Inför: Portugal - Final

 
 
Inför: Portugals final Festival da Canção 2015
Datum: 2015-03-07
Tid: 22.25 - 00.45 CET
Plats: Lissabon
Röstningsprocess:
Omgång 1: 2 tittarfinalister - 1 juryfinalist
Omgång 2: Tittarna avgör hela omgången
TV-bolag/Stream: RTP 1 - Länk
 
Ikväll är det dags för finalen av Festival da Canção 2015!
 
Totalt är det 6 bidrag som gör upp om segern, vilka har kommit från de två semifinalerna. Dessa semifinaler hölls i tisdags och i torsdags. Tittarna har röstat vidare fyra bidrag och juryn har röstat vidare två bidrag. Även ikväll avgörs resultatet genom tittarröstning och juryröstning, där tittarna sedan får all makt att i en andra omgång avgöra finalens resultat.
 
Startfältet
Så här ser startfältet ut i finalen (startordning ej presenterad, artisterna presenteras i bokstavsordning):

 
OBS! Länkarna går till liveframträdandena i semifinalerna.
 
Bland de tävlande hittar vi ett bekant namn i Simone de Oliveira som i år är 77 år gammal och som har fått tävla för Portugal I ESC inte mindre än två gånger förut. Första gången var 1965 med låten "Sol de inverno"(som slutade på delad trettondeplats med Norge) och 1969 med låten "Desfolhada portuguesa" (som slutade på femtonde plats). Hennes karriär har varit igång sedan 1950-talet och förutom att sjunga har hon dessutom arbetat som skådespelare på både teater, i tv-serier och i ett antal filmer.
 
Teresa Radamanto som tävlade i portugisiska uttagningen 2007 med låten "Ai De Quem Nunca Cantou" som slutade på andra plats i nationella finalen.
 
Gonçalo Tavares tävlade i Portugals uttagning 2010 med låten "Rios" (som slutade på nionde plats i nationella finalen).
 
Portugal gjorde ett tillfälligt uppehåll från Eurovision Song Contest i Malmö 2013, men kom tillbaka i fjol med en riktig fanfavorit i Suzy och "Quero ser tua". Låten var bara en poäng från att kvalificera från semin, men någon finalplats blev det aldrig. Portugal har inte varit i ESC-final sedan 2010. Landets hittills bästa slutplacering är från 1996 då de hamnade sexa i finalen.
 
 
I denna del länkar vi till inför-rapporterna till den första och andra semifinalen samt resultat-artikeln.
Där kan ni även lyssna på de utslagna sex bidragen samt se panelens favoriter i vardera semifinal.
 
Inför Semifinal 1
Inför Semifinal 2
Resultat - Semifinalerna
 

Panelens topp 6 (Finalen)

 
Alexander
 
1. Gonçalo Tavares - "Tu Tens uma Mágica"
2. Leonor Andrade - "Há um Mar que nos Separa"
3. Teresa Radamanto - "Um Fado em Viena"
4. José Freitas - "Mal Menor (Ninguém me Guia à Razão)"
5. Yola Dinis - "Outra Vez Primavera"
6. Simone de Oliveira - "À Espera das Canções"
 
 
Erik
 
1. Gonçalo Tavares - "Tu Tens uma Mágica"
2. Teresa Radamanto - "Um Fado em Viena"
3. José Freitas - "Mal Menor (Ninguém me Guia à Razão)"
4. Simone de Oliveira - "À Espera das Canções"
5. Leonor Andrade - "Há um Mar que nos Separa"
6. Yola Dinis - "Outra Vez Primavera"
 
 
 
Robban
 
1. Teresa Radamanto - "Um Fado em Viena"
2. Leonor Andrade - "Há um Mar que nos Separa"
3. Yola Dinis - "Outra Vez Primavera"
4. Simone de Oliveira - "À Espera das Canções"
5. Gonçalo Tavares - "Tu Tens uma Mágica"
6. José Freitas - "Mal Menor (Ninguém me Guia à Razão)"
 
 

Robban: Det här är första gången jag följer alla avsnitt av Festival da Canção och jag tycker uttagningen har varit både underhållande och intressant. Tyvärr gick inte min absoluta favorit (av samtliga tolv bidrag) Filipa Baptista med "A Noite Inteira" vidare till finalen, men här finns flera bra bidrag att välja mellan ändå. Jag tror nog att Portugal gör bäst i att skicka antingen Teresa eller Yola till Wien. Yola påminner om Maltas Chiara både utseendemässigt och röstmässigt. Mina två främsta favoriter är ändå Teresa och Leonor.
Det är extra kul att 77-årige Simone de Oliveira (ESC 65 & 69) gör comeback och tagit sig till finalen. Riktig nostalgi för oss ESC-nördar. Låten är dock inte tillräckligt stark & intressant för en ESC-scen år 2015. Jag hoppas att det går bra för Portugal i ESC 2015 och att de återfinns i finalen. De är trogna deltagare av ESC sedan år 1964 och trots flera bra bidrag genom tiderna har man som bäst kommit på en 6:e plats år 1996
 
Erik: Portugal är den fula ankungen som aldrig har vunnit tävlingen men som försökt varenda år. Tillslut kommer Portugal någon gång vinna tävlingen förhoppningvis unde rmin livstid. Årets bidrag känns inte som några vinnare av ESC utan mer som ett vanligt portugiskt nummer som slutar på en 19:e plats om de tar sig till final det vill säga. 
 
Alexander: Precis som tidigare talare, så kan man konstatera att Portugal aldig placerar sig så bra. Tyvärr så kommer det inte att ske någon ändring i den saken det här året heller. Inget av de här bidragen är någon Eurovision-vinnnare tyvärr, så det kommer väl att bli de där vanliga grannrösterna, men inte något mer än det. Kvaliteten är jämn på kvällens deltagare, så vem som helst kan egentligen vinna ikväll!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?