Melodifestivalen 2014 - Resultatet av Andra chansen

Foto: Olle Kirchmeier/SVT.
 
Ikväll avgjordes Andra chansen i Melodifestivalen 2014 i Lidköping. Efter de två röstningsomgångarna och två rafflande dueller stod det klart att Helena Paparizou och Linus Svenning hade tagit de två sista finalbiljetterna. Nu är således klart vilka 10 bidrag som gör upp om segern nästa vecka.
 

Andra chansen har sedan det infördes som moment 2002 varit en spänningspunkt där de bidrag som blivit treor och fyror i deltävlingarna får en ny chans på finalplats. Det har inte blivit mindre spännande för att man införde duellsystemet 2007 och sedan förra året då alla bidrag har lika stor chans att ta sig vidare till semifinalsduellerna.

 

Resultatet

 

Efter den första röstningsomgången hade tittarna röstat vidare (efter startordning) Linus Svenning, State of Drama, Martin Stenmarck, Helena Paparizou och Outtriger. Därmed fick Ammotrack, J.E.M och Ellinore Holmer se sig besegrade. När den andra omgångens resultat hade lagts samman med den första omgångens resultat ropades Outtrigger och Helena Paparizou upp som första duellanter, medan det blev Linus Svenning och Martin Stenmarck i den andra duellen. State of Drama fick därmed se sig besegrade. 

Den första duellen slutade med att Helena Paparizou vann och i den andra duellen vann Linus Svenning. De två blir därmed de två sista finalisterna.

 

Teknikmissar

 

Under Andra chansen skedde två teknikmissar. Den första skedde då de fem bidragen som hade gått vidare efter första omgången skulle läsas upp. Martin Stenmarck lästes upp som första bidraget samtidigt som J.E.M stod markerade som att de hade gått vidare. Därför släckte SVT ned grafiken och startade om systemet medan de resterande fyra bidragen lästes upp utan grafik. Eftersom att systemet skulle läsas av så var snabbreprisen tvungen att vänta i någon minut. Enligt SVT berodde detta på att grafikdatorn låste sig och att man inte kunde stoppa den utan att behöva starta om systemet istället.

 

Den andra teknikmissen skedde sedan när den andra duellen skulle presenteras. När programledarna presenterade Linus Svenning som duellant nummer 1 visades samtidigt i bild vem Linus skulle möta - när det alltså inte var sagt av programledarna vem det skulle bli. Enligt SVT berodde detta på den mänskliga faktorn.

 

Röstningsrobot - en medial snackis

 

Innan Andra chansen avgjordes har det framkommit i media att röstningsfusk har förekommit tidigare i Melodifestivalen. Detta då någon/några upphovsmän till ett bidrag som tävlade i Melodifestivalen något år de senaste åren betalade en person i Västergötland att programmera ett datorprogram som kunde skicka flera hundra röster i minuten. Enligt SVT var det inte fusk då reglerna inte sa något om detta, dock påpekade SVT att det var oetiskt gjort. SVT har själva gått ut med informationen om att man tror sig veta vilket bidrag det handlar om men lämnar det nu för att det inte skulle ha påverkat resultatet i den deltävlingen. Men från och med Andra chansen finns nu en regelklausul med som säger att om någon upphovsman och/eller artist gör detta i framtiden kommer det bidraget att bli diskvalificerat.

 

SVT har också sagt att man i framtiden (från Telias håll som övervakar röstningen) kommer kontrollera om det skulle komma in ett överstiget antal röster från samma håll som gör att det skulle kunna komma från en röstningsrobot. Om man misstänker att så är fallet kommer dessa röster att räknas bort i efterhand och att om  det i så fall påverkar ett resultat kommer resultatet att ändras i efterhand. Det kan alltså handla om att ett bidrag som exempelvis går till Andra chansen/finalen flyttas ned/om.

 

ESC-Panelens tankar och kommentarer

 

Som vanligt kommer ESC-Panelen att summera våra tankar kring Andra chansen under de närmaste dagarna. Här kommer också mer info om finalen och de andra ländernas uttagningar!

 


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?