Eurovision Song Contest 2014 - Italien

 
  • TV-kanal: RAI
  • Deltagandeår: 40:e gången
  • Första tävlingsåret: 1956
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1964, 1990)
  • Sämsta resultat: 17:e i final (1966)
  • Uttagningsprocess 2014: Internval

Italien var en av de sju ursprungsländerna till Eurovisionen men har "bara" deltagit 40 gånger. Den främsta anledningen till att de inte har lika många deltaganden som sina övriga kollegor i "The Big Five" är för att RAI valde att avstå tävlan från 1994-2010, undantaget 1997. 1981, 1982 och 1986 missade de också tävlingen. Resultatmässigt har Italien fått ihop 2 vinster, 4 andraplatser och 4 tredjeplatser. De har heller än så länge aldrig blivit sämre än 17:e plats dock då blev de faktiskt nollade. Så trots ändå "bara" 40 tävlingsomgångar så har Italien blivit topp tio hela 30 (!) gånger. Det är inte dåligt.

Italien är sedan återkomsten 2011 en del av "The Big Five" (som tidigare hette "The Big Four") och är således alltid direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan. Detta för att de är ett av fem länder som bidrar mest ekonomiskt till ESC.

 
 
 

Emma Marrone - "La mia città"

 
Foto: Flavio & Frank
  
  • Text & musik: Emma Marrone
  • Startnummer i final: bestäms senare.
 
Emma Marrone, född 1984 (29 år) i Florens i Italien, har hållit på med musik i stort sätt hela sitt liv. Efter att hon hade gått ut gymnasiet 2003 sökte hon till Popstars och kom med. Tillsammans med de två artisterna Laura Pisu och Colomba Pane vann de tävlingen och bildade trion Lucky Star. Gruppen hann ge ut albumet L23 innan de gick skilda vägar år 2006. Sedan gick Emma med i gruppen M.J.U.R. men efter att hon deltagit i ett nytt talangprogram som hon dessutom vann började hon sin solokarriär. Denna karriär har inneburit flera hitsinglar som låtarna "Calore", "Arriverà" och "Non è l'inferno". Den sistnämnda låten lyckades hon vinna San Remofestivalen 2012.
 
Låten "La mia città" som Emma ska tävla med i ESC är en del av en storsatsning från Emmas sida. Efter ESC, alltså oavsett hur det kommer att gå där, så kommer Emma ge sig ut på en turné och dessutom släppa ett helt nytt album.
 
 
 
Erik
Italien har haft riktigt bra låtar sedan de återvände till ESC 2011. Det har gått riktigt bra för Italien sedan dess, 2:a, 9:a och nu senast 7:a  i Malmö. Årets låt är en av mina favoriter i tävlingen och jag skulle bli mycket glad i fall Italien vinner. 
 
 
Felix
Väldigt Italien känns som man verkligen fattat det här med Eurovision också - galen comeback de senaste åren! Mycket medryckande och visst kan den bli farlig, vi ser den nog i toppen mot slutet med all säkerhet.
 
 
Haris
Sedan Italien bestämde sig för att återvända till Eurovision så har man aldrig varit besviken. År efter år bjuder de oss på riktigt bra musik. Detta känns riktigt coolt i årets tävling. Det låter riktigt bad-ass. Något inom mig hoppas på att det ska gå bra för denna låt. Av någon anledning tycker jag att en låt blir ännu bättre när den framförs på italienska.
 
 
Hollac16
Det här är en av finalens bästa låtar, den bästa av de direktkvalificerade har i år. Den sticker ut på flera sätt; delvis artisten som har en mycket personlig och egen stil, delvis låten som jag inte vet vad den handlar om men som ändå känns svängig och kul samt delvis helheten, att de har byggt upp ett intressant nummer. Efter ett par år med halvbleka låtar från Italiens sida känns detta befriande. Och jag hoppas att det går bra för Italien i år för det vore de värda. Kanske ESC i Rom 2015?
 
 
Jim
Det här är helt klart det bästa Italien kommit med sedan comebacken 2011. Emma Marrone är en riktigt ball tjej som framför den här låten på ett helt fantastiskt sätt. Refrängen är riktigt slagkraftig och jag tror det kan bli en topplacering för Italien i år. 
 
 
Robban
En radiorockproducerad dänga som gör att tankarna genast går till Frankrikes bidrag förra året. Emma Marrone har toppat listorna i Italien sedan debut-EP:n 2010 och detta är att betrakta som ett typiskt Big 5-nummer; högproducerat men inte världklass. Jag gillar dock denna låt och sångerska jättemycket och hoppas att Italien får en hög slutplacering i den stora finalen.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
 
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?