Eurovision Song Contest 2014 - Ukraina

 
  • TV-kanal: NTU
  • Deltagandeår: 12:e gången
  • Första tävlingsåret: 2003
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2004)
  • Sämsta resultat: 19:e i final (2005)
  • Uttagningsprocess 2014: Nationell final

Ukraina debuterade så sent som ESC 2003 i Riga och slutade sitt första år i botten. Däremot andra året som landet deltog blev det mycket bättre, förstaplats. Därmed slog man också Lettlands tidigare rekord i att ha vunnit på kortast tid efter sin debut (vilket höll fram till 2007). Ukraina har sedan sin debut alltid tävlat i final och har aldrig blivit sämre placerade än 19:e. De har förutom sin seger också två andraplatser och en tredjeplats. Ukraina har gjort sig kända för att tävla med bidrag som ofta sticker ut (av publiken som röstar sett) åt alla möjliga håll, exempelvis bidrag som "Dancing Lasha Tumbai" (av Verka Serduchka), "Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)" (av Svetlana Loboda) och "Shady Lady" (av Ani Lorak).

 
 
 

Maria Yaremchuk - "Tick-Tock"

 
Foto: Sergey Illin
  
  • Text: Mariya Yaremchuk, Sandra Bjurman
  • Musik: Mariya Yaremchuk
  • Startnummer i semifinal 1: #9
 
Mariya Yaremchuk (svensk stavning Marija Jaremtjuk) är född 2 mars 1993 i Tjernivtsi i Ukraina. Hon är dotter till artisten och legendaren Nazariy Yaremchuk som utsågs till folkets artist i Ukraina. Mariya är popsångerska och har vid flera tillfällen tävlat i olika sångtävlingar som Voice of the Country, New Wave 2012 och Evrobatjennia 2013 (Ukrainas ESC-uttagning förra året). Då slutade hon på femte plats. När hon sedan ställde upp i Ukrainas ESC-uttagning till i år tog hon istället hem segern med låten "Tick-Tock".
 
Det har hänt en hel del med "Tick-Tock" sedan Mariya vann med i den ukrainska uttagningen i december förra året. Framförallt har den finputsas och producerats om helt. Musiken har Maria gjort själv medan hon har fått hjälp av svenske Sandra Bjurman (en av låtskrivarna till "Running Scared" 2011) med låtens text.
 
 
 
Erik
Ukraina brukar alltid ha häftiga scenframträdande och det brukar alltid lyfta framträdandet. Jag tror många röstar på Ukraina just för scenframträdandet. Årets Ukrainska låt är sämre än förra årets låt. Den stora frågan är vad kommer Ukraina ha på scenen i år, förra året var det en jätte. I år är det kanske en drake eller ett sjöodjur, vem vet ? 
 
 
Felix
Brukar alltd ha höga förväntningar på Ukraina och så även denna gång. Tyvärr lever man inte upp till dem och levererar ingen eurosivion-klassiker utan en ganska banal text på dålig engelska. Är inte dåligt, men när man lyckats ta fram artister som Ani Lorak och Ruslana kan detta tyckas lätt mjäkigt.
 
 
Haris
Detta är inte dåligt. Framför allt då man gjorde om låten till något mer upptempo. Men med Ukrainas tidigare prestationer så är detta heller inte det bästa. Varje år väntar man på att se Ukrainas scenframträdande och så även i år. De bjuder oss alltid på något kul och annorlunda.
 
 
Hollac16
Versionen som hon tävlar med nu är mycket bättre än med den hon vann med i december. Däremot känns det som om något saknas med låten. Ukraina brukar tävla med bra bidrag (undantaget vissa år) och jag är mer än övertygad om att den här går till final med en bra slutplacering. Men frågan är om inte Ukraina försöker leva på sin egen legendariska ESC-historik? Det känns lite som att vi har sett det förr. Återigen, Ukraina är Ukraina så denna går till finalen. Och hon är ursnygg, det ger pluspoäng. Jag kan för övrigt tillägga att hon har på sig samma typ av hatt som sångaren Waylon i Nederländernas bidrag har.
 
Jim
Ukraina verkar alltid kunna skicka vad som helst och hamna i topp och jag vet inte varför. Jag har aldrig förstått grejen med de låtar som det här landet skickar till ESC, och jag gör det verkligen inte i år heller.
 
 
Robban
Ett av de länder som allt som oftast brukar leverera är Ukraina. Årets bidrag är kanske inte bland de bättre bidrag de har skickat, men det är ganska catchy och lär säkert vara ganska dansant och snyggt på scen ändå. Ukraina har en förmåga att slåss om höga placeringar och de lär de även göra i år.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 
Postat av:Anonym

tack för att ni åtminstone tycker om låten :)


Skrivet: 2014-04-08| 16:22:20    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?