Can-linn feat. Kasey Smith representerar Irland i Köpenhamn

Kasey Smith. Foto: RTÉ.
 
 På fredagskvällen den sista februari utsåg Irland sitt bidrag med artist. Det blir Can-linn feat. Kasey Smith som får åka till Köpenhamn för RTÉ:s räkning i maj.
 
Finalen av Irlands uttagning Eurosong gick av stapeln i TV-programmet The Late, Late Show som det har gjort de senaste åren Irland har valt bidrag och artist till Eurovision Song Contest. Inför finalen utsågs fem mentorer som var och en fick välja en artist med ett tillhörande bidrag. De fem bidragen framfördes sedan i en direktsändning på fredagskvällen och därefter fick fem regionala jurygrupper (som representerade de fem irländska städerna Cork, Limerick, Galway, Sligo och Dublin) samt tv-tittarna rösta fram vinnaren. Juryerna respektive tittarna hade halva makten vardera att avgöra finalens utgång.
 

Startfältet

 
Nedan redovisas bidragen i startordningen. Mentorerna står inom parantes
 
#MentorArtistLåt
Upphovsmän
(text & musik)
1 Valerie Roe Patricia Roe "Don't Hold On" Patricia Roe
2 Mark Murphy Eoghan Quigg "The Movie Song" Karl Broderick
3 Hazel Kaneswaran Can-linn feat.
Kasey Smith
"Heartbeat" Hazel Kaneswaran, Jonas Gladnikoff,
Rasmus Palmgren, Patrizia Helander
4 Cormac Battle Andrew Mann "Be Mine" Cormac Battle
5 Billy McGuinness Laura O'Neill "You Don't Remember Me" Don Mescall, Lucie Silvas
 

Resultat

Både TV-tittarna och jurygrupperna hade totalt 200 poäng vardera att dela ut. Varje jurygrupp delade ut poängen 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Alla bidrag fick därmed poäng av jurygrupperna. Tittarnas poäng var sedan juryns varje enskilda poäng multiplicerat med 5. Således blev juryns 4-poängare tittarnas 20-poängare, 6-poängaren blev 30 poäng osv. upp till 12 poäng som blev 60 tittarpoäng. Vinnaren blev den låt som fick mest totalpoäng efter både jurygrupperna och tittarna hade sagt sitt.
 
#LåtJurydistrikten
Tele-
poäng
TOTPlats
CorkLimerickGalwaySligoDublinTOT
1 "Don't Hold On" 6 6 4 4 6 26 30 56 4
2 "The Movie Song" 10 10 10 12 10 52 50 102 2
3 "Heartbeat" 8 12 12 10 12 54 60 114 1
4 "Be Mine" 4 4 6 6 4 24 20 44 5
5 "You Don't Remember Me" 12 8 8 8 8 44 40 84 3
  

Vinnarlåten

Vinnarlåten "Heartbeat" (hör den nedanför) är skriven av ett både irländskt och svenskt team. Hazel Kaneswaran, som är vinnarduons mentor, är på Irland en känd singer-songwriter och TV-personlighet som varit med i irländska musikbranschen sedan 1996. Det svenska teamet består av Jonas Gladnikoff,
Rasmus Palmgren, Patrizia Helander. Jonas Gladnikoff har legat bakom flera hits däribland Irlands bidrag till ESC 2010: "It’s For You" framförd av Niamh Kavanagh, medan Rasmus Palmgren var med och skrev förra årets Idolvinnarlåt "Belong" (senare framförd av Kevin Walker) och Patrizia Helander har deltagit i svenska Idol 2007 där hon slutade på tionde plats. Att det nu är svenska låtskrivare för Irland gör att Sverige kommer åtminstone delta med två bidrag skrivna av svenskar i årets Eurovision Song Contest.
 
 
I Eurovision Song Contest i Köpenhamn kommer Can-linn feat. Kasey Smith att tävla i den andra semifinalen den 8:e maj.




Hollac16: Det här låter bra och jag är övertygad om att det kommer att gå bra för Irland i år. De kommer nog i alla fall slippa jumboplatsen som de fick i fjol. Däremot hörs det rätt tydligt att låten är kraftigt inspirerad av förra årets vinnarlåt och det kan nog kanske ligga Irland i grunden att de nog inte vinner. Men en åttonde seger är alltid en åttonde seger...
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?