Eurovision Song Contest 2014 - Rumänien

 
  • TV-kanal: TVR
  • Deltagandeår: 16:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 3:a i final (2005 & 2010)
  • Sämsta resultat: 22:a i final (1998) - OBS! Här kan även 30:e plats i semifinal (1996) räknas sin som sämsta resultat.
  • Uttagningsprocess 2014: Selecția Națională 2014

Rumänien skulle egentligen ha deltagit 1993, men åkte ut i ett förkval som hölls det året. Debuten kom således ett år senare, vilket slutade med en 21:a-plats. De fick därför inte vara med 1995 och 1996 åkte de ut i den semifinalen som hölls då, vilket gjorde att de inte fick delta 1997. Och så där höll det på fram till år 2002. Det året skickades Monica Anghel & Marcel Pavel med låten "Tell Me Why" som slutade nia, det dittills bästa resultatet Rumänien hade fått (innan var bästa placering 17:e plats). Och sedan 2002 har Rumänien deltagit varje år och fått bättre och bättre placeringar (med undantag).

2003 slutade Rumänien topp 10 och när semifinalen infördes året därpå behövde de inte kvala. Däremot gick det inte lika bra för Sandas "I Admit" och det blev kval året därpå. Det kvalet vann dem och i finalen slutade Luminiţa Anghel & Sistems trumlåt "Let Me Try" på tredje plats. Både 2006 och 2007 slapp de kvala men 2008 tvingades de till kval när två semifinaler infördes. Dock har Rumänien sedan dessa kval infördes alltid gått till final, även om de bättre placeringarna har uteblivit. De har istället hamnat mer mot mitten-botten än toppen. 2010 blev dock undantag när Paula Seling och Ovis "Playing with Fire" slutade trea, landets andra tredjeplats. Och det är nu dags för samma vinnarduo att representera Rumänien.

 
 

Paula Seling & Ovi - "Miracle"

 
Foto: Ioana Chirita/TVR
  
  • Text: Ovidiu Cernăuțeanu, Phillip Halloun, Frida Amundsen
  • Musik: Ovidiu Cernăuțeanu, Phillip Halloun, Beyond51 (musikteam), Frida Amundsen
  • Startnummer i semifinal 2: #15
 
Duon Paula Seling & Ovi är nog mest kända för att ha tävlat för Rumänien i ESC 2010 med låten "Playing with Fire", där de slutade på tredje plats i finalen.
 
Paula Seling är född den 25 december 1978 i Rumänien. Hon är artist med fokus på sång, låtskriveri, musikproducering och underhållning. Vid sex års ålder började hon att spela piano och har sedan fortsatt med detta. Hon har vunnit många olika priser, främst inom klassisk musik men även på olika rumänska musikfestivaler. 1998 spelade hon in sitt första musikalbum "Only Love" och därefter har ytterligare 14 album släppts. Genom åren har hon samarbetat med andra artister, sjungit duetter, som i ESC men även utanför ESC. Paula talar rumänska, engelska, franska och italienska och är en stor anhängare av bland annat mänskliga rättigheter.
 
Ovidiu Cernăuţeanu, eller kort och gott Ovi, är född den 23 augusti 1974 i Rumänien. Han har norskrumänska rötter och arbetar som musiker, låtskrivare och artist. Han har i princip alltid sysslat med musik och bott i många länder som Japan och Island, men bor numera i Norge. Han har genom sin musikkarriär samarbetat med en rad artister som En Vogue, Preston Glass, Thomas Shulz och Paula Seling.
2008 ställde han upp i Norsk Melodi Grand Prix men gick inte till den finalen. Året efter tävlade han med låten "Seven Seconds" men lyckades heller inte vinna. 2010 ställde han upp Rumäniens uttagning till ESC med Paula Seling. De vann med låten "Playing with Fire" och slutade sedan trea i finalen. Efter ESC gjorde de ett gemensamt album men det sålde inte så bra. 2011 återupptog de samarbetet igen. År 2012 skrev Ovi med Thomas G:son och Tommy Berre låten "High On Love" som fick tävla i Norges MGP. Den vann dock inte. 2014 provade han att tävla med Paula Seling igen i Rumäniens uttagning och då vann de, nu med låten "Miracle".
 
 
 
Erik
Sista låten i semifinal två och det är en riktigt bra låt. Jag tror låten tar sig till final men väl där tror jag den faller mellan stolarna och glöms bort. Jag gjorde en omröstning med några vänner och då var det ingen som gav den poäng även fast det var många som gillade låten. Det finns flera exempel på det här scenariot. 2011 var Kati Wolf med låten "What About My Dreams"  en av de stora favoriterna. Hon tog sig till final men väl där slutade hon på en 22:a plats. 
 
 
Felix
Härligt återseende även om låten i år är aningen sämre än när vi såg dem 2010. Känns också som två skilda låtar live och inspelad, men får man bukt med ljudnivårna i Köpenhamn och smäller till med ett minst lika spektakulärt scenframträdande som i Oslo så kan man nog slåss om toppaceringarna. Rumänien har ännu en gång visat att man tar tävlingen på allvar - och visst vore det kul att få se nästa års Eurovision gå av stapeln i exotiska Bukarest?!
 
Haris
Årets sista semifinalist lyfter aldrig för mig. Känns som att den trampar vatten hela tiden och den där extasen som jag väntar på uteblir. Kul att se de båda i tävlingen igen då jag älskade "Playing With Fire". Då var det snudd inpå en femma. Årets låt tycker jag är forserad. De vill liksom för mycket och det blir i slutet ingenting. Men det spelar ingen roll vad jag tycker. Detta kommer gå till final och där slåss om topplaceringarna.
 
 
Hollac16
Det är proffsigt och det är en bra avslutning på semifinalen. För mig har den här låten pendlat mellan högt och lågt i vad jag tycker om den. I början var den bra men sedan började jag att tröttna på den, lyssnade inte på den på ett bra tag och när jag började att lyssna igen så var den plötsligt ganska bra igen. Det är lite så den är, både bra och samtidigt lite tjatig. Hur kommer det att gå? Jag tror att den kommer gå långt. Stor chans för att den segrar i semin och att de kommer lika bra som sist (kanske bättre än så) finns också möjligheten. Men jag tycker inte att den är tillräckligt bra för att vinna i finalen.
 
 
Jim
Riktigt fartfyllt och härligt. Det här går jag igång på! Är dock lite osäker på liveframträdandet eftersom det inte lät något vidare i deras nationella uttagning. Så det visar sig hur det blir i Köpenhamn då!
 
 
Robban
Duon Paula Seling & Ovi är tillbaka som representanter för Rumänien. Jag gillar deras låt "Miracle" mycket mer än deras första försök med "Playing with Fire", som gav de en bronsplats 2009.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?