Eurovision Song Contest 2014 - Ungern

 
  • TV-kanal: MTVA
  • Deltagandeår: 12:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 4:a i final (1994)
  • Sämsta resultat: 42:a - 19:e i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2014: A Dal 2014

I år firar Ungern att det är 20 år sedan de började delta i Eurovision Song Contest, även om de inte har deltagit varje år under dessa 20 år. Egentligen skulle de ha varit med redan 1993, men ett förkval ställde till det och de åkte ut. Men det gick istället mycket bättre året därpå då de fick fjärdeplatsen - landet hittills bästa placering. Året därpå blev det istället botten och i den inför-semin som var 1996 åkte landet ut direkt. 1997 och 1998 blev besvikelseår (12:a och 23:a) och landet valde att mellan åren 1999-2004 inte delta alls. Men i Kiev 2005 var de tillbaka och gruppen NOX sjöng etno på ungerska och tog landet till final och å nyo en 12:e-plats. 2006 avstod de återigen tävlan men var tillbaka igen 2007. Då sjöng de blues och blev nia.

Sedan 2007, undantaget 2010, har landet varit med varje år. Kvalificering från semifinalen uteblev både 2008 och 2009, men från 2011 har landet gått till final varje år. 2011 var de favorittippade att vinna då Kati Wolf framförde "What About My Dreams?" men det blev i final endast 22:a plats. Inte heller Compact Disco med "Sound Of Our Hearts" gick så mycket bättre, men det gjorde ByeAlex's "Kedvesem" förra året som tog Ungern till ny topp tio-plats. 

 
 
 

András Kállay-Saunders - "Running"

 
Foto: Dávid Ajkai
  
  • Text: András Kállay-Saunders, István Tabár
  • Musik: András Kállay-Saunders, Krisztián Szakos
  • Startnummer i semifinal 1: #16 (avslutande nummer)
 
András Kállay-Saunders är född 28 januari 1985 i New York, hans mamma är från Ungern medan pappan är från USA. Han är uppväxt i USA men flyttade för tre år sedan till Ungern för att ta hand som sin mormor. I samband med återflytten sökte han sig till en ungersk talangjakt för sångare, där han sedan slutade på fjärde plats. Han har sedan släppt flera låtar som "Csak Veled" och "I Love You", vilka båda har blivit hits i Ungern. Han har även samarbetat med den svenske rapparen Rebstar och amerikanske producenten DJ Pain när låten "Tonight" släpptes.
 
År 2012 ställde András upp i A Dal för första gången (Ungerns uttagning till ESC), men tog sig inte vidare till final. Året därpå försökte han igen, nu med låten "My Baby". Då blev han tvåa i finalen och låten blev även stor på de ungerska musiklistorna. När han gjorde ett tredje försök i år att vinna så vann han. Nu med låten "Running".
 
Låten "Running" tar upp ett aktuellt tema, nämligen barnmisshandel och våld. I en intervju med EBU säger András att låten bygger på en sann historia om en vän men även om andra människor som har berättat sina historier för honom. Meningen med låten är alltså att öka medvenheten hos lyssnaren/tittaren om att detta är ett problem som sker dagligen och en hälsning till barn som drabbas att de inte ska vara rädda att be om hjälp.
 
 
 
Erik
Ungern är en av de stora favoriterna att vinn ESC i år och för mig skulle de absolut få göra det. Låten är riktigt bra och Ungern som har skickat bra låtar tidigare, landet borde äntligen få arrangera ESC. Den enda stora faran för den här låten är att Armenien och Ungern slåss om samma röster och tar ut varandra vilket kan öppna upp för något annat land. 
 
 
Felix
Från början en av mina absoluta favoriter! Tycker att man från Ungerns sida ännu en gång leverear en vinnarkandidat - må det bara gå bättre än för Kati Wolf som verkligen föll pladask under livesändning. Här har man dramatisk uppbyggnad, ballad och upptempo i en härlig mix. Och killen ser bra ut! Bara han lyckas förmedla känslan... Ett centraleuropeiskt land som vann i år vore verkligen toppenkul! Hoppas vi får se ESC 2015 från Budapest.
 
 
Haris
Det är för mig ingen snack om att detta är årets bästa låt. Den har på något sätt allt man vill ha i en bra låt. Jag fastnade omgående och intresset för den har knappast svalnat, tvärtom. Grym sångare, skön melodi, bra text, en genuint bra låt. Jag hoppas verkligen på detta i år. Jag vill verkligen se denna som vinnare. Ungern är nog det land som de senaste tre åren fått mest poäng av de på våra topplistor, då de konstant levererar. Hoppas det blir Budapest 2015.
 
 
Hollac16
Det här är min favorit till segern i år. Låten bygger på äkta känslor och den växer bara mer och mer för varje lyssning. Jag hoppas verkligen att tittarna tar till sig av låten och att han på scenen i Köpenhamn gör något riktigt snyggt av detta allvarliga tema. Redan i den nationella finalen såg man hur de hade tänkt och i och med videon ovan så kan det bara bli bättre. Den här måste bara få vinna! Och det vore intressant att se hur Ungern skulle få chansen att arrangera ett ESC, särskilt nu när ESC nästa år har sitt 60-årskalas.
 
 
Jim

En riktigt modern låt med en fantastisk sångare som förmedlar låtens budskap på ett övertygande sätt. Enligt mig så är detta en het vinnarkandidat och jag hoppas det går bra för Ungern i Köpenhamn!

 
 
Robban
Så har vi kommit till ett av mina favoritbidrag, nämligen Ungern. Det här är en så snyggt producerad låt. András är en proffsig sångare (både studio och live) och jag är övertygad att det kommer gå riktigt bra för både honom och Ungern i årets Eurovision-tävling. Det här är en given vinnare för mig. Ett bidrag som blandar ballad med upptempo på ett ganska snyggt och effektivt sätt och har en stark handling som berör. Hoppas på ett liknande framträdande som han hade i den ungerska uttagningen.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?