Eurovision Song Contest 2014 - Storbritannien

 

  • TV-kanal: BBC
  • Deltagandeår: 57:e gången
  • Första tävlingsåret: 1956
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1967, 1969, 1976, 1981 & 1997)
  • Sämsta resultat: 26:e i final (2003)
  • Uttagningsprocess 2014: Internval

Storbritannien var med första ESC-året 1956 och tillhör flest gånger i ESC-sammanhang. De har nämligen bara missat ett år (1958). Storbritannien är ett mycket framgångsrikt land i ESC med 5 vinster, 15 (!) andraplatser (rekord) och 3 tredjeplatser. Totalt har de 41 (!) gånger, alltså 73% av försöken, hamnat på topp tio. Inte illa! Storbritanniens gyllene år höll sig fram till 1900-talets slut, då de som sämst hade hamnat på plats 13. Kanske mycket beroende på juryröstning men också att Storbritannien var tack vare sitt modersmål ett av få länder som tilläts sjunga på engelska redan från första året (då det fanns språkregler från EBU:s håll). När denna regel försvann 1999 började det också gå dåligt för Storbritannien som idag ser en mycket mörk baksida resultatmässigt. Hela tre sistaplatser varav en med noll poäng har det blivit och rösterna har uteblivit. Två år i rad har BBC prövat att skicka en tidigare välkänd artist men utan att få direkt gehör från publiken/juryn.

Storbritannien tillhör "The Big Five" och är alltså oavsett slutplacering alltid garanterad finalplats.

 
 
 

Molly - "Children of the Universe"

 
Foto: Nicky Johnston
  
  • Text & musik: Molly Smitten-Downes, Anders Hansson
  • Startnummer i final: bestäms senare
 
Molly Smitten-Downes är född 1987 (26 år) i Leicestershire i England. År 2011 släppte hon sin första EP Fly Away with Me med hitsingeln "Shadows". På Live and Unsigned-galan 2012 vann hon pris i kategorin 'urban/pop' och hon fick också utmärkelsen "Best Song" vid The Best Of British Unsigned Music Awards för låten "Lost Generation". Hon har arbetat mycket ihop med den svenske producenten Anders Hansson, samme Hansson som synts en del i svenska Melodifestivalen de senaste åren, i projektet Dream Beats.
 
Låten hon tävlar med "Children of the Universe" har hon skrivit med Anders Hansson och valdes ut internt av BBC. Videon spelades in i största hemlighet där publiken på plats inte fick veta om något förrän Molly själv klev ut på scenen och talade om vad som gällde.
 
 
 
Erik
Jag är lite kluven till Storbritannien låt i år. En sida inom mig vill gilla låten och en sida tycker att det är för mycket "rädda världen" låt som bara är patetisk. Tror hur som helst att den här slutar i botten i Köpenhamn. 
 
 
Felix
Man bör från Storbtitanniens sida köra med en utvallsprocess utan tittarnas inblandning - det går så mycket bättre då! Detta är ett bevis på att man faktiskt kan leverera Eurovisionlåtar som håller måttet. Ett sjukt svårt år att slå med en ballad men visst, det är ett av få länder som kan skriva någon form av text på engelska som inte bara är mumbojumbo även om budskapet är blasé. 
 
 
Haris
Jag är ledsen Storbritannien, men detta är verkligen jättetråkigt. Landet besitter en enorm musikscen men det känns rätt uppenbart att Eurovision är inget som de bryr sig om längre.
 
 
Hollac16
Det här är en riktigt, riktigt trist låt tycker jag. Personligen vet jag inte hur många "Power To The People"-låtar man har hört genom åren, men vad syftar det till här när det inte händer något. Känns som en riktigt onödig låt faktiskt. Av någon anledningen går den just nu bra på vissa fansidor. Varför? Nej, tror och hoppas på bottenplacering. Dessutom hoppas jag att hon på ESC-scenen inte kommer vara sminkad så att hon ser 15 år äldre ut än vad hon egentligen är.
 
 
Jim
Att man ska behöva sitta varje år och hoppas på att Storbritannien ska skicka något som är i närheten av så bra som allt annat som nationen kastar ur sig i musikväg annars.. Jag blir lika besviken varje år.. Otroligt tråkig låt som inte berör mig på nåt sätt.
 
 
Robban
Jag har alltid höga förväntningar på Storbritanniens ESC-bidrag, men när de väl presenteras blir jag allt som oftast besviken. Bonnie Tyler var fantastisk ifjol, men i år skickar man en talangfull orutinerad sångerska som tyvärr har en alldeles för blek låt. Framträdandet med den jublande publiken får det att se ut som britterna har ett vinnarbidrag i år. Det har de långt ifrån. Får ingen känsla alls, tyvärr.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?