Så här slutar deltävlingarna i Melodifestivalen - om statistiken får bestämma

Det är knappt en vecka kvar till Melodifestivalen 2014 börjar på allvar. Förvisso kommer allting att avgöras under de sex lördagskvällar där allting kan hända. Men redan nu, långt innan dessa kvällar har ägt rum, kan man med hjälp av statistikens hjälp få reda på hur deltävlingarna kommer att sluta.

 

Statistiken bygger på hur varje startnummer har fått för slutplaceringar åren 2002-2013. Varje placering har sedan omvandlats till en poängsumma enligt den modell SVT använder i finalen, således:

  • 1:a plats = 12 poäng
  • 2:a plats = 10 poäng
  • 3:e plats = 8 poäng
  • 4:e plats = 6 poäng
  • 5:e plats = 4 poäng
  • 6:e plats = 2 poäng
  • 7:e plats = 1 poäng
  • 8:e plats = 0 poäng

Därefter har varje startnummers totalpoäng adderats ihop. Det startnummer med högst totalpoäng vinner deltävlingen, den med näst högst totalpoäng blir tvåa osv. till den som fått lägst totalpoäng som hamnar på åttonde plats.

 

Nedan står artister med respektive bidrag i den ordning som statistiken säger att det kommer att gå. Ettan och tvåan skickas direkt till finalen (markerade i fetstil), trean och fyran går till Andra chansen (markerade i kursiv stil) och femman, sexan, sjuan och åttan åker ut direkt. (Här finns startordningen i sin helhet, annars står varje bidrags startnummer inom parantes).

 

Deltävling 1

  1. Elena Paparizou - "Survivor" (8)
  2. Ellen Benediktson - "Songbird" (6)
  3. Alvaro Estrella - "Bedroom" (5)
  4. Yohio - "To The End" (1)
  5. Linus Svenning - "Bröder" (3)
  6. Elisa Lindström - "Casanova" (4)
  7. Sylvester Schlegel - "Bygdens son" (7)
  8. Mahan Moin - "Aleo" (2)

Den som vinner deltävlingen kommer att göra det med stor marginal jämfört med den som kommer tvåa. Mellan tvåan och trean blir det en stor kamp om vem som ska ha den platsen (tvåan vinner alltså med mycket få röster). Fyran hamnar säkert mellan trean och femman utan kamp. Övriga, dvs. femman, sexan och sjuan, kommer att slåss om respektive plats (det kan alltså skilja väldigt lite mellan dessa också) samtidigt som åttan verkligen blir impopulär bland tittarna denna lördagskväll.

 

Deltävling 2

  1. Sanna Nielsen - "Undo" (6)
  2. Martin Stenmark - "När änglarna går hem" (8)
  3. J.E.M - "Love Trigger" (1)
  4. Pink Pistols - "I am somebody" (5)
  5. Little Great Things - "Set yourself free" (7)
  6. The Refreshments - "Hallelujah" (2)
  7. Manda - "Glow" (3)
  8. Panetoz - "Efter solsken" (4)

Deltävling 2 blir mycket jämnare när det handlar om första-, andra- och tredjeplatsen. Egentligen kan vem som helst av de tre vinna, bli tvåa och trea så här har tittarna alltså ingen given vinnare. Fyran får dock som i föregående deltävling storstryk och hamnar långt efter de övriga tre. För de utslagna bidragen händer inte så mycket. De får röster men inte tillräckligt. Som vanligt blir åttan impopulär.

 

Deltävling 3

  1. Dr. Alban feat. Jessica Folcker - "Around the World" (8)
  2. Cajsa Stina Åkerström - "En enkel sång" (6)
  3. Outtriger - "Echo" (1)
  4. Shirley Clamp - "Burning Alive" (4)
  5. Ace Wilder - "Busy Doin' Nothing" (7)
  6. State of Drama - "All We Are" (5)
  7. Oscar Zia - "Yes We Can" (3)
  8. Eko - "Red" (2)

Skrällarnas deltävling som både röstat hem Björn Ranelid (?!) och Ravaillacz (?!!) kommer även 2014 att skrällrösta fram en vinnare. Vinnaren får mycket röster och vinner utan problem. Tvåan, trean och fyran får kämpa ordentligt om rösterna och placeringarna. Det kan på kort tid enkelt flyttas om i ordningen under pågående röstning. Femman då får för första gången i år en chans att också gå vidare men åker ut - dock med mindre marginal till fyran. Sexan och sjuan hamnar inte så långt efter femman, däremot får Åttan verkligen kämpa om rösterna. Här ser det dock inte ut att bli några över.

 

Deltävling 4

  1. Anton Ewald - "Natural" (8)
  2. Linda Bengtzing - "Ta mig" (6)
  3. Ellinor Holmer - "En himmelsk sång" (7)
  4. Alcazar - "Blame It On The Disco" (1)
  5. Ammotrack - "Raise Your Hands" (4)
  6. Josef Johansson - "Hela natten" (5)
  7. Janet Leon - "Hollow" (3)
  8. I.D.A - "Fight Me If You Dare" (2)

Fjärde deltävlingen innehåller tävlingens favorit: vinnaren här kommer att ta hem segern med mycket god marginal mot tvåan (mer än vinnaren i första deltävlingen). Tvåan då, ja den får också mycket röster och kan lugnt luta sig tillbaka mot finalstolen. Trean blir också säker men där man får kämpa är mellan fyran, femman och sexan. Här kan vad som helst hända! Sjuan hamnar utanför och med ytterst få röster placerar sig åttan sist. Kanske till och med utan röster alls!

 

Sammanfattning

Tittar man på placeringarna för 2014 ser man att startnumren 6 & 8 går vidare till final i samtliga deltävlingar. Ettan går vidare till Andra chansen oavsett och därefter går femman vidare två gånger samt fyran och sjuan varsin gång. Övriga startnummer går ej vidare om statistiken får bestämma det här året.

Topplistan för de tio bästa startnumren

  1. #8 deltävling 4
  2. #8 deltävling 1
  3. #6 deltävling 2
  4. #8 deltävling 2
  5. #1 deltävling 2
  6. #6 deltävling 4
  7. #8 deltävling 3
  8. #6 deltävling 3
  9. #6 deltävling 1
  10. #1 deltävling 3

Bottenlistan för de tio sämsta startnumren (i ordning, plats 23-32)

  • #7 deltävling 2
  • #4 deltävling 1
  • #3 deltävling 4
  • #7 deltävling 1
  • #2 deltävling 2
  • #3 deltävling 2
  • #2 deltävling 1
  • #4 deltävling 2
  • #2 deltävling 4
  • #2 deltävling 3
 

Hollac16 kommenterar:

Man ska komma ihåg att statistik inte stämmer till 100%, men att den kan ge en vägledning om hur det kan gå. Vanligtvis brukar denna typ av statistik ha ca en tredjedel rätt även om placeringarna i slutändan kan bli annorlunda. Vissa år får statistiken mer rätt, andra år färre rätt. Statistiken blir dock säkrare med åren eftersom att den hela tiden växer. Resultatet av de fyra deltävlingarna kommer därför troligen inte helt sluta så här eftersom det handlar om låtarna när tittarna väl röstar. Det är också därför roligt när tittarna bryter mot statistiken och ja röstar vidare ett bidrag som faktiskt skulle ha kommit sist annars.


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?