Eurovision Song Contest 2014 - Portugal

 
  • TV-kanal: RTP
  • Deltagandeår: 47:e gången
  • Första tävlingsåret: 1964
  • Senaste tävlingsåret: 2012
  • Bästa resultat: 6:a i final (1996)
  • Sämsta resultat: 40:e - 18:e i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2014: Festival da Canção 2014

1964 var första året som Portugal deltog, då som nu i Danmarks huvudstad Köpenhamn. På de femtio år som landet har deltagit i tävlingen har man hittills aldrig vunnit och ej heller tagit några medaljplatser. Istället har man en sjätteplats i final som bästa resultat (dock kan man inräkna en silvermedalj i semifinal 2 år 2008). Det är alltså ganska lätt att konstatera att Portugal inte har klarat sig särskilt bra i tävlingen egentligen under något av de decennium de har deltagit i ESC. Till skillnad då i fotbollsvärlden där de är en av de stora regenterna. I final kan det räknas med flera mitten- och bottenplaceringar liksom tre sistaplatser varav två med noll poäng.

Sedan semifinalssystemet infördes 2004 har Portugal endast kvalificerat sig tre gånger: 2008, 2009 och 2010. Samtliga gånger hamnade landet i mitten av finalen, dock alltid före Sveriges bidrag. Fyra gånger har Portugal avstått tävlan: 1970 (protest (med bl.a. de nordiska länderna) mot att fyra länder hade delat på segern året innan), 2000 och 2002 (av dålig slutplacering som tvingade landet att avstå tävlan) och 2013 (ekonomiska skäl). Alla andra år mellan 1964-2014 har Portugal deltagit. Och för övrigt alltid sjungit sina bidrag på modersmålet portugisiska (i vissa fall med inslag av andra språk).

 
 
 

Suzy - "Quero Ser Tua"

 
Foto: EBU
  
  • Text & musik: Emanuel
  • Startnummer i semifinal 1: #13
 
Suzy, egentligen Susana Guerra, är född den 24 januari 1980 i Figueira da Foz i Portugal. Som femåring inledde hon sin sångkarriär och har sedan fortsatt med sång med största intresse. Hennes familj kom under hennes uppväxtår att flytta till Lissabon där Suzy gick med i musikgruppen Onda Choc. Gruppen blev mycket populära i hemlandet under 1990-talet. 1999 släppte hon låten "Nesta Noite Branca" som än idag är en stor hit i Portugal. På 2000-talet gick Suzy solo och släppte sitt första album år 2002. Hon fick då också en roll i musikalen My Fair Lady som sattes upp av Filipe La Feria.
 
Efter studierna flyttade hon till Kanada och USA men återvände år 2009 till hemlandet igen och medverkade i ett antal musikaler igen. Sedan har hon också släppt låten "Candyland" och turnerat runt i Portugal. Förra året blev hon inbjuden att sjunga på olika evenemang i Dubai, vilket hon också gjorde. Suzy kom också att flytta till Dubai och bor fortfarande kvar där.
 
Låten "Quero Ser Tua" som hon vann med är skriven av den portugisiske kompositören Emanuel. Suzy har tidigare samarbetat med Emanuel och de kommer även att göra hennes kommande album ihop.
 
 
 
Erik
Kul att Portugal, den fula ankungen som aldrig har vunnit ESC är tillbaka igen efter ett års uppehåll. Portugal kör som vanligt på något som de själva tror på och vägrar följa de trender som varit de senaste åren. Det är det som jag gillar med Portugal, att de går sina egna vägar. Jag gillar Portugals låt i år det svänger väldigt om låten och jag vill bara ställa mig upp och dansa samba. I år kommer de inte vinna men om några år kommer den fula akungen att tillslut få vinna ESC och bli en mycket vacker svan. 
 
 
Felix
Det är något med Portugal man tycks sällan hitta det där Eurovision-mässiga och att testa ett annat uttryck än det typiskt Portugisiska kanske kunde liva upp statistiken lite? Det är inget fel på det här men känns relativt ouppdtaerat och inte så hett 2014 i mina öron. Tycker att man anspelar på sambatonerna på ett billigt sätt och det enda som är svängigt är den stackars rösten som svajjar hit och dit emellanåt. 
 
 
Haris
Jag har blivit smått charmad av rytmen i låten, men det blir inte mer än så. Jag går igång på refrängen lite grann, men sångerskan ger mig inte mer. Jag vill att hon ska göra en show, men jag får ingenting. Låten i sig känns som något jag hört av portugiserna innan och det har aldrig gått speciellt bra för dem. Så det är inte mycket som talar för att det gör det i år heller.
 
 
Hollac16
Om man ser till startfältet i den här semifinalen är det ett tämligen blekt startfält. Därför är det roligt att just Portugal, på sin 50-årsdag i ESC, tävlar med en riktig trumtetnolåt i år. För jag tycker att det här svänger och känns både modernt och dansvänligt. Det finns dock tre problem med låten. Det ena är att de av någon anledning inte har valt att ha alla trummor på den förinspelade musiken. Den man som slår på trumman som inte är med på musiken gör det lite i otakt och det låter konstigt när hans trumma låter medan alla andra trummor på scenen är förinspelade. Sedan känns numret lite som Ungerns låt "What About My Dreams?" från 2011 (och sångerskan Suzy är väldigt lik sångerskan Kati Wolf som tävlade för Ungern då), alltså att det blir dansvänligt när låten svänger, men sångerskan själv gör ingenting för att visa på att det är en dansvänlig låt (står still hela tiden). Slutligen de två körtjejerna känns lite för överladdade och bidrar inte till så mycket. Men trots dessa men tycker jag att det är en bra låt som borde få gå till final. Väl där går det kanske inte hela vägen, men det är betydligt mer positivt mot vad Portugal har tävlat med de senaste åren.
 
Jim

Jag tycker ju att den här låten är ganska catchy och bra när man lyssnar på studioversionen. I liveframträdandet försvinner dock allt som är bra med låten och det känns bara töntigt och lite halvkonstigt. Hoppas de får till det till Eurovision!

 
 
Robban
Välkommen tillbaka till tävlingen säger vi till ett av de ESC-länder som tävlat flest gånger utan en enda seger.
Oj, så det svänger om Portugals bidrag i år. En 90-talsretro-aktig kitsch-danslåt. Äntligen lite dans och rytmik. Medryckande så det slår över. Jag fullkomligt älskar detta. En låt som jag kan lyssna på om och om igen utan att bli uttråkad. Med så många ballader i årets upplaga så borde den här ha goda möjligheter att få till en bra placering. Frågan är bara om själva låten är lite för simpel för sitt eget bästa eller om det är ett framgångskoncept.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?