Eurovision Song Contest 2014 - Ryssland

 
  • TV-kanal: Channel One/Channel Russia
  • Deltagandeår: 19:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2008)
  • Sämsta resultat: 17:e i final (1995)
  • Uttagningsprocess 2014: Interval

I år är det 20 år sedan Ryssland deltog för första gången i ESC. När landet var en del av Sovjetunionen deltog man aldrig, men efter att Sovjet gått under i början av 1990-talet och de 15 staterna blivit fria länder började Ryssland intressera sig för ESC och hoppade på det tåget. Första året blev de nia, men sedan skulle det dröja fram till år 2000 innan det började hända saker på allvar. När Alsou tävlade för Ryssland år 2000 med låten "Solo" blev det silver för Ryssland och nu började de höga poängen och bra placeringarna strömma in. Sedan år 2000 har Ryssland deltagit alla gånger och gått till final alla år semifinalsystemet har funnits med. Ryssland har dessutom fått ihop ett guld, tre silver och två brons i final (i semi 1 guld, 1 silver och 2 brons). Och än så länge har Ryssland aldrig blivit sämre än sjuttonde (som Italien).

Sedan EBU införde kombinerad jury- och telefonröstning 2009 (2010 för semifinalerna) har Ryssland haft svårt att attrahera juryrösterna. Ser man på de splittrade resultaten, undantaget 2013, har tittarna satt Ryssland i toppen medan jurygrupperna satt Ryssland i botten. Hade exempelvis jurygrupperna bara fått avgöra finalen år 2011 hade Ryssland kommit sist (25:e plats), men det blev 16:e plats tack varje tittarnas 8:e-plats.

 
 
 

The Tolmachevy Sisters - "Shine"

 
Foto: EBU
  
  • Text: John Ballard, Ralph Charlie, Gerard James Borg
  • Musik: Philipp Kirkorov, Dimitris Kontopoulos
  • Startnummer i semifinal 1: #7
 
Tvillingsystrarna Anastasia och Maria Tolmachevy blev kända för Europa och världen då de vid nio års ålder tävlade för Ryssland i Junior Eurovision Song Contest 2006. En tävling som de vann det året med låten "Vesennij dzjaz". Året därpå släppte deras första album, Polovinki, och därefter har de synts i tv-världen i Ryssland en hel del. När Ryssland arrangerade ESC i Moskva 2009 fick de vara en del av öppningsakten av första semifinalen. De har även deltagit som mellanakter i Junior ESC 2007 och 2010. Nu vid sjutton års ålder blev de internt utvalda att tävla för Ryssland med låten "Shine".
 
Låten är delvis svenskkomponerad då bl.a. John Ballard har varit med och skrivit texten. I en första video som släpptes med låten visades bilder ur systrarnas gemensamma musikkarriär, från att de vann Junior ESC 2006 till idag. 
 
 
 
Erik
Ryssland denna jätte i öst skickar i år ett rätt medelmättigt bidrag som är varken bra eller dåligt utan rätt medelåttigt. Om Ryssland skulle vinna skulle något land nästa år protestera mot Putins anti-gay lagar och hoppa av tävlingen då? Det skulle den mesta av debatten inför finalen handla om då. 
 
 
Felix
Känns ganska billigt och tvillingarna saknar den lilla charm som de hade i Junior Eurovision. Vanligtvis brukar Ryssland kunna skicka ganska bra bidrag men i år verkar man ha gått bort sig. Kanske har fokus legat på annat än musiktävling helt enkelt? Lär nog nå final ändå - Ryssland är alltid Ryssland.
 
 
Haris
För mig är detta bara tråkigt. Det händer ingenting och låten tar aldrig riktigt fart. Har Ryssland tröttnat eller är det bara en tillfällighet?
 
 
Hollac16
Först och främst ska man komma ihåg att Ryssland är Ryssland i den här tävlingen. Med detta sagt att oavsett om de skickar skräp eller fantastiskt material, oavsett om de för krig i världen är för fred på jorden så går de till final och får mycket röster där. Med detta sagt vill jag i år tycka att det här är en av de sämre låtar som Ryssland har tävlat med. Den känns ganska halvtaskigt producerad och blir lite för klämkäck. En hyfsad melodi med lite för hemsk text, kommer att gå till final och sluta mitt i. Men det är en av de sämre låtarna i år. 
 
Jim

Det svänger ju lite till och från och de ryska flickorna sjunger fint, men det hela blir ganska platt och tråkigt till slut. Det hade behövts en lite fläskigare refräng för att kunna bli något istället för att hålla det mellanmjölkigt hela vägen ut.

 
 
Robban
En okej låt, men tråkigt så att det förslår. Totalt intetsägande för mig personligen. Ryssland brukar återfinnas i finalen oavsett, så dit lyckas de säkert att ta sig, men väl där tror jag inte att det kommer att räcka särskilt långt
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?