Lyssna till ditt hjärta" (som co-skrevs med G:son).
 
Här nedan kan du lyssna på Tinas och Renés låt:
 

#3: Marcel & Soulman Group - "Når veje krydses"

 
Foto: DR.
 
Marcel Gbekle är 22 år, bosatt i Nørrebro i Köpenhamn. 2009 deltog han i danska X-Factor, som medlem i gruppen Alien Beat Club. Gruppen slutade tvåa i den tävlingen. Efter detta har han hållit på med musiken och sedan 2013 är han frontperson i gruppen Soulman Group. Förra året deltog han i ESC-tävlande Basims nummer som del av kören/dansarna. Han gör debut i DMGP men det är inte första gången som Marcel står på en scen.
 
Låten har Marcel skrivit tillsammans med Jeanette Christiansen och Bjarne List Nissen.
 
Och så här låter deras bidrag:
 

#4: Cecilie Alexandra - "Hotel A"

 
Foto: DR.
Cecilie Alexandra är 18 år, bor i staden Gentofte som ligger norr om huvudstaden Köpenhamn. Redan som tioåring blev hon musikaliskt upptäckt av musikproducenten Kenneth Bager. Sedan dess har hon sysslat mycket med sång och piano, men också varit verksam inom teater.
 
Nu gör hon debut i DMPG 2015 med en svenskskriven låt. Det är Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren och Kristian Lagerström som har gjort låten och dessa herrar är veteraner i sammanhanget. De har flera hits bakom sig inte minst ett stort antal Eurovisionbidrag såsom Charlotte Perrellis "Hero", Anna Bergendahls "This Is My Life",  Carolas "Evighet" och Afro-Dites "Never Let It Go" med flera.
 
Cecilie Alexandras bidrag i tävlingen:
 

#5: Andy Roda - "Love is Love"

 
Foto: DR.
 
Andy Roda är en dansk-filippinsk sångare som både är artist, låtskrivare, skådespelare, producent och entreprenör. Efter att ha examinerats från gymnasiet gjorde han sin första platta "DISH" år 1999. Sedan kom han att flytta till USA där han fortfarande bor. I USA har han bl.a. deltagit i tävlingen Next Big Star där han slutade tvåa. Hans musik har inte bara släppts i USA utan han har också haft karriär i Filippinerna och även i sitt hemland Danmark. Preics som Marcel Gbekle var Andy en del av Basims kör/dansare i ESC förra året.
 
Låten han ska tävla med är skriven tillsammans med Maria Hamer-Jensen.
 
Andys bidrag kan du höra här nedanför:
 

#6: Julie Bjerre - "Tæt på mine drømme"

 
Foto: DR.
 
Julie Bjerre är 16 år gammal, bosatt i Herlev. Just nu går hon på musiklinjen vid Herlevs gymnasium. Musiken har alltid funnits henne nära. Hon har haft ledande roller i olika skolmusikaler, men det var hösten 2013 som hon kunde börja satsa på musiken på allvar. Då deltog hon nämligen i DR1-programmet Mentor som hon vann. Därmed fick hon ett skrivkontrakt på Warner.
 
Tävlingslåten är skriven av trion Lise Cabble, Maria Danielle Andersen, Jakob Schack Glæsner. Maria Danielle Andersen är känd för sin låt "Løber i stiletter" medan Lise Cabble och Jakob Schack Glæsner har inte mindre än två danska ESC-bidrag bakom sig: 2011 med A Friend In Londons "New Tomorrow" och 2013 med Emmelie de Forrests "Only Teardrops". Den senare tog hem Eurovisionsegern 2013, med 281 poäng (Danmarks högsta slutsumma i ESC någonsin).
 
Julies låt följer nu:
 

#7: Anti Social Media - "The Way You Are"

 
Foto: DR.
 
Denna grupp består av de fyra killarna Philip (sångare, 19 år från Köpenhamn), Nicholas (gitarrist, 19 år från Køge), David (basist, 25 år från Nørrebro) och Emil (trummis, 24 år från Köpenhamn). Innan bandet bildades höll de alla på med musik men på varsitt håll. De debuterar i DMGP det här året.
 
Låten är skriven av Lars ”Chief 1” Pedersen och Remee S. Jackman, som båda låg bakom DMGP-vinnaren 2012 "Should've Known Better" (framförd av Soluna Samay).
 
Så här låter gruppens bidrag:
 

#8: Anne Gadegaard - "Suitcase"

 
Foto: DR.
 
Anne Gadegaard är 23 år, bosatt i Østerbro i Köpenhamn. År 2003, då Anne endast var elva år gammal deltog hon i juniorvarianten av Melodi Grand Prix i Danmark med låten "Arabiens Drøm", som vann och fick representera Danmark i Junior Eurovision Song Contest, där hon hamnade på 5:e plats. Detta resulterade i att hon fick en musikkarriär som mellan åren 2003-2006 resulterade i bl.a. fem musikalbum. Efter 2006 tog Anne en paus från musiken och har framförallt ägnat sig åt att blogga, men har också uppträtt på ett antal festivaler. 
 
Nu är Anne tillbaka i musiklivet igen med en låt skriven av Micky Skeel och Magnus Funemyr.
 
Hennes tävlingslåt I DMGP låter så här:
 

#9: Babou - "Manjana"

 
Foto: DR.
 
Babou Lowe är 20 år, bosatt i Köpenhamn. Han blev känd för den danska publiken när han deltog i X-Factor 2011 där han slutade på tredje plats. Innan dess hade han dock år 2005 släppt musikalbumet For Once in My Life. Förra året släppte Babou singeln "Supernova" som kom att användas som ledmotiv till Paradise Hotel Danmark.  
 
Hans tävlingslåt är skriven av ett stort gäng låtskrivare: Thomas Sardorf, Karen Rosenberg, Lasse Lindorff, Daniel Rothmann, Johannes Loeffler, Matthias Zürkler och Nicolas Rebscher. En av dessa låtskrivare, Lasse Lindorff, skrev Basims DMGP-vinnarlåt förra året.
 
Här är Babous DMGP-låt:
 

#10: World of Girls - "Summer Without You"

 
Foto: DR.
 
Denna tjejkvartett består av 19-åriga Nina från Ringsted, 17-åriga Ivy från Solrød Strand, 24-årige Mette från Aarhus och 23-åriga Camilla från Haderslev. Gruppen bildades förra året då René Dif från gruppen Aqua höll i en audition för att skapa en ny musikgrupp. Över 500 personer dök upp vid auditiontillfället, men det var dessa fyra tjejer som blev utvalda. I höstas släpptes den första singeln "Weekend Girl" och nu med DMGP kommer deras andrasingel. 
 
Även om de debuterar i DMGP så är ingen av tjejerna nybörjare. Både Nina och Camilla har varsin gång deltagit i junior MGP; Nina deltog 2011 medan Camilla deltog 2003 och 2005. Mette och Ivy har inte deltagit i juniortävlingen men är bägge utexaminerade från Det Kongelige Teaters Balletskole i Holstebro respektive Køge Talentakademi.
 
Gruppens tävlingsbidrag är skrivet av Daniel Calvin Østergaard, Rune Braager och Martin Fliegenschmidt.
 
Nedan kan du höra gruppens tävlingslåt:
 
 

Panelens topp 5

 
Alexander
 
1. World of Girls - "Summer Without You"
2. Anne Gadegaard - "Suitcase"
3. Tina & René - "Mi Amore"
4. Babou - "Manjana"
5. Marcel & Soulman Group - "Når veje krydses"
 
 
Erik
 
1. Cecilie Alexandra - "Hotel A"
2. Julie Bjerre - "Tæt på mine drømme"
3. Anti Social Media - "The Way You Are"
4. Tina & René - "Mi Amore"
5. Babou - "Manjana"
 
 
 
Hollac16
 
1. Tina & René - "Mi Amore"
2. Julie Bjerre - "Tæt på mine drømme"
3. Sara Sukurani - "Love Me Love Me"
4. Babou - "Manjana"
5. World of Girls - "Summer Without You"
 
 
 
Robban
 
1. Anne Gadegaard - "Suitcase"
2. Cecilie Alexandra - "Hotel A"
3. Tina & René - "Mi Amore"
4. Babou - "Manjana"
5. World of Girls - "Summer Without You"
 
 
 
 
 
Alexander: Bland de länders låtar vi har hört hittils, så måste jag säga att de här låtarna är absolut proffsigast, och håller betydligt högre klass än något annat lands uttagning. Vet inte riktigt om min topplista sist och slutligen har helt rätt ordningsföljd, men rätt låtar är i alla fall i topp fem. Eftersom jag är en slav av den kommersiella popmusiken, så slutade tjejpoppen på första plats, och där ska den vara! Men resten kan jag inte säga mer än att de andra är riktigt bra!
 
 
Erik: Danmark har många bra låtar som håller ett högt tempo. Jag tycker att det skulle varit bra med någon ballad som bryter av det hela. Vi ska nämna att 2013 när Emelie de Forest vann hela ESC, var det ingen av oss i panelen som hade den på sin topp fem lista i den danska uttagningen. Med det ville jag säga att det kan gå hur som helst i Danmark i helgen. 
 
 
Hollac16: Nej, jag tycker att den danska finalen i år innehåller rätt medelmåttiga låtar som inte når direkta höjder för min del. Den låt jag har rankat bäst är Tina & Renés totalkopia av Danmarks ESC-bidrag 2010 (som då också skrevs av svenska låtskrivare) och det är en låt som jag ändå känner att det händer något i (även om jag personligen ogillade 2010-låten). Övriga låtar är helt OK, mestadels radiovänlig pop som lär få goda chanser i radio framöver. Men tyvärr så här till en början i musikvideostarten finns det för mig inget som känns att "det där slår i Eurovision". Det blir således upp till bevis för artisterna nu på lördag att leverera bra livenummer. Danmark ska gå igenom en tuff semifinal i Eurovision så de kommer behöva en riktigt stark vinnarkandidat om de ska lyckas med det.
 
 
Robban: Den danska finalen brukar alltid hålla hög klass och det gör den även i år. Dock tycker jag kvaliten på finallåtarna de senaste två åren av DMGP har avtagit. Mellan åren 2009-2013 har DMGP verkligen hållt hög klass. Jag har beslutsångest hur min topplista (i rätt ordning) ska se ut, men de fem jag har listat är åtminstone de bidragen jag tycker Danmark borde skicka till Wien. Låten "Mi amore" är en snarlik kopia av "In a moment like this" som tävlade för Danmark 2010, så därför tycker jag man borde satsa på att skicka en annan slags genre för att variera sig. Jag älskar verkligen schlagergenren, men även jag kan få nog av samma slags låtar. Skulle dock inte ha något emot om "Mi amore" blev Danmarks ESC-bidrag. Men mitt favoritbidrag i årets danska MGP får bli "Suitcase". Söt sångerska och en härlig midtempo-trallvänlig låt.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?