Marta Jandová & Václav Noid Bárta tävlar för Tjeckien

Foto: ČT/EBU.
 
I samma stund som januari övergick till februari kom så det tjeckiska nationella TV-bolaget ČT med en stor Eurovisionsöverraskning - sitt val av artist och bidrag till Wien! Det blir en duett som framförs av de två sångarna Marta Jandová & Václav Noid Bárta, som kommer att framföra låten "Hope Never Dies".
 
Efter fem års frånvaro valde Tjeckiens nationella TV-bolag ČT att återvända till Eurovisionen igen till årets ESC i Wien. Denna gång skulle det dock komma att bli ett internval av såväl artist som bidrag. En jury beståendes av Honza Dědek, Martin Červinka, Jitka Benešová, Michal Hrůza och Michael Kocáb var de som slutligen tog beslut om Tjeckiens representant till Wien.
 

Om Tjeckiens utvalda ESC-duo

 
Den artistduo som ska tävla för Tjeckien består av...
 
...den 40-åriga tjeckiska sångerskan Marta Jandová som är dotter till rockartisten Petr Janda (en av Tjeckiens mest populära rockmusiker). Dottern har gått i pappas fotspår då hon bl.a. under 1990-talet har varit med i den tyska rockgruppen Die Happy. Men Marta har också gått soloartist, både i Tyskland och sitt hemland Tjeckien.
 
Så här lät det när Die Happy tolkade den kända låten "Survivor":
 
...samt 34-årige tjeckiske sångaren Václav Noid Bárta. Han växte upp i en musikerfamilj där pappan var textförfattare/producent och mamman sångerska. Som 17-åring blev han sångare i rockgruppen Dolores Clan, men det har också blivit en del musikalroller för Václav. Numera är han allsidig konstnär som både sjunger, skriver låtar och skådespelar.
 
Här är ett exempel på Václavs sångtalang:
 
 
Det är inte känt ifall duon kommer att tävla under sina egna namn eller om de skaffar sig ett duonamn.
 

Tävlingsbidraget

 
Låten som duon ska tävla med heter "Hope Never Dies" och är skriven av Václav själv. Från början var det dock sagt att kompositören till Tjeckiens bidrag skulle vara Ondřej Soukup, dock att han skulle lämna in tre bidrag och därefter fick ett fåtal andra låtskrivare också lämna in bidrag till juryn. När juryn tog låtbeslutet kände de inte till vem som hade gjort vilken låt och det var först efter att beslutet var taget som låtskrivarna blev kända.
 
Observera att bidraget inte har släppts offentligt ännu. Detta kommer att ske senast den 16 mars.
 

Tjeckien debuterade i ESC 2007 och deltog sedan även 2008 och 2009. Samtliga tre gånger blev det aldrig någon kvalificering från semifinalen/erna de åren, utan istället hamnade landet sist två gånger. Tjeckiens hittills bästa placering i ESC är en 40:e plats.
 
I årets ESC tävlar Tjeckien i den andra semifinalen, där bl.a. Sverige också kommer att tävla.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?