Australien deltar i ESC 2015!

Australiens kommentatorer Sam Pang och Julia Zemiro.
Foto: SBS.
 
Det är inte bara i Europa som Eurovision Song Contest är populärt. Exempelvis i Australien är Eurovision oehört populärt - så pass populärt att det nationella TV-bolaget SBS sedan tre decennier har sänt Eurovision. Sedan 2009 är det Sam Pang och Julia Zemiro (bilden) som är officiella kommentatorer för Australien.
Förra året fick Australien delta i ESC, men som mellanakt (när sångerskan Jessica Mauboy framförde en låt i den andra semifinalen). Nu går landet all in och har genom en överrenskommelse med EBU fått rätten att för en gång skull delta i Eurovision Song Contest.
 
I och med detta besked blir det alltså 40 länder som deltar i årets Eurovision Song Contest. 33 av dessa länder går genom två semifinaler där 20 stycken, från bägge semifinalerna, kvalar sig vidare till finalen. I finalen är redan "Big Five"-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland klara för tävlan, men nu adderas Australien dit. De slipper alltså kvala och går direkt till finalen. Därmed kommer det att bli 27 länder i finalen - nytt rekord!
 
Avslöjandet skedde genom en videopresentation idag av den ena av två kommentatorerna Julia Zimero:
 
EBU har dock satt upp ett mindre regelverk för Australien där följande gäller:
 
- SBS (TV-bolaget) måste ha valt artist och bidrag senast den 16 mars (som alla andra 39 länder).
 
- Australien går som tidigare nämnt rakt till finalen, men de ges rätten att rösta i bägge semifinalerna. De ges också rätten att rösta i finalen, och alla andra 39 länder har rätt att rösta på Australien i finalen.
 
- Skulle Australien vinna ESC 2015 kommer inte 2016 års ESC att sändas från Australien. Istället kommer Australien att samsända tävlingen tillsammans med någon av de tävlande länderna 2016. Om detta trots allt sker får Australien vara med och tävla även nästa år.
 
- Ordinarie regelverk som EBU har satt upp gäller även Australiens medverkan.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?