Danmark skickar Anti Social Media till ESC 2015

Foto: Wouter van Vliet/EBU.
 
På lördagskvällen arrangerade Danmarks Radio den nationella ESC-uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2015. Av 10 tävlande blev det gruppen Anti Social Media som tog hem segern, med bidraget "The Way You Are". Bästa svenskplacerade bidrag blev Cecilie Alexandras "Hotel A" (av Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren och Kristian Lagerström) som slutade på fjärde plats. En nyhet för året var att DR slopade den andra röstningsomgången och körde endast en omgång som slutigltigt resultat. Dessutom återinfördes de regionala jurygrupperna i tävlingen.
 
Totalt var det 10 bidrag som tävlade, varav sju har valdes ut genom ett nationellt inskickande av bidrag (där det totalt skickades in 687 bidrag) och de resterande tre bidragen var wildcards, uttagna av DR själva. Resultatet avgjordes genom fem regionala jurygrupper (vilka satt i Köpenhamn, Næstved, Vejlie, Århus and Ålborg) samt SMS-röstning. Jurygrupperna respektive tittarna hade totalt 290 poäng att dela ut. Tittarnas röster omvandlades till procentuell poäng (precis som det är i finalen av svenska Melodifestivalen). Om två/fler bidrag fick lika många totalpoäng efter tittarnas röster var det den låt som fick högst poäng (av tittarna) som placerade sig högst.
 
Likt uppställningen i Norges Melodi Grand Prix tävlade flera svenska låtskrivare även i DMGP, men det fanns även med många danska låtskrivare som har vunnit DMGP förut. Ett antal artister som deltog i årets DMGP deltog även förra året, men då som körsångare och dansare i Basims ESC-nummer.
 

Resultat

 
Juryns favorit var också den slutgiltiga vinnaren, Anti Social Media, medan Cecilie Alexandra och Anne Gadegaard låg på delad andraplats efter juryns dom. Tittarna tyckte dock bäst om den sistnämnde men satte Anti Social Media på andraplats, vilket poängmässigt gjorde att Anti Social Media vann finalen, om än med en poängmariginal på bara 6 poäng.
 
Så här slutade finalen:
 
# Artist & Låt Jury-
poäng
Tele-
poäng
TOT Plats
1
Sara Sukurani
8 13 21 10
2
Tina & René
24 20 44 7
3
Marcel & Soulman Group
26 18 44 8
4
Cecilie Alexandra
40 18 58 4
5
Andy Roda
17 8 25 9
6
Julie Bjerre
34 38 72 3
7
Anti Social Media
"The Way You Are" 
56 48 104 1
8
Anne Gadegaard
40 58 98 2
9
Babou
22 35 57 5
10
World of Girls
23 34 57 6
 

Om vinnarna

 
Foto: DR.
 
Denna grupp består av de fyra killarna Philip (sångare, 19 år från Köpenhamn), Nicholas (gitarrist, 19 år från Køge), David (basist, 25 år från Nørrebro) och Emil (trummis, 24 år från Köpenhamn). Innan bandet bildades höll de alla på med musik men på varsitt håll. De debuterar i DMGP det här året.
 
Låten är skriven av Lars ”Chief 1” Pedersen och Remee S. Jackman, som båda låg bakom DMGP-vinnaren 2012 "Should've Known Better" (framförd av Soluna Samay). Därmed har de nu fått sin andra seger i DMGP!
 
Så här såg gruppens framträdande ut på scenen:
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?