Bojana Stamenov representerar Serbien i ESC 2015

Foto: S. Sarić, RTS.
 
Nu är det klart - det blir 28-åriga Bojana Stamenov som får tävla för Serbien i Eurovision Song Contest 2015. Efter en två timmar lång final där det stod mellan tre artister så var det Bojana som drog det längsta strået. Låten är skriven av två rutinerade serbiska låtskrivare, som båda gjort succé i Eurovision förut.
 
2014 valde Serbiens nationella TV-bolag RTS att stå över tävlan i ESC av ekonomiska skäl. Även om landet inte valde att tävla så sändes både semifinalerna och finalen, vilka också kommenterades. Redan på våren innan ESC 2014 hade avgjorts uttalade sig RTS om att Serbien skulle vilja vara med och tävla igen och till hösten hade RTS anmält Serbiens deltagande i 2015 års tävling.
 

Upplägg

 
Uttagningsmetod blev denna gång en mindre final med tre tävlande. De tre artisterna valdes ut genom dels en casting med en final samt genom internval.
 
Den avgörande finalen (Odbrojavanje za Beč) delades sedan upp i två delar, där den första delen sändes på lördagen med en hits-show och kort presentation av de tävlande bidragen, medan den avgörande delen sändes på söndagskvällen.
 
 
Resultatet av finalen avgjordes genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning. Juryn (Ivan Ilić, Nevena Božović och Goran Stankov) respektive tittarna delade ut 3 poäng till sin vinnare, 2 poäng till sin tvåa och 1 poäng till sin trea. Skulle två bidrag hamna på samma slutplacering var det tittarnas röster som avgjorde.
 
Samtliga bidrag hade text av Leontina Vukomanović och musik av Vladimir Graić. Leontina Vukomanović låg bakom texten till "Lane Moje" (ESC 2004) medan Vladimir Graić komponerade musiken till "Molitva", som vann ESC 2007.
 

Resultat

 
Så här slutade finalen:
 
# Artist Bidrag Engelsk
översättning
Jury-
poäng
Tittar-
poäng
TOT Plac.
1  Aleksa Jelić  "Vodi me"  Take me 2 1 3 3
2  Danica Krstić  "Suze za kraj"  Tears for the end 1 2 3 2
3  Bojana Stamenov
 "Ceo svet je moj"
 The whole world is mine 3 3 6  1
 
Vinnarlåten fick ihop 10 547 röster av folket medan tvåan fick 8 039 röster och trean 4 363 röster.
 
Här nedan kan du se vinnarframträdandet:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?