Inför: Norsk Melodi Grand Prix 2015 - Final

 
Inför: Norges final
Norsk Melodi Grand Prix 2015
Datum: 2015-03-14
Tid: 20.25 - 22.40 CET
Plats: Oslo, Spektrum
Röstningsprocess: 100 % tittarröster i två omgångar
TV-bolag/Stream:
NRK 1 - Länk
Eurovision.tv - Länk
 
Årets norska uttagning innehåller precis som den danska uttagningen bara en enda finalkväll i en enda omgång. Man har kört med deltävlingar sedan år 2006, men nu blir det alltså ingen MGP-turné med deltävlingar i år. 
 
Finalen hålls i Oslo Spektrum och totalt tävlar 11 artister om segern, däribland svenska artisten Karin Park och svensknorska artisten Elisabeth "Bettan" Andreassen.
 
En nyhet för året är att artisterna har möjlighet att framföra sina bidrag med orkestermusik istället för traditionell play-backmusik. Sju av bidragen framförs med orkester, fyra med play-back.
 
En rad svenska låtskrivare finns med på upphovssidan till ett antal av finalbidragen. Dessutom tävlar svenska artisten Karin Park och svensknorska artisten Elisabeth "Bettan" Andreassen.
 
NMGP kommer att avgöras i två omgångar; först röstar tittarna vidare fyra bidrag till en andra omgång och därefter koras en segrare. Det kommer alltså inte vara några jurygrupper involverade denna gång.
 
 

De tävlande i NGMP 2015 - Finalen

 
Så här ser uppställningen ut (bidragen presenteras i bokstavsordning efter artistnamn):
 
ArtistLåtText & musik
Alexandra Joner "Cinderella" Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke
Contrazt "Heaven" Jan Lysdahl, Jacob Launbjerg
Erlend Bratland "Thunderstruck" Joy Deb, Linnéa Deb, Erlend Bratland
Ira Konstantinidis "We Don't Worry" Øyvind Blikstad, Bjarte Giske, Ali Pirzad, Julie Bergan
Jenny Langlo "Next To You" Jenny Langlo, Robin Mortensen Lynch, Niklas Olovson
Karin Park "Human Beings" Karin Park, Guy Chambers
Marie Klåpbakken "Ta meg tilbake" Marie Klåpbakken, Linn Hege Sagen,Olav Tronsmoen
Mørland & Deborah Scarlett "A Monster Like Me" Kjetil Mørland
Raylee "Louder" Andreas Stone Johansson, Ricky Hanley
Staysman & Lazz "En godt stekt pizza"
Stian Thorbjørnsen, Petter Kristiansen,
Lars-Erik Blokkhus, Jesper Borgen, Magnus Clausen
Tor & Bettan "All Over the World" Are Selheim, Tor Endresen
 
Här följer nu en lite mer utförligare beskrivning av de 11 tävlande artisternas bakgrunder.
 

Alexandra Joner - "Cinderella"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
24-årig artist som inledde sin karriär som dansare för att sedan satsa helhjärtat på musiken. Under sin danskarriär gjorde hon sig känd i Norge i TV-programmet Dansefeber 2007, men också som dansare i olika musikvideos till artister som Justin Bieber och Drake. 2012 släppte hon sin debutsingel "Sunrise" och har därefter släppt ytterligare tre singlar.
 
Hennes låt är skriven av en duo som går under namnet GoToGuy, vilka består av Erik Smaaland och Kristoffer Tømmerbakke.
 
 
 
Contrazt - "Heaven"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Dansbandet Contrazt består av sångarna Anita Johansen och Leif Dybendal, basisten Hans Olav Trøen, trummisen Roar Sagerud och Conny Nordvall på keyboard. Bandet bildades 2005 och har sedan dess vuxit sig till ett av Norges populäraste dansband. Exempelvis vann de priset Gullskoen (pris för årets dansband) 2011 och 2012. Sedan starten har de varje år släppt ny musik och är dessutom flitiga på turnéer: ca 70 konserter per år.
 
Bandets låt är skriven av de två danskarna Jan Lysdahl och Jacob Launbjerg. Den sistnämnde har stått bakom två segrande melodier i Dansk Melodi Grand Prix förut: 2005 (Jakob Sveistrups "Talking To You") och 2008 (Simon Mathews "All Night Long").
 
 
 
Erland Bratland - "Thunders"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Erland Bratland gjorde sig känd i Norge när han vann norska Talang 2008. Efter detta släppte han två singlar som sedan blev nominerade för grammis i kategorierna Årets låt och Årets nykomling. Men efter två år i musikbranschen valde Erland att dra sig tillbaka och satsade istället på en frisörkarriär. Först i höstas återvände han till musikvärlden med låten "Silent Sister".
 
Den låt som Erland ska tävla med nu har han skrivit tillsammans med Joy och Linnea Deb. Makarna Deb har fått med bidrag i svenska Melodifestivalen de senaste åren, däribland Robin Stjernbergs "You" (som vann 2013) och Ace Wilders "Busy Doin' Nothin'" (som blev tvåa 2014). 2015 har Joy & Linnea skrivit Måns Zelmerlöws bidrag "Heroes". Det är alltså en svensknorsk trio som står bakom detta bidrag.
 
 
 
 
Ira Konstantinidis - "We Don't Worry"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Ira är endast 17 år gammal men har sedan barnsben varit mycket musikintresserad. Hon har provat de flesta musikgenrer som jazz och hiphop och stått på scenen i exempelvis Elvebakkrevyen. Däremot har hon aldrig tidigare stått på en så pass stor scen som den i Oslo Spektrum (där norska finalen hålls). Etta James och Amy Winehouse är hennes idoler.
 
Hennes låt är komponerad av Øyvind Blikstad och Bjarte Giske medan texten är skriven av Ali Pirzad och Julie Bergan.
 
 
 
 
Jenny Langlo - "Next To You"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Jenny Langlo är 21 år gammal och arbetar som artist och låtskrivare. Sin första medverkan blev i norska Idol 2011 som hon vann och hon har därefter bosatt sig i Oslo för att studera på Nordisk Institutt for Scene og Studio samt för att arbeta med musik på heltid. Hennes musikstil går i elektronisk pop.

Låten har Jenny skrivit tillsammans med den svensknorska duon Machopsycho, vilka består av norska Robin Mortensen Lynch och svenska Niklas Olovson. Denna duo står (tillsammans med Karin Park) bakom Norges ESC-bidrag 2013, låten "I Feed You My Love", som framfördes av Margaret Berger. Denna låt slutade på fjärde plats i ESC-finalen det året.
 
 
 Karin Park - "Human Beings"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Karin Park är svenskan som tävlade som låtskrivare i Norsk Melodi Grand Prix 2013, till tidigare nämnda Margaret Bergers ”I Feed You My Love”. Karin har tidigare fått förfrågan av NRK att ställa upp som tävlande i Norsk Melodi Grand Prix men har alltid tackat nej - fram tills nu.
 
Karin är född i Sverige men har bott mycket i Norge och haft en stor del av sin karriär i Norge. Under sin tid i staden Bergen släppte hon inte mindre än tre album och blev nominerad till grammis flera gånger. 2004 blev hon prisad för årets nykomling när hon vann Alarmprisen. I mars släpper Karin nytt material.
 
Låten har Karin skrivit tillsammans med den brittiska låtskrivaren och musikproducenten Guy Chambers. Han är mest känd för sitt samarbete med Robbie Williams.
 
 
 Marie Klåpbakken - "Ta meg tilbake"

 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
29-åriga Marie Klåpbakken är sångare och violinist. Hon har genom åren turnerat ihop med andra artister som Marion Ravn og Helene Bøksle. Hon är även med i TV-programmet Hver gang vi møtes. Hennes debutalbum Framtida släpptes 2012 och blev kritikerrosat.
 
Hennes tävlingslåt är skriven av henne själv tillsammans med Linn Hege Sagen och Olav Tronsmoen. Det är den första av två som framförs på norska, övriga startfältets bidrag framförs på engelska.
 
 
 
Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Kjetil Mørland är norrman men har bott en stor del av sitt liv i England, där han bl.a. har varit med i musikbandet Absent Elk. I höstas flyttade han tillbaka till Norge för att bli soloartist. Ett första album släpps under 2015. Men i sin tävlan i NMGP har han med sig norsk-schweiziska Debrah Scarlett som även hon bott merparten av sitt liv utomlands (i Schweiz). 2013 gjorde hon sig känd i Norge för sin medverkan i programmet The Voice och har efter detta etablerat sig i såväl Norge som i Schweiz. Nu har hon precis som Mørland valt att bo i Norge för att satsa på muisiken här.
 
Duons låt har Kjetil Mørland gjort själv och beskrivs som en mörk kärleksballad.
 
 
 
 
Raylee - "Louder"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Raylee ut sitt första musikalbum (under artistnamnet Lotta). En av låtarna, "Hvem Eier", blev en stor hit på YouTube. Under 2014 åkte hon med på en vinterturné tillsammans med Madcon och Isac Elliott. I höstas började dock hennes karriär på allvar när hon gick vidare till de sista omgångarna i TV-programmet Stjernekamp. Hon släppte också de två singlarna "Back to Now" och "Wish for you".
 
Hennes låt är skriven av Andreas Stone Johansson och Ricky Hanley. Svensken Andreas Stone Johansson är även med och tävlar i svenska Melodifestivalen, då som låtskrivare till Marie Bergmans & Sanne Salomonsens bidrag "Nonetheless". Han har dessutom en låtskrivarkarriär i Asein med flera hits i Japan.
 
 
 
 
Staysman & Lazz - "En godt stekt pizza"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Denna duo består av Stian Thorbjørnsen og Lasse Jensen och är ett slags partyband som åker runt och håller låda på olika evenemang och fester. 2014 släppte duon debutalbumet Helt sykt store hits, vilket gjorde att de blev de mest spelade under det året. Ett exempel är låten "Ah Ah Ah".
 
Låten de tävlar med är skriven av Stian Thorbjørnsen tillsammans med Petter Kristiansen, Lars-Erik Blokkhus, Jesper Borgen och Magnus Clausen. Det är den andra av två låtar som framförs på norska i detta startfält.
 
 
 
 
Tor & Bettan - "All Over the World"
 
 
Foto: Kim Erlandsen/NRK.
 
Svensknorska Elisabeth "Bettan" Andreassen och norrmannen Tor Endresen går ihop och gör en duett med låten "All Over the World". Båda har gedigen erfarenhet av tävlingen, framförallt Bettan, då bägge har deltagit i ESC förut. Men de har inte bara synts i dessa sammanhang utan har släppt många album och gjort mängder med turnéer. Här nedan följer en rad fakta om bägges Melodifestivals/Grand Prix-medverkan.
 
----
 
Bettan är välkänd i Melodifestivalssammanhang, då hon har tävlat för såväl Sverige som Norge i omgångar. Hon är för övrigt den kvinna som deltagit flest gånger i ESC; hela fyra gånger. 1981 och 1982 tävlade hon i svenska Melodifestivalen med gruppen Chips. Första året blev de tvåa med låten "God morgon" men andra året vann deras låt "Dag efter dag", en låt som sedan slutade åtta i Eurovision. 1985 bildade Bettan duon Bobbysocks med Hanne Krogh. Deras låt "La det swinge" vann NMGP och sedan även hela ESC - Norges första seger.
 
Efter detta har hon tävlat i ESC ytterligare två gånger: 1994 (med Jan Werner Danielsen och låten "Duett") samt 1996 (med låten "I evighet"), bägge gångerna för Norge. Bettan har även gjort ytterligare försök att vinna i Sverige - 1990 ("Jag ser en stjärna falla"), 2002 (med Kikki Danielsson & Lotta Engberg och låten "Vem é dé du vill ha") samt 2011 ("Vaken i en dröm"). Det har också blivit två försök till i norska uttagningen: 1998 ("Winds of the Northern Sea") och 2003 (med Kikki Danielsson & Lotta Engberg och låten "Din hånd i min hånd"). Många försök med andra ord!
 
Tor Endresen har till skillnad mot Bettan "bara" fått tävla i ESC en gång: 1997 med låten "San Fransisco" (som dock slutade sist av alla låtar det året och dessutom utan en enda poäng). Däremot har han gjort en mängd försök både innan (och efter) att försöka vinna Norsk Melodi Grand Prix. Första gången var 1987 då han tävlade med "Hemmelig drøm" som slutade på nionde plats. Året efter tävlade han i duett med Iselin Alme med låten "Lengta" och då blev det fjärde plats. 1989 slutade han tvåa med "Til det gryr av dag" och 1990 trea med "Café le swing".
 
Det blev ett uppehåll till 1992 då Tor försökte igen; låten "Radio Luxembourg" slutade tvåa 1992, låten "Hva" slutade trea 1993 och låten "Aladdin" slutade tvåa (igen) 1994. Tor gjorde sedan uppehåll till 1997 då hans "San Fransisco" vann men som tidigare nämnt slutade tvärsist i ESC-finalen utan en enda poäng. Men Tor gav inte upp för det. 1999 var han tillbaka igen i Norsk Melodi Grand Prix, nu med låten "Lover" som blev trea. Först 2005 försökte han igen, nu i sånggruppen Seppo. Deras låt "Can you hear me" slutade femma. Senaste försöktet gjordes 2006, men det blev återigen femte plats som låten "Dreaming of a new tomorrow" hamnade på.
 
-----
 
Nu slår sig dessa två artister ihop sig till duon Tor & Bettan. Anledningen till detta är att de under förra året hade stor succé med sin gemensamma show Tor og Bettan for swingende och att de nu fortsätter sitt samarbete. Låten de tävlar med har Tor skrivit tillsammans med Are Selheim.
 
 
 

Panelens topp 6 (Finalen)

 
Alexander
 
1. Marie Klåpbakken - "Ta Meg Tilbake"
2. Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
3. Tor & Bettan - "All Over the World"
4. Ira Konstantinidis - "We Don't Worry"
5. Raylee - "Louder"
6. Alexandra Joner - "Cinderella"
 
 
 Erik
 
1. Raylee - "Louder"
2. Tor & Bettan - "All Over the World"
3. Ira Konstantinidis - "We Don't Worry"
4. Alexandra Joner - "Cinderella"
5. Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
6. Karin Park - "Human Beings"
 
 
Robban
 
1. Tor & Bettan - "All Over the World"
2. Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me"
3. Erlend Bratland - "Thunderstruck"
4. Contrazt - "Heaven"
5. Marie Klåpbakken - "Ta Meg Tilbake"
6. Karin Park - "Human Beings"
 
 
 
Alexander: Vad var det här? Vissa införer har i princip gått ut på att man behövt välja på flera kandidater att placera på första plats. Så var inte fallet här med Norge. Nu var det nästan som att välja den minst dåliga låten, och sätta den högst upp. Nivän tycker jag var rätt så låg, och jag har på känn att vad Norge än väljer ikväll, så behöver de inte göra sig redo för någon vinst i Wien i år, inte.
 
Erik: Norge har haft bättre finaler och i denna final finns det  ett riktigt lågvattenmärken iform av "En godt stekt pizza". Videon anspelar på sex och låten handlar om alkohol. Det finns dock bra låtar som förtjänar att pratas om också. Jag gillar "All Over the World med" Bettan och Tor även "Louder" med Raylee
 
Robban: De senaste två-tre åren har Norsk Melodi Grand Prix gått ner sig rent låtmässigt.
Det fanns två riktiga kvalitetsbidrag ifjol och det var vinnaren "Silent Storm" och tvåan "High Hopes", i övrigt var det ett ganska blekt startfält. I år hittar jag inte ett enda bidrag som jag tror på allvar har någon större chans att komma bra till i Wien. När det ändå ser ut att bli ett balladtätt ESC 2015 så hoppas jag att norrmännen väljer fram något med lite mer fart i. Mina personliga favoriter är ESC-rutinerade Tor & Bettan, dansbandet Contrazt och avslutningsvis gillar jag även storfavoriterna (enl. bettingbolagen) Erlend Bratland och Mørland & Debrah Scarlett. Någon av de fyra bidragen kan jag tänka mig att lyssna på efter MGP-finalen, där av hamnar de högst upp i min personliga topplista och jag hoppas att någon av dessa fyra står som vinnare på lördag.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?