ESC-året var 2013

 
Det är dags att inleda den tionde delen i ESC-Panelens hyllning till Eurovisionens semifinaler. I denna del rankar vi de länder som ej tog sig vidare till finalen år 2013!
 

Lite kort fakta om ESC 2013

 
 
Efter några tuffa år hade Sverige kommit tillbaka i högre resultaten i ESC och det gav resultat - bland annat segern 2012. Sverige fick därför arrangera 2013 års ESC som hölls i Malmö den 14:e, 16:e och 18:e maj 2013. Två semifinaler behölls och dessutom fortsatte tävlingsresultatet att bygga på så kallad 50/50-röstning (50% tittarröster och 50% juryröster i varje tävlande land). Det här året skulle dock bidragen rankas innan resultaten slogs samman och länderna gav poäng. 39 länder tävlade - Armenien återkom men Bosnien-Hercegovina, Portugal, Slovakien och Turkiet meddelade avhopp. Övriga länder som hade tävlat året innan var däremot med igen.
 
Det här året gjorde SVT flera stora förändringar i programmet. Förutom att lägga ESC till en mindre stad och tävlingsarena lades stort fokus på att hitta tillbaka till Eurovisionens ursprung och mänskliga rättigheter. Detta mynnade ut i sloganen "We Are One!" De vykort som presenterade varje land handlade nu om det tävlande landets artist och inte om värdlandet. I arenan fick parkettplatserna bli ståplatser, så att fansen skulle komma närmare scenen och artisterna (likt en popkonsert). Green room låg därför i en närliggande arena. En annan stor förändring var att bara ha en programledare (Petra Mede) för samtliga tre shower - vilket senast hade förekommit år 1996.
 
För första gången lottades inte startordningen, utan den bestämdes av tävlingens producenter. Detta efter ett regelförslag som EBU:s referensgrupp antagit. Lottning behölls dock delvis i detta moment. För semifinalländerna delades fortfarande in i seedningsgrupper, baserat på geografisk placering och röstningshistorik, innan några från varje grupp gick till semi 1 och de andra till semi 2. Det lottades också om tävlingshalvor. Utifrån dessa halvor fick producenterna sätta ordningen som de ville. I finalen lottades startnumret för värdlandet och för resterande finalister (även Big Five-länderna) lottades om tävlingshalvor. Sedan sattes startordningen av producenterna.
 
En rad kontroverser skedde det här året. Efter att Schweiz artist och låt hade utsetts fick deras grupp Heilsarmee byta namn. Detta eftersom Heilsarmee betyder Frälsningsarmén och då EBU förbjuder religiösa, kommersiella och politiska budskap i både text, namn och kostym. Heilsarmee bytte då namn till Takasa samt även kläder (från frälsningssoldatskläder till vita skjortor och svarta byxor). För övrigt slog Schweiz åldersrekordet då en av gruppmedlemmarna var 94 år gammal. 
En annan kontrovers var att det efter finalen framkommit att ett land hade försökt köpa röster. Detta genom att betala personer att rösta på ett specifikt land i finalen. Efter att detta hade avslöjats tillsattes en kommitté vars förslag blev att om det i framtiden framkommer sådana här uppgifter igen och det visar sig att något land varit involverad i en sådan process kommer landet bli avstängt ett antal år framöver.  
 

Länderna som ej gick till den riktiga ESC-finalen

 
Här nedan syns startordningen för de 13 länder som ej tog sig till finalen. Bland dessa kommer var och en i ESC-panelen att välja ut 10 favoriter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panelens favoriter

 
I tabellerna nedan listar vi i panelen de 10 låtar vi tyckt bäst om. Var och en av panelmedlemmarnas topplistor omvandlas sedan till poäng, där ettan ges 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande bidrag blir utan poäng. Sedan sammanställs resultatet och det bidrag med högst totalpoäng vinner 2013-omgången och blir den tionde finalisten i superfinalen om två veckor.
 
 
Erik
 
1.  Serbien - Moje 3 - "Ljubav je svuda"
2.  Schweiz - Takasa - "You and Me" 
3.  Slovenien - Hannah "Straight Into Love"
4.  Israel - Moran Mazor - "Rak bishvilo"
5.  Österrike - Natalia Kelly - "Shine"
6.  San Marino - Valentina Monetta - "Crisalide"
7.
 Lettland - PeR - "Here We Go"
8.  Makedonien - Esma & Lozano - "Pred Da Se Razdeni"
9.  Kroatien - Klapa's Mora - "Mižerja" 
10.  Bulgarien - Elitsa & Stojan - "Samo sjampioni"
 
Haris
 
1.  Israel - Moran Mazor - "Rak bishvilo"
2.  Montenegro - Who See feat. Nina Žižić - "Igranka"
3.  Schweiz - Takasa - "You and Me"
4.  Makedonien - Esma & Lozano - "Pred Da Se Razdeni"
5.  San Marino - Valentina Monetta - "Crisalide"
6.  Serbien - Moje 3 - "Ljubav je svuda"
7.  Albanien - Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - "Identiet"
8.  Österrike - Natalia Kelly - "Shine"
9.  Kroatien - Klapa's Mora - "Mižerja"
10.  Cypern - Despina Olympiou - "An me thimase"
 
 
Hollac16
 
1.  Israel - Moran Mazor - "Rak bishvilo"
2. San Marino - Valentina Monetta - "Crisalide" 
3.  Albanien - Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - "Identiet"
4.  Cypern - Despina Olympiou - "An me thimase"
5.  Kroatien - Klapa's Mora - "Mižerja" 
6.  Schweiz - Takasa - "You and Me" 
7.  Serbien - Moje 3 - "Ljubav je svuda"
8.  Österrike - Natalia Kelly - "Shine"
9.  BulgarienElitsa & Stojan - "Samo sjampioni"
10.  Slovenien - Hannah "Straight Into Love"
 
  
Robban
 
1.  San Marino - Valentina Monetta - "Crisalide"
2.  Schweiz - Takasa - "You and Me" 
3.  Serbien - Moje 3 - "Ljubav je svuda"
4.  Kroatien - Klapa's Mora - "Mižerja" 
5.
 Israel - Moran Mazor - "Rak bishvilo"
6.  Albanien - Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - "Identiet"
7.  Makedonien - Esma & Lozano - "Pred Da Se Razdeni"
8.  Österrike - Natalia Kelly - "Shine"
9.  Montenegro - Who See feat. Nina Žižić - "Igranka"
10.  BulgarienElitsa & Stojan - "Samo sjampioni"
 
 
Inom kort presenterar vi resultatet av 2013-omgången. Snart kommer även nästa del som handlar om de sista utslagna semifinalländerna vi tar upp i den här tävlingen, nämligen de som tävlade i år - 2014!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?