Maltas nationella final den 22 november

Gruppen Firelight representerade Malta i ESC 2014. Foto: EBU.
 
Som det 20:e landet ut har Malta nu bekräftat sitt deltagande i ESC i Österrike i maj nästa år. Idag bekräftar det malteiska TV-bolaget PBS att Maltas uttagning kommer att ske redan i november i år.
 
Den 15 november i år hålls Junior Eurovision Song Contest på Malta. Arrangeras i arenan MARSA som är precis som B&W Hallerne i Köpenhamn ett gammalt skeppsvarv som byggs om till tävlingsarena. Samma plats men en vecka senare hålls sedan Maltas uttagning till ESC 2015 i Österrike. Således blir det Malta som för närvarande blir först ut att bli klara med både artist och bidrag. Precis som i år kommer tävlingen att bestå av en semifinal och sedan en final. Semifinalen hålls fredagen den 21 november medan finalen hålls lördagen den 22 november. 20 bidrag tas ut till semifinalen, men det är oklart hur många som kvalificerar sig till finalen. Eventuellt blir det 14 bidrag i finalen.
 
Anledningen till att Malta väljer så pass tidigt är för att TV-bolaget vill att den vinnande låten ska kunna arrangeras om till att bli så högklassig som möjligt till landets tävlan i ESC. Ett sådant arbete ska få ta tid, helt enkelt. En ny regel som har tillkommit i uttagningen är att PBS kommer tillsammans med vinnartisten och vinnarlåtens låtskrivare se över vinnarlåtens helhet och därefter finns nu rätten att ändra hela eller delar av låtens innehåll. Låten kan också komma att bytas ut till en annan låt. Artist kommer dock att behållas. En annan regel är att vid inskickandet av bidrag ska de sökande skicka in dels originallåtens demo (den man vill tävla med) men också göra en cover på en befintlig låt. Detta är för att urvalsjuryn ska få bedöma artistens röst i olika lägen.
 
Låtanmälningar tas emot till PBS den 28 och 29 augusti.
 
I år tävlade gruppen Firelight med låten "Coming Home" för Malta. Det blev förvisso finalplats för gruppen men väl i final blev det endast 32 poäng, vilket resulterade i en 23:e-plats. Malta har än så länge aldrig vunnit någon ESC, men har som bäst blivit tvåa åren 2002 och 2005 samt två tredjeplaceringar 1992 och 1998.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?