Eurovision Song Contest 2014 - Danmark

 
Bästa läsare!

Idag inleder vi presentationerna av bidragen i Eurovision Song Contest 2014 och börjar med värdlandet Danmark. Därefter kommer vi dagligen fram till lördag den 19:e april att presentera samtliga presentationer av deltagarländerna med en liten fördjupning. Vi hoppas ni kommer uppskatta detta.

Mycket nöje!
 
 
  • TV-kanal: DR (Danmarks Radio)
  • Deltagandeår: 43:e gången
  • Första tävlingsåret: 1957
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1963, 2000 & 2013)
  • Sämsta resultat: 22:a i final (2002)/25:e i semifinal (1996)
  • Uttagningsprocess 2014: Dansk Melodi Grand Prix 2014

Danmarks ESC-resultat har gått mellan högt och lågt. Första året de deltog var 1957 och då blev de trea. Därefter höll de sig inom tiotoppen nio år i rad vilket också innebar en seger 1963. Landet fick sedan arrangera året efter (i Köpenhamn) och deltog sedan de två kommande åren också. Därefter hoppade DR av tävlingen fram till 1978. Efter att Danmark återkom i tävlingen så hamnade landet på den högra delen av resultattavlan i många år, men det vände i slutet av 80-talet. Under 1990-talet blev det allmänt sämre placeringar igen och med de nya reglerna med att tvingas avstå tävlan ett år om man hade placerat sig för dåligt året innan drabbade landet tre gånger. Men så år 2000 vann Olsen Brothers och på hemmaplan, återigen i Köpenhamn, blev det silver, för att året därpå hamna sist. Danmark fick återigen avstå tävlan 2003 och 2004 åkte de ut i semin. Men därefter, undantaget 2007, har Danmark alltid lyckats gå till final och flera år hamna på vänster sida på resultattavlan. Och så 2013 lossnade det helt och Danmark fick sin tredje seger. Och tävlingen är tredje gången gillt i Köpenhamn.

 
 
 

Basim - "Cliché Love Song"

 
Foto: DR/EBU
  
  • Text & musik: Lasse Lindorff, Kim Nowak-Zorde, Daniel Fält, Basim
  • Startnummer i final: 23
 
Anis Basim Moujahid är född 1992. Hans familj har rötter i Marocko men bor i Danmark. Blott 15 år gammal deltog Basim i Danmarks X Factor 2008 där han tog sig hela vägen till kvartsfinalerna. Han har efter detta släppt musikalbumen Alt det jeg ville have sagt och Befri dig selv. 2014 deltog han i Dansk Melodi Grand Prix där han gick segrande. Han kommer därför få representera Danmark på hemmaplan.
 
 
 
Erik
Det brukar gå bra för värdlandet och det kommer det göra för Danmark också. Låten sticker ut och sätter sig som ett tuggummi på hjärnan. Jag kan inte få ut schrube dubandet ur hjärnan. Låten är glad och är en sammanslagning av Panethoz och Oscar Zias låtar i Melodifestivalen. 
 
 
Felix
Så synd att man följer upp en succé med en sådan tramsig och tråkig låt som denna! Man vill väl helt enkelt inte vinna igen? Och inte så konstigt med tanke på vad budgeten skenat... Men visst, ska ge killen en chans, han verkar charmig och sången får ses som godkänd. Men den hade passat bättre i andra chansen än i Eurovisionfinal om du frågar mig.
 
 
Haris
Det är inte så att jag smälter precis, men lite nynnande kan det allt bli. Man förväntar sig alltid att hemmanationen ska försöka, men det känns som att danskarna åt sit mätta på förra årets seger. Nej, detta är ingen höjdare precis.
 
 
Hollac16
Oscar Zia-låten fick tävla för Danmark. Är det inte sha-la-la så blir det skru'be'du'be'ba'ba'la. Sak samma. Det här är tyvärr varken bra eller dåligt, men det tillhör inte min favoritmusik. Det är lite som när hjärta-smärta är som sämst. Och det blir tveklöst inte bra. Så jag gissar starkt att Danmark inte kommer komma så mycket bättre än vad Sverige gjorde på hemmaplan ifjol. Å andra sidan har Danmark överraskat att hamna högt förut, bl.a. med den ytterst dåliga låten "In A Moment Like This" från 2010.
 
 
Jim
Alltså, det här är ju inte bra egentligen men jag blir så glad av den här låten! Jag tycker att Basim är ett riktigt litet charmtroll som har en ljus, häftig röst. Otroligt trallvänligt!
 
 
Robban
En glad trallvänlig poplåt från årets ESC-värd. En ny Eurovision-vinnare har knappast danskarna skrapat ihop, men ett helt klart godkänt bidrag. Klämkäckt. Basim låter väldigt lik Bruno Mars.
 
 
  
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?