ESC 2014: Repetition dag 2

 Foto: EBU.
 
Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet just nu. Igår fick de första tio länderna i semi 1 repetera på scenen, idag fick de sista länderna i semi 1 och de fem första i semi 2 repetera.
 
Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa detta från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.
 
Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 35-40 sekunder och att de är filmade ur publikvinkel.
 
Läs även om gårdagens repetitioner här.
 

#11 Moldavien

 
Cristina Scarlat framför "Wild Soul" stillaståendes på scenen och med tre dansare i bakgrunden. Effekten från videon ser ut att vara borttagen.
 

#12 San Marino

 
Valentina Monetta framför "Maby" på en upphöjd scen och med ett skynke i bakgrunden. Ingen kör verkar synas till. Färgerna går mellan gult och blått.
 

#13 Portugal

 
Suzy från Portugal framför "Quero Ser Tua" på ungefär samma sätt som hon gjorde i den portugisiska uttagningen. Den stora skillnaden är att de två körtjejerna nu dansar med bakom Suzy istället för att stå stilla i bakgrunden.
 

#14 Nederländerna

 
Här blir det nedtonat igen. Ilse och Waylon står helt stilla mittemot varandra i en delad mikrofon. I bakgrunden har de med sig ett band. Båda spelar gitarr. De försöker nog skapa lite myskänsla.
 

#15 Montenegro

 
 
Sergej Cetkovic försöker sig på en lex Ryssland 2008 (har en konståkare i bakgrunden). I övrigt går scenen nu i lila och blått. Annars står Sergej blixtstilla när han framför "Moj Svijet".
 

#16 Ungern

 
 
Det mesta är sig likt från den nationella uttagningen när András Kállay-Saunders framför "Running" för Ungern. Flickan som var med på scenen då är inte med här och nallen är också borta. Men killen och tjejen som dansar i bakgrunden är kvar. Det är nedtonat i blått och vitt ljus, som i refrängen övergår till explosionsrött.
 

Sammanfattning semifinal 1

 
Det är tydligt att de flesta länderna som tävlar i den första semifinalen inte har gjort så mycket ändringar från de nummer de framförde i sina nationella uttagningar. De länder som inte hade någon uttagning har verkat satsa på enkelt och stilrent. Flera av balladerna i år satsar på mycket nedtonat ljus, framförallt de länder som tävlar i början av semifinalen.
 
Nu får vi som tittare bara se saken från en vinkel ur publiken och mycket kommer nog att ändras till repetitionerna senare under veckan. De nummer som följer är med i semifinal 2.
 

#1 Malta

 
Firelight från Malta kör sommartema i sin låt "Coming Home", som öppnar den andra semifinalen. Här syns refrängen där ljussättningen varierar rött och blått med bilder på människor i bakgrunden framför en sommaräng. Kan bli snyggt.
 

#2 Israel

 
Mei Finegold framför "Same Hart" tillsammans med två danstjejer. Det är explosiva färger och mycket fart utan något som helst stopp.
 

#3 Norge

 
Carl Espen framför "Silent Storm" i klassisk scendimma och blått ljus, med fyra tjejer i bakgrunden som spelar fiol. Och en flygel på scenen. Som många andra ballader i år väljer Carl att stå helt stilla under numret (eller åtminstone under de 35 sekunder man får se i klippet).
 

#4 Georgien

 
Georgien lämnar dockorna i videon hemma och har istället bara sin artist, gruppen The Shin och sångerskan Mariko, på scenen när de framför "Three Minutes To Earth". Den enda rekvesitan som verkar användas (utöver bandets instrument) är en kille som har på sig en fallskärm.
 

#5 Polen

 
Donatan & Cleo framför "My Slowanie - We Are Slavic" utan snusk från videon. Istället har de valt att ha bara Cleo på scenen (Donatan syns ej till) och tre dansare som syns i bild. Rött ljus och det verkar hoppa en del i marken (eller så är det kameran som inte står still).
 

Annat som har hänt under ESC-dagen

 
EBU har som vanligt filmat dagens händelser som sker backstage:
 
 
Så har även Israel släppt en ny musikvideo till "Same Heart":
 
 
Efter varje artists repetition på scenen filmas artisten av EBU där man får ge en hälsning och sedan svara på en tittarfråga.
 
Imorgon onsdag fortsätter repetitionerna för resterande länder i semi 2 (startnummer 6-15).
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?