Melodifestivalen 2015: Presentation av artisterna i deltävling 2

Artisterna som tävlar i Malmö (OBS! Emelie Irewald saknas på bilden). Foto: Anders Wiklund/TT.
 
Om mindre än 25 dagar börjar Melodifestivalen 2015 på riktigt och det är därför på tiden att lära känna de tävlande. I fyra delar kommer panelen att presentera de tävlande artisterna och i någon mån ge förhandskommentarer. I den andra delen presenterar vi artisterna som tävlar i den andra deltävlingen som äger rum i Malmö den 14 februari. Detta startfält innehåller precis som det första startfältet några festivalsveteraner men också många debutanter - och en allmän joker
 
Artisterna med tillhörande bidrag presenteras enligt startordningen.
 

#1: Linus Svenning - "Forever Starts Today"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Linus Svenning är född den 13 april 1990, uppväxt i Västerstad numera bosatt i Vara.
 
Före år 2013 var det nog få som kände till Linus Svenning även om han var en stor musikstjärna på YouTube. Tillsammans med Fredrik Kempe skrevs bidraget "Bröder", som handlade om Linus saknad efter sin brors bortgång. Bidraget skickades in till Melodifestivalen 2014 och resten är historia. I första deltävlingen blev det fjärde plats och därmed kval i Andra chansen. Väl där vann han hela grundomgången och slog sedan ut Martin Stenmarck i den avgörande duellen och i finalen slutade han sedan på femte plats. Efter detta har framgången varit stor för Linus.
 
I år är han alltså tillbaka, nu med bidraget "Forever Starts Today" som är skrivet av Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad och Fredrik Kempe. Låten beskrivs av Linus som "att man ska kunna blicka framåt och släppa allt skit som har hänt".
 
Här är coverlåten som gjorde Linus känd på YouTube:
 
Hollac16 kommenterar: Om det är lika bra som "Bröder" var förra året eller ännu bättre så kommer det nog gå som en dans för Linus även det här året. Det är min gissning idag. Men jag tror att han måste kunna toppa för att det ska bli bäst.
 
 

#2: Emelie Irewald - "Där och då med dig"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Emelie Irewald är född den 15 juni 1984, uppvuxen och bosatt i Stockholm.
 
Hennes musikaliska resa började redan som liten när hon sjöng i körer och gick i olika musikskolor. 2011 försökte hon sig på att tv-tävla via TV3:s Idol-liknande program True Talent, där hon slutade på fjärde plats. Någon utgiven musik blev det dock aldrig då så när hon nu ville söka sig till Melodifestivalen blev det via Allmänhetens tävling som gällde. Urvalsjuryn som valde ut det vinnande bidraget tyckte bäst om hennes låt "Där och då med dig" och korade den till segrare. Sagt och gjort är Emelie 2015 års webbjoker (den första som får tävla i den andra deltävlingen).
 
Ett klipp från True Talent när Emelie sjunger "Gabriellas sång":
 
Hollac16 kommenterar: Som vanligt får de allmänna jokrarna alltid de sämsta utgångslägena. Jag hoppas att hon har en riktigt stark låt men som det ser ut nu lär det gå åt skogen. Beräknas att Emelie oavsett om hon har en bra låt eller ej kommer att hamna sist. Tyvärr.
 

#3: Samir & Viktor - "Groupie"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Samir Badran (till vänster på bilden) är född den 25 maj 1990, uppvuxen och bosatt i Linköping. Samir är nog mest känd för sin medverkan i TV-programmet Paradise Hotel under säsongen som sändes 2013 (samt vissa delar av säsongen som sändes 2014).
 
Viktor Frisk (till höger på bilden) är född den 2 mars 1995, uppväxt i Stora Sundby utanför Eskilstuna men numera bosatt i Stockholm. Till vardags är han modebloggare men driver numera märket VFSB tillsammans med Samir.
 
I maj förra året släppte duon sin första singel "Success" som blev en stor sommarplåga. Sedan fick de förfrågan om att ställa upp i Melodifestivalen och fick nu med bidraget "Groupie". Deras festivalsbidrag är skriven av Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith och Viktor Thell. Duon säger att om man gillar "Success" kommer man nog gilla "Groupie".
 
För dig som kanske missade "Success" finns möjlighet att lyssna här:
 
Hollac16 kommenterar: Jag får riktigt ont i magen när SVT väljer att ta med plojbidrag i tävlingen. Oavsett om det är diktläsare, Sean Banan eller gamla gubbar som tävlar så har de bara två saker gemensamt: 1) de skiter fullständigt i tävlingen och 2) tittarna röstar vidare det till final. Den här duon känns lite som duon Pandang som tävlade 2006, men till skillnad mot Pandang som åkte ut i sin deltävling tror jag att det här tyvärr kommer att fungera och gå rakt i final.
 

#4: Neverstore - "If I Was God For One Day"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Denna pop-punk/rockband består av de tre medlemmarna Jacob Widén (sång, född 1 december 1983), Oscar Kempe (bas, född 9 september 1984) och Erik Lantz (trummor, född 23 maj 1986). De är alla tre numera bosatta i Hjo och Skövde, även om de är uppväxta på olika håll.
 
Gruppen bildades år 2000 och har således funnits i 15 år. Det dröjde dock till 2007 innan de släppte sitt första musikalbum ("Sevenhundred Sundays") men sedan har de släppt ytterligare tre album (senast 2013). Senaste singeln ("The Greatest Gift") släpptes dock 2014. Neverstore har också turnerat ihop med andra rockband som Backyard babies. 2008 gjorde bandet en bejublande turné i Japan.
 
Låten de ska tävla med i Melodifestivalen heter "If I Was God For One Day" och beskrivs som "en mäktig rocklåt" som på scenen blir "en både storslagen och avskalad scenshow". Låten är skriven av Thomas G:son, John Gordon samt bandets sångare Jacob Widén.
 
Här kan du se musikvideon till en av bandets tidigare låtar som heter "For The Rest Of My Life":
 
Hollac16 kommenterar: De är ensamma i sin genre i år, till skillnad mot förra året när det var en hel del rockband med och tävlade. Jag hoppas att denna rocklåt kommer att fungera, även om känslan är att det mer lutar åt punk än rock. Punk är inte riktigt min genre men jag hoppas det funkar bra ändå.
 

#5: Marie Bergman & Sanne Salomonsen - "Nonetheless"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Marie Bergman är född den 21 november 1950, uppväxt i Stockholm numera boende på Lidingö.
 
Under 1960-talet inledde hon sin musikkarriär, bland annat som sångerska i Putte Wickmans band. Den stora framgången fick hon i musikgruppen Family Four som hon var med i mellan 1969-1973. Under dessa år hann gruppen medverka i Melodifestivalen två gånger (1971 och 1972) som de vann bägge gångerna. Efter detta gick Marie solo och har sedan 1974 gett ut 20 musikalbum. Det har blivit många spelningar på festivaler och en mängd turnéer runt om i Sverige och i Norden samt mycket annat. 1994 vann hon Melodifestivalen igen, nu med sällskap av Roger Pontare. Marie Bergman är således den första artisten som vann Melodifestivalen tre gånger (Carola Häggkvist innehar även denna titel).
 
Sanne Salomonsen är född den 30 december 1955, uppväxt i Köpenhamn i Danmark.
 
1967 startade Sanne sitt första musikband och sedan dess har musikkarriären hållit på. Hon släppte sitt första musikalbum 1972. Mellan 1980-85 var hon sångerska i gruppen Sneakers och i samma veva deltog hon även i filmerna Smugglarkungen och Svindlande affärer. Under 1988 fick hon en superhit med låten "Den Jeg Elsker" som fick en grammis. Även Sanne har deltagit i Melodifestivalen förut, för tio år sedan med låten "Higher Ground". Låten gick direkt till finalen där den sedan slutade på sjunde plats.
 
Nu går dessa två musikdrottningar ihop och gör duett med låten "Nonetheless", en låt skriven av Andreas Stone Johansson och Allison Kaplan. Låten beskrivs som "en cool, intensiv, tidlös och suggestiv ballad".
 
Här framför Sanne Salomonsen låten "Hjem":
 
och här framför Marie Bergman låten "Ingen kommer undan politiken":
 
Hollac16 kommenterar: Precis som med Magnus Carlsson tror jag att deras låt inte är vad-som-helst utan en riktigt härlig låt. Sanne hade en riktigt bra låt för tio år sedan, som jag hade som favorit då, och Marie Bergman är lika bra så att det här kommer gå fint det tror jag. Om det däremot är för balladigt finns nog risken att det kanske floppar, precis som det gjorde för Elisabeth Andreassen 2011.
 

#6: Magnus Carlsson - "Möt mig i Gamla stan"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Magnus Carlsson är född den 24 juni 1974, uppväxt i Fristad utanför Borås men bor numera i Stockholm.
 
Magnus deltar det här året för åttonde gången i Melodifestivalen, vilket gör honom till den artist som deltagit fjärde flest gånger någonsin! Första gången han deltog i Melodifestivalen var år 2000, då som sångare i dansbandet Barbados. Låten ”Se mig” slutade då på andra plats i finalen. Året därpå deltog Barbados igen, med låten "Allt som jag ser", som även den slutade tvåa. 2002, året när Melodifestivalen fick sitt nuvarande deltävlingskoncept, deltog Barbados en tredje gång (låten "Världen utanför"). Även nu blev det finalplats även om det blev fjärde plats totalt sätt.
 
Sedan lämnade Magnus Barbados och blev medlem i Alcazar. 2003 ställde de upp i festivalen med låten "Not A Sinner Nor A Saint" som blev trea i finalen. Två år senare tävlade Alcazar igen, med låten "Alcastar", och även nu blev det en tredjeplats. Efter detta gick Magnus solo och 2006 ställde han upp i Melodifestivalen med låten "Lev livet!" som gick till final där det slutligen blev en åttondeplats. Men Magnus försökte igen 2007 men låten "Live Forever" gick inte vidare i tävlingen.
 
Förutom att delta i Melodifestivalen har Magnus även gjort andra saker som att leda kör i Körslaget och som programledare för West End Star. Inför det svenska kronprinsessbröllopet 2010 spelade Magnus Carlsson och Charlotte Perrelli in låten "Mitt livs gemål" (med text och musik av Monica och Carl-Axel Dominque).
 
För åttonde gången gillt deltar nu Magnus Carlsson i Melodifestivalen. Denna gång heter låten "Möt mig i Gamla Stan" och är skriven av Thomas G:son och Lina Eriksson. Låten beskrivs som "en glad och fartfylld låt med en klisterrefräng".
 
Här ett klipp från när Magnus Carlsson deltog i Lotta på Liseberg:
 
 
 
Hollac16 kommenterar: Är man veteran som Magnus är så ställer man inte upp med vad-som-helst. Här tror jag det kommer bli en riktigt intressant scenshow och jag tror faktiskt att Magnus kan göra en Sanna Nielsen, fast då blir det åttonde gången gillt.
 

#7: Mariette - "Don’t Stop Believing"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Mariette Hansson, här under enbart förnamnet som artistnamn, är född den 23 januari 1983, uppväxt i Harplinge utanför Halmstad men bor numera i Stockholm.
 
Under högstadietiden bildade hon och en tjejkompis en sångduo som senare blev coverbandet Performance. Senare bildade hon ett nytt coverband, Ethan Xiphias. Mest känd är hon nog dock från sin medverkan i Idol 2009, där hon tog sig ända fram till veckofinalerna och slutade på fjärde plats. Sedan har det varit ganska tyst om henne även om hon under 2013 och 2014 har agerat gitarrist åt såväl Magnus Uggla som Ace Wilder.
 
Låten "Don't Stop Believing" har text och musik av Miss Li och Sonny Gustafsson. Mariette beskriver låten som "en ganska lugn låt, balladaktig".
 
För dig som missade Mariette i Idol, kommer här ett smakprov från hur det lät då:
 
Hollac16 kommenterar: Har inte hört så mycket av henne under Idoltiden men jag minns ändå hennes första audition som väldigt bra. Kan bli fint. Det är också intressant att när hon får gå ut som sista numret när hon nu tävlar med en ballad (det brukar annars vara svårt att avsluta med ballader, men det kanske är en avslutarballad?)
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?