EBU presenterar jurypersonerna för ESC 2014

Några av de som kommer att sitta i de olika jurygrupperna (fr. vänster övre raden): Yohanna (Island 2009), Ivan Broggini (Schweiz 2012) och Inga & Anush (Armenien 2009). (fr. vänster nedre raden): Nigar Jamal (Azerbajdzjan 2011), Oscar Zia (Tävlade i Melodifestivalen 2014, blev åtta) och Magdalena Tul (Polen 2011). Foto: EBU & SVT (OBS! Bilden är ett montage)!
 
Idag den 1 maj har EBU presenterat vilka personer som ska sitta i respektive lands jurygrupp i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Vanligtvis presenteras namnen på jurypersonerna först efter att ESC har avgjorts, men i en ny regel som tillkom i höstas har EBU bestämt att namnen ska offentliggöras ca 1 vecka före tävlingen avgörs.
 
I varje lands jury sitter 5 personer inklusive en juryordförande. Varje lands jurygrupp utgör 50% av hur det landet kommer att rösta i semifinalen och i finalen. Det som är juryns uppgift är att bedöma varje låt utifrån fyra kriterier: sångkapacitet, hur numret framförs på scenen, sammansättning och originalitet i låten samt allt detta i en helhet. Juryn ska alltså inte utgå ifrån gamla röstningsmönster om att "vi ger alltid X röster" utan se om X i så fall håller måttet även i år. Totalt är det 185 personer som sitter i jurygrupper i år.
 

Juryregler

 
För att sätta ihop så bra jurygrupper som möjligt i varje land har EBU ställt följande krav på hur jurygrupperna måste vara sammansatta:
 
  • Ingen jurymedlem ska ha varit en del av landets jury de senaste två åren.
  • Samtliga i juryn måste arbeta inom musikbranschen och måste vara medborgare i det land juryn representerar.
  • Juryn ska se till att "säkerställa tillräcklig representativitet" gällande kön, ålder och bakgrund.
  • Ingen i juryn får vara ansluten på något sätt till de tävlande artisterna och deras låtar. Detta gäller förutom även landets eget bidrag samtliga andra bidrag som tävlar. Ingen jurymedlem får heller vara anställd vid det TV-bolag som representerar landet i ESC.
  • Under direktsändningarna måste varje lands kommentator presentera namnen på de som sitter i sitt lands jurygrupp.
  • Om någon av medlemmarna i juryn inte uppfyller kraven som EBU ställer ska TV-bolaget kunna sätta in reservmedlemmar.
 

Sveriges jury

 
Här är lite fakta om de fem personer som utgör Sveriges jury:
 
  • Michael Cederberg (ordförande): musikredaktör på P3 Star och programledare på Sveriges Radio.
  • Robert Sehlberg: arbetar med radio på radiostationer som Rix FM och NRJ.
  • Oscar Zia: sångare som varit med i både svenska X Factor 2012 och Melodifestivalen 2013 och 2014.
  • Sacha Jean-Baptiste: dansare, koreograf och regissör; har arbetat med tv-produktioner som Melodifestivalen. Varit koreograf åt bl.a. State of Drama i årets upplaga av Melodifestivalen.
  • Elli Flemström: medlem i musikgruppen J.E.M som bl.a. deltagit i X Factor 2012 och i årets upplaga av Melodifestivalen.
 
Vill du veta mer vilka som sitter i de övriga jurygrupperna? Här finns EBU:s lista.
 

Unikt i tävlingen

 
Under tre år i början av 1970-talet (1971-73) använde sig EBU av jurymetoden att ha två jurymedlemmar (en över 25 år och en under 25 år) per land på plats i värdstaden. Då sades det att fusk skulle ha kunnat ha förekommit eftersom att alla visste om vilka som satt i juryn och att man då kunde ha använt mutor. Poängsystemet förändrades sedan till 1974 och år 1975 infördes det nuvarande poängsystemet med 1-8, 10 och 12 poäng. 
 
I år blir det ju nu öppet vilka som sitter i juryerna men varför öppenheten sker är just på grund av de senaste årens anklagelser om just mutor och annat. Därför har EBU också valt att varje enskild jurymedlems ranking av bidragen kommer att publiceras offentligt efter finalens avgörande. Allt i ett led för att göra tävlingen mer öppen.
 

Så här går det till i år

 
För femte/sjätte året i rad avgörs semifinalerna och finalen av ESC med hjälp av 50% tittarröster och 50% juryröster i varje land. Varje lands tittar- respektive juryresultat bygger på ranking, där varje grupps vinnare får ranking 1, tvåan ranking 2 till sista landet som får sista ranking* (sista ranking varierar om det är semifinal eller final samt om landet tävlar i den semifinalen/i finalen och hur många motståndare landet har). När varje grupp har gjort sin ranking slås bägge rankingarna ihop och de tio länderna med lägst ranking får landets poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. 12 poäng ges till landets etta, 10 poäng till landets tvåa, 8 poäng till landets trea osv. 7-1 poäng i nedåtgående led. Övriga länder ges noll poäng.
 
Det kan vara värt att notera att jurygrupperna gör sin bedömning av bidragen på genrepet kvällen före varje evenemang och tittarna gör sin bedömning under direktsändningarna.
 
* Sista ranking i semi 1 är 15 för tävlande länder och 16 för de extraröstande direktkvalificerade länderna. I semi 2 är sista ranking 14 för tävlande länder och 15 för de extraröstande direktkvalificerade länderna. I finalen är sista ranking 25 för tävlande länder och 26 för de icke-kvalificerade länderna. Att sista ranking blir olika är att ett tävlande land får inte rösta på sig själva medan ett icke-kvalificerat land/extraröstande land kan rösta på alla kandidater.  
 
EBU har satt ihop en video som förklarar mer ingående om hur röstningen fungerar:
 
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?