ESC 2014: Repetitioner dag 4

 Foto: EBU.
 
Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet & ESC-världen just nu. Idag fick de 16 tävlande länderna i den första semifinalen göra sin andra repetition på scenen inför måndagens första två genrep.
 
Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.
 
Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.
 
Läs även om de tidigare två dagarnas repetitioner här och här.
 

#1 Armenien

 
 
 
Armenien gör som Sanna och har en mörklagd bakgrund med en ljusrigg. Kan således bli Sannas farligaste kandidat eftersom de har ungefärliga nummer. Skillnaderna är numren/låtarna och lite till, men nog en farlig kandidat om man ser till en lex 2008-situation (Charlotte Perrelli vs. Ani Lorak). Dock i slutet av låten när den så säga exploderar övergår mörkret och ljusriggen till rött helljus.
 

#2 Lettland

 
 
 
Aarzemnieki börjar med att långsamt gå upp mot scenens mitt innan de i refrängen står stilla. Numret påminner starkt om det de hade i den lettiska uttagningen och de har ganska lika kläder från det uppträdandet också. Scenen går i blått med LED-väggen går i en gulsvart bakgrundsfärg.
 

#3 Estland

 
 
 
Tanja och dansaren inleder att ligga ned på golvet innan den Euphoria-inspirerade dansen börjar. Skillnaden här är scenen hela tiden är upplyst i en rödtoning istället för svart som Loreen hade. Ingen kör syns till på scenen så trots dansen ser det ut som hon sjunger allt själv. Men i själva verket står kören väldigt långt ut på scenen. 
 

#4 Sverige

 
 
 
Precis innan numret inleds är scenen upplyst i blått. Men när numret väl inleds släcks allting ned och ljusriggen med 18 lampor tänds. Under höjningen sänks lamporna ned och "buren" hon står i öppnas. Men Sanna står kvar på samma ställe hela numret ut. Utan att vara så att säga part i målet måste det ändå tyckas att det här är riktigt, riktigt proffsigt framfört. 
 

#5 Island

 
 
 
Island kör på regnbågens alla färger när de har på sig sina kostymer i sitt nummer. Scenen går i lila och och LED-väggen går i gult som blandas om med ballonger och konfetti i färgglada färger. En kontring till det som har framförts hittills i semin (och kanske även det som kommer därefter). I övrigt är numret identiskt med det de hade i den isländska finalen.
 

#6 Albanien

 
 
 
Herci framför sin låt i dimma och på en upphöjd del av scenen. En ljusrigg har hon i bakgrunden. Scenen går i blått. Detta följer numret genom. 
 

#7 Ryssland

 
 
 
Tolmachevy Sisters kör även de på en blå scen med vit ljusrigg i bakgrunden, precis som Albanien. I början av numret står tvillingsystrarna bredvid varandra fastkedjade med sitt hår på en gungbräda. Sedan släpper håret och de går till varsin ände av gungbrädan och väger den upp och ned. Detta avslutas sedan med att de hoppar ned från gungbrädan, scenen övergår i rött och ljusriggen i gult och bakom gungbrädan höjer sig ett segel. 
 

#8 Azerbajdzjan

 
 
 
Tredje numret i rad med ljusrigg. Här går allt i blått, utom LED-väggen som har ett vitt sken längst ner. Även ljusriggen blir vitt ljussken senare. En dansare står bredvid Dilara och gör konster i en gunga. Dansaren skjuts upp en bit och gör luftkonster. I bakgrunden syns gröna skyskrapor. I slutet övergår scenen och allt annat i rött. 
 

#9 Ukraina

 
 
 
Maria från Ukraina har en manlig dansare i ekorrhjulet. Numret går i blått med vita ljusslingor. Det håller i sig så genom hela numret. Maria använder sig själv ovanpå ekorrhjulet några gånger.
 

#10 Belgien

 
 
 
Axel från Belgien gör samma nummer som i den belgiska finalen. Han står still på samma sätt och har "mother" i bakgrunden som gör lite långsamma dansrörelser. Scenen går i lila med ett blomsterarrangemang i LED-väggen. 
 

#11 Moldavien

 
 
 
Cristina inleder i nedtonat mörker med blå ljusrigg. Sedan exploderar allt och ljusriggen färdas även över publiken. Numret fortsätter så till det tar slut. Enda skillnaden är att Cristina har på sig löshår som hon i sista refrängen sliter av sig.
 

#12 San Marino

 
 
 
Valentina från San Marino står på en upphöjd scen med ett blått skynke bakom sig. På scenen ligger ett tunt dimlager. Ingen kör syns till, åtminstone inte i bild. Från början går allt i en ljusblå toning men mot slutet av låten blir det istället en guldgulfärg. Dimman ligger dock kvar hela tiden. 
 

#13 Portugal

 
 
 
Suzy från Portugal bjuder precis som Pollapönk från Island på fest och fart. Numret är identiskt med det i den portugisiska finalen. Enda stora skillnaden är att de nu har en LED-vägg som går i grönt och rött. Scenen går i rött. Kören slipper stå i bakgrunden med mikrofonstativ och är istället kombinerade dansare och kör. De stora trummorna används hela numret utom på slutet när trumkillarna får vifta med flaggor.
 

#14 Nederländerna

 
 
 
The Common Linnets kör en dubbelmikrofon. De står mittemot varandra numret igenom i en mycket nedsläckt arena. Känslan verkar vara en sen klubbafton. De tittar bara på varandra och inte på publiken. LED-väggen visar ett träd i ett molnlandskap. 
 

#15 Montenegro

 
 
 
Sergej kör ljusblått ljus på scenen och har ingen ljusrigg (till skillnad mot många andra i denna semin). På scenen har han med sig en tjej som åker skridskor (lite som Ryssland hade 2008). I första refrängen blir scenen lila och i sista refrängen dyker tre körare upp. Scenen blir då mer färgglad i gul, röd och orange. LED-väggen visar ett växtrike. 
 

#16 Ungern

 
 
 
András inleder i ett mörkblått mörker. En kvinna sitter vid pianot (det är dock inget barn denna gång). I refrängen övergår mörkret i exploderande rött och vitt ljus men i vers tillbaka i blått igen. Pianokvinnan slutar spela piano här och blir "jagad" av en manlig dansare och gömmer sig till slut bakom András och då är låten slut.

 

Sammanfattning semifinal 1 - repetition 2

 
Nu när man har fått se alla nummer i sin helhet så inser man hur snyggt det kommer att vara på tisdag. Det är förvisso många ballader och många som använder sig av ljusrygg men det är helhetsmässigt snyggt. Däremot hade man nog önskat sig lite mer Power ändå och variation av färger och form. Det blir ganska många nummer efter Sannas som blir lite "same, same but different". Det hade kunnat varit mer variation, helt klart. Däremot syns det vilka nummer som sticker ut och vilka som inte gör det. Så det ska bli intressant och se hur jurygrupperna röstar respektive tittarna på tisdag.
 

Annat som har hänt i ESC-världen

 
Även idag har EBU gjort en sammanfattning om vad som har hänt under dagen:
 
SVT hade sin sista del i "Inför Eurovision" under fredagskvällen. ESC-Panelen kommer inom kort komma med lite tankar kring programmets utformning och ta upp en del punkter som vi anser vara...ja vad? Som sagt inom kort kommer denna artikel upp. Vill du se kvällens program i dess helhet - klicka här!
 
Igår presenterade EBU vilka som ska sitta i de nationella jurygrupperna under semifinalerna och i finalen. Har du inte läst om detta än - klicka här! EBU presenterade i höstas nya regler kring hur jurygrupperna skulle se ut och att för att göra tävlingen mer öppen skulle namnen på jurymedlemmarna presenteras före tävlingens början: "The names of the members of the National Juries shall not be disclosed until the EBU publishes them on the Official ESC Website (i.e. on 1 May before the ESC). The names must be made known on air during the Final by the national commentator(s) in the territory concerned.".
 
Imorgon lördag är det dags för de tävlande i den andra semifinalen att göra sin andra repetition. Häng med!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?