UMK 2015 närmar sig


Bild: yle.fi
 
Yle, det nationella TV-bolaget i Finland, har inte velat släppa så hemskt mycket information om årets uttagning till Eurovision Song Contest. Nu är det dock dags för mer information.Yle meddelar att den 13 Januari kommer man att kunna följa en direktsänd presskonferens klockan 13.00 lokal tid, vilket betyder 12.00 svensk tid.
 
18 låtar kommer tävla i uttagningen 2015, vilket är en ökning från de tre första årgångarna av UMK. Tidigare år har tävlingens upplägg bestått av 12 stycken deltagande artister har tävlat om att vinna både juryns och tittarnas röster. Förra årets upplägg bestod av två deltävlingar, en smifinal och en final. 6 artister tävlade per deltävling, ett bidrag gick direkt vidare till final, fyra gick vidare till semifinal och ett bidrag föll ut ur tävlingen. Efter de två första deltävlingarna fanns alltså två bidrag färdiga till finalen, åtta bidrag fanns i andra chansen och två bidrag hade fallit ut. Semifinalen gallrade ut ännu två bidrag, som föll ut ur tävlingen, vilket ledde till att sammanlagt åtta bidrag tog sig till final.
 
Då finalen var klar så stod Softengine som vinnare, och för Finland var det ett toppenår i Eurovisionen i Köpenhamn. En elfte placering fick Finland, vilket är den bästa placeringen för Finland sedan år 2006 då Lordi vann. Trots en fin placering har nu Yle valt att tänka om. Juryn, som suttit med i tre säsonger, får nu ge vika, och de programledare som i tre år varit samma, blir också utbytta. Mer info om det finns dock inte ännu att tillgå, men det är utlovat all info om detta under presskonferensen. Årets tävling kommer köra igån den 7.2, vilket är samma datum som både den första deltävlingen i Melodifestivalen och den nationella finalen i Danmark. Personligen tror jag nog att UMK kommer mista mycket tittare eftersom UMK och Melodifestivalen kommer gå paralellt i år. Inte så bra val där, Yle...
 
Om du dock följer UMK på Instagram eller gillar dem på Facebook har man under det senaste dygnet (02.01.2015) kunnat se ett flertal uppdateringar, som liknar strofer ur låttexter, som möjligtvis kan delta i årets uttagning. Det är inte sagt något om bilderna, men högst troligen är det just så det är. De bilderna kan skvallra om att det i år skulle tävla låtar på tre språk, finska, engelska och franska, i årets tävling.
 

Den officiella hashtaggen för årets tävling är #umk15
 
// Alexander (ny skribent på ESC-Panelen) Presentation sker i måndagens vinternytt
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?