Eurovision Song Contest 2014 - Tyskland

 
  • TV-kanal: NDR & ARD
  • Deltagandeår: 58 (57):e gången
  • Första tävlingsåret: 1956
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1982 & 2010)
  • Sämsta resultat: 24:a i final (2005)
  • Uttagningsprocess 2014: Unser Song für Dänemark

Tyskland har just nu rekordet att ha tävlat flest gånger i Eurovision Song Contest. De varit med varje år sedan starten 1956 och endast missat en gång, nämligen 1996. Redan på den tiden var det bl.a. Tyskland som var en av de största ekonomiska parterna i ESC och när de misslyckades att kvalificera sig till från den då semifinalen (som alla länder det året behövde gå igenom utom värdlandet) beslöt EBU att från år 2000 skulle Tyskland med Frankrike, Spanien och Storbritannien alltid ha en plats i finalen oavsett om de vann eller kom sist. Sedan 2011 gäller detta även Italien.

Tysklands ESC-historia består av 2 segrar, 6 andraplatser och 5 tredjeplatser. Totalt sätt 36 gånger (62%) på topp tio. Tyskland är för övrigt ett av de länder i "Big Five" som det har gått bättre för, då de har fyra platser i tiotoppen sedan 2004 och en vinst. Ser man helhetsmässigt på Tysklands resultathistoria så har det gått upp och ned genom tiderna men ändå ett ganska högt snitt. Dock har Tyskland hamnat sist flertalet gånger och ett par gånger med noll poäng.

 
 
 

Elaiza - "Is It Right"

 
Foto: Ben Wolf
  
  • Text & musik: Elżbieta Steinmetz, Frank Kretschmer, Adam Kesselhaut
  • Startnummer i final: bestäms senare
 
Om det går dåligt för allmänheten i Melodifestivalen gick det i år tvärtom för den i tyska uttagningen. Gruppen Elaiza består av Elżbieta "Ela" Steinmetz, Yvonne Grünwald och Natalie Plöger. Gruppen bildades genom att Elżbieta och Yvonne möttes på Valicon-Studios i Berlin där Elżbieta hade blivit signad och genom en bild på Natalie Plöger blev gruppen en trio. Så sent som 2013 formade trion själva gruppen och i mars samma år släppte de sin första EP March 28. Senare under året vann de pris som årets nykomlingar på Women-of-the-World-Festival. En ytterligare EP släpptes tidigt 2014 med låtarna Is It Right, Fight Against Myself and Without, där den första kom att tävla i den tyska ESC-uttagningen samma år.
 
Låten "Is It Right" som gruppen tävlade med i Tysklands ESC-uttagning togs ut genom en wildcard-tävling (som svenska motsvarigheten till Webbjokern eller varför inte Metro on Stage) där en plats i finalen stod på spel. Väl i den nationella finalen gick gruppen ända till slutomgång där de slog ut den populära tyska gruppen Unhelig. Kanske lite som när Ranelid petade ned Andreas Johnson 2012?
 
 
 
Erik
Den här låten är den sämsta av de låtarnasom "Big five" har skickat. Tycker att det inte händer någonting och den är en rätt blek låt, varken irriterar eller gör mig glad utan bara en lång raksträcka. 
 
Felix
Galet besviken på Tyskland som jag tycker alltid levererar! Detta år väljer man dock något som känns som Lenas trötta storasystrar och faller platt. Vet inte om man orkar lyssna på dem i tre minuter ens, det är dåligt betyg. Men straffas man ut om man skickas dansant disco som i fjol så förstår jag att man tröttnar och söker nya vägar. Man får nog fortsätta söka för det här gänger lär knappast upprepa framgången från 2010...
 
 
Haris
Man kan ju undra vad tyskarna tyskarna tänkte om de andra bidragen i den nationella uttagningen när man valde att skicka detta. Det är så tråkigt och intesägande så man blir tokig. Liten poäng för en småkatchig refräng. Allt annat är bara minus.
 
 
Hollac16
När SVT hade sin webbjokertävling de första två åren kände jag att det var roligt att lyssna igenom alla låtar, för svenska folket är duktiga på att skriva låtar. Men alla är inte lika duktiga och jag var tvungen att sätta en 30-sekundersgräns, dvs. hände det inget inom 30 sekunder så bröt jag oavsett. Här är det lite så också. När låten inleds känner jag mig inte glad och trygg utan snarare känns det lite som att man är inmurad och sitter fast i cement. Det blir inte bättre när låten väl börjar i refrängdelen. Nej, helt klart dåligt betyg här från min sida. Jag vet att det är dumt att kritisera nu när ett allmänhetens bidrag äntligen har vunnit på riktigt men det här är inte bra. I'm sorry men så är det bara.
 
 
Jim
Tyskarna tänkte nog att det här skulle vara lite coolt och udda, vilket det till viss del är. Men låten är ju fortfarande ganska tråkig och man rycks inte riktigt med. Helt okej, inte mer än så.
 
 
Robban
Härligt gung i en mix av folkmusik och pop, men en aning småtrist och blekt låt i det stora hela. Får inte wow-feelings av detta och det blir bara en axelryckning, tyvärr.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?