Melodifestivalen 2015: Presentation av artisterna i deltävling 1

Artisterna som tävlar i Göteborg. Foto: Anders Wiklund/TT.
 
Om mindre än en månad börjar Melodifestivalen 2015 på riktigt och det är därför på tiden att lära känna de tävlande. I fyra delar kommer panelen att presentera de tävlande artisterna och i någon mån ge förhandskommentarer. I den första delen presenterar vi artisterna som tävlar i den första deltävlingen som äger rum i Göteborg den 7 februari. Detta startfält består av 50% debutanter och 50% veteraner!
 
Artisterna med respektive bidrag presenteras enligt startordningen.
 

#1: Molly Pettersson Hammar - "I’ll Be Fine"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Molly Pettersson Hammar är född den 16 oktober 1995 i Umeå, numera bosatt i Hägersten i Stockholm. Hon är uppvuxen i en musikfamilj där både hennes föräldrar och syskon spelar och sjunger. Under sina uppväxtår spelade hon fotboll i Älvsjö AIK.
 
2011 var hon blott 15 år gammal då hon sökte till TV-programmet Idol och kom med ända fram till veckofinalerna. Hon var då (tillsammans med deltagaren Amanda Persson) de två dittills yngsta deltagarna att komma med i veckofinalerna. Totalt sätt slutade Molly på fjärde plats i Idol.
 
För Molly blir det debut i Melodifestivalen. Låten hon ska tävla med heter "I'll Be Fine" och handlar om en kärlekshistoria som bottnar i att man ska "resa sig och vara stark". Låten har Molly varit med och gjort tillsammans med Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren och Gavin Jones.
 
Om du missade Molly i Idol så kommer här ett klipp från ett av hennes uppträdande då:
 
Hollac16 kommenterar: Såg aldrig på veckofinalerna i Idol 2011 så jag har inte hört henne live. Ska därför bli intressant och se hur hon levererar på scenen i Melodifestivalen.
 

#2: Daniel Gildenlöw - "Pappa"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Daniel Gildenlöw är född den 5 juni 1973, uppväxt och bosatt i Eskilstuna. Till vardags är han frontfigur i hårdrocksgruppen Pain of Salvation, som deltog i Melodifestivalen 2010 med det mycket avskalade numret "Road Salt". Då gick gruppen till Andra chansen där de slogs ut mot Pernilla Wahlgrens låt "Jag vill om du vågar". Daniel medverkar även i gruppen Transatlantic.
 
När hans grupp Pain of Salvation deltog i Melodifestivalen 2010 var det som tidigare nämt ett mycket avskalat nummer. Alla bandmedlemmarna befann sig på scenen men det var bara som rekvesita. Den enda som gjorde något var Daniel som sjöng. Nu går Daniel solo för Melodifestivalen med låten "Pappa" (som troligen med tanke på titeln) som framförs på svenska. Daniel beskriver den som en lugn låt som "lite angeläget naken sådär". Daniel har både skrivit text och musik själv till detta bidrag.
 
Under Andra chansen 2010 gjorde Sveriges Radio P4 egna dueller mellan deltagarna. Så här såg det ut i duellen mellan Pain of Salvation och Pernilla Wahlgren:
 
Hollac16 kommenterar: Personligen ansåg jag att "Road Salt" var en trist låt och idag gissar jag att Daniels låt kan vara i ungefärlig stil som när Joacim Cans försökte byta genre för två år sedan. Jag tror att det faller platt. Men Daniel får gärna överraska!
 

#3: Elize Ryd & Rickard Söderberg - "One By One"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Elize Ryd är född den 15 oktober 1984, är uppväxt i Värnamo, men är numera bosatt i Karlskoga. Hon är sångerska och musikalartist, har bl.a. är/varit med i musikgrupperna Kamelot och Amaranthe (den senare är hon låtskrivare och frontfigur i). Sitt första framträdande i svensk TV gjorde hon genom sin medverkan i Så ska det låta förra året.
 
Rickard Söderberg är född den 10 april 1975, är uppväxt i Halmstad men bor numera i Malmö. Rickard är operasångare (tenor) och debattör, den senare rollen har synts mycket i media under de senaste åren. Gällande musiken sjunger han inte bara opera sjunger han också jazzmusik och musikal. Han har sjungit på många olika scener runt om i världen men aldrig tidigare tillsammans med Elize Ryd.
 
Låten denna debutantduo (i Melodifestivalssammanhang) ska tävla med heter "One By One" och är skriven av Elize Ryd, Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn. Den beskrivs som "att ingjuta hopp och kraft och tala om att ingen av oss är ensam egentligen".
 
Så här såg det ut när Elize medverkade i Så ska det låta:
 
...och här framför Rickard Söderberg "O Helga Natt" i Bingolotto julen 2013:
 
Hollac16 kommenterar: Detta kan nog bli en intressant duo. Lär bli ett farligt rockoperanummer som säkert kan gå långt i tävlingen.
 

Dolly Style - "Hello Hi"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Denna tjejtrio bildades så sent som sommaren 2014 av låtskrivarna Emma Nors och Palle Hammarlund och har före sin medverkan i Melodifestivalen inte hunnit släppa något material. Därför blir det scendebut både för dem och för låten.
 
Gruppens tre medlemmar heter Molly, Holly och Polly. De tre beskrivs som tre stycken 18-åriga dockor som är bosatta i ett dockhus i Dollyville. Nu ville de ut i världen för att sprida glädje och skapa gemenskap. Tjejerna kan till det yttre nog se ut som tre gånger Yohio även om tjejerna hittar sin stil i japanska Fairy Kei men även från Lolita och Gyaru.
 
Låten de tävlar med heter "Hello Hi" och är skriven av gruppens grundare Emma Nors och Palle Hammarlund tillsammans med Melodifestivalsveteranen Jimmy Jansson.
 
Hollac16 kommenterar: Eftersom de inte har gjort något tidigare så går det inte att säga om det är bra eller dåligt. Så jag får vänta med att tycka något innan de visar vad de går för på scenen i Göteborg.
 

#5: Behrang Miri feat. Victor Crone - "Det rår vi inte för"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Behrang Miri är föddes den 17 januari 1984 i Iran men växte upp i Lund. Han är numera bosatt i Stockholm och Malmö.
 
I år blir det andra gången han deltar i festivalen. Första gången var för två år sedan då han med sina sidekicks Oscar Zia och Loulou Lamotte framförde låten "Jalla dansa sawa" som gick till Andra chansen. I år deltar han istället med 22-åriga Åkersbergakillen Victor Crone som i USA går under artistnamnet Vic Heart.
 
Låten de tävlar med heter "Det rår vi inte för" och är skriven av Behrang tillsammans med Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw och Tony Nilsson. Låten beskrivs som "mer mogen och väldigt reflektiv".
 
Här nedan bjuder vi på ett smakprov från en av Behrangs andra låtar:
 
Hollac16 kommenterar: Det kan nog vara en rolig låt de tävlar med, som dock kanske kommer att krocka något med Samir & Viktor som tävlar i den andra deltävlingen. Men jag väntar till jag får höra på smakprovet av låten innan jag kan bestämma mig helt för hur det blir.
 

#6: Jessica Andersson - "Can't Hurt Me Now"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Jessica Andersson är född den 27 oktober 1973 i Skövde (numera bosatt i Trollhättan).
 
I år deltar Jessica för sjätte gången i Melodifestivalen. Första gången var år 2003 och då tillsammans med Magnus Bäcklund (som bildade duon Fame), med låten "Gime Me Your Love", vilken vann hela tävlingen (och slutade femma i ESC). Året därpå var duon tillbaka och gick till final med låten "Vindarna vänder oss" som sedan dock slutade sexa. 2006 återkom Jessica som soloartist med låten "Kalla nätter", vilken slutade femma i en av deltävlingarna. Men året efter tävlade hon igen, nu med låten "Kom", som gick till Andra chansen där det sedan tog stopp. Sedan gjorde Jessica ett uppehåll fram till 2010 då hon framförde balladen "I Did It for Love" som slutade åtta i finalen men som sedan blev en superhit på Svensktoppen med hela 98 veckor i rad.
 
Förutom att delta i Melodifestivalen har Jessica även deltagit i Let's Dance 2011, som hon också vann. Hon har också varit med otagliga gånger i Diggiloo-turnén och dessutom hunnit med att skriva en självbiografi och släppt en skiva som är baserad på boken samt varit med i musikalen Little Shop of Horrors och mycket mer.
 
I år deltar Jessica med balladen "Can't Hurt Me Now" som är skriven och komponerad av Aleena Gibson och Fredrik Thomander.
 
Här bjuder vi på ytterligare ett smakprov på Jessica Anderssons fantastiska sångröst:

Hollac16 kommenterar: Jessica är en mycket duktig artist som jag tror det kommer att gå bra för. Men det finns flera sådana duktiga artister här, så det kommer nog inte bli lätt. Men jag tror att hennes ballad i år kommer vara minst lika bra som den hon tävlade med 2010.
 

#7: Eric Saade - "Sting"

 
Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Popidolen/flickfavoriten Eric Saade är tillbaka i Melodifestivalen, nu för tredje gången. Efter att ha blivit trea i Melodifestivalen 2010 med låten "Manboy" och etta med låten "Popular" året därpå (men enbart trea i Eurovision Song Contest) siktar nu Eric högt och vill gå för seger i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.
 
Eric är född den 29 oktober 1990, uppvuxen i Kattarp utanför Helsingborg men bor numera i Stockholm. Hans musikkarriär inleddes redan när han vid 13 års ålder blev upptäckt i en talangtävling och två år senare fick han sitt första skivkontrakt. 2007 startades gruppen What's Up där bl.a. Robin Stjernberg (senare Idoltvåa 2011 och Melodifestivalsvinnare 2013) ingick. Efter några år gick Eric solo och släppte sitt första musikalbum 2010, samma år som han deltog i Melodifestivalen för första gången.
 
Han har dock inte bara Melodifestivalen på sitt CV. Han har gjort mycket annan musik, exempelvis med norska Tone Damli (deras låt "Imagine") och med J-son (deras låt "Hearts In The Air"). Under 2012 gjorde Eric en utsåld arenaturné och släppte i samband med detta två musikalbum.
 
I Melodifestivalen tävlar Eric med låten "Sting", en låt han beskriver som "en feelgood-låt". "Sting" är skriven av Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah och David Kreuger. De tre sistnämnda namnen känns nog igen från förra året då de gemensamt fick med tre bidrag i förra årets Melodifestival varav samtliga gick till final. En av dessa låtar var 2014 års vinnarlåt "Undo", framförd av Sanna Nielsen.
 
Här nedan kan du se Erics senaste framträdande i Eurovision:
 
Hollac16 kommenterar: Efter två år med bara Saade-kopior som varit betydligt sämre än Eric, både när det gäller koncept, dans men framförallt sångmässigt, är det skönt att originalet är tillbaka. Jag är 100% övertygad om att det blir klockren finalplats för mr Saade och att han nog har goda chanser att kunna vinna igen. Men, det gäller att han har en bra låt och att han inte tar i för mycket. För hans vinnarkoncept från 2011 var att det var unikt och sedan dess har allt liknande inte funkat. Se gärna hur det funkade för Charlotte Perrelli när hon gjorde försök nummer 2 i Eurovision. Dock har Eric inget att förlora på att få gå till ESC igen, så länge hans låt håller måttet.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?