Eurovision Song Contest 2014 - Polen

 
  • TV-kanal: TVP
  • Deltagandeår: 17:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2011
  • Bästa resultat: 2:a i final (1994)
  • Sämsta resultat: 41:a - 19:e i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2014: Internval

I år är det 20 år sedan Polen debuterade i ESC. På dessa 20 år har de gjort 17 framträdanden (med i år), och har endast missat tävlingen år 2000 och 2002 (av dålig placering i året innan) och senast 2012-2013 (av egen vilja). Man kan lugnt säga att Polen fick en pangstart då de blev tvåa på debuten. Men därefter har de höga placeringarna fullständigt uteblivit. Resten av 1990-talet blev alltjämt i botten och vid 2000-talets inledning blev det inte bättre. 2003 kom dock Ich Trojes "Keine Grenzen-Żadnych granic" att bli sjua, Polens hittills näst bästa placering. De var tack vare detta direktkvalificerade till finalen år 2004 då semifinalen infördes. Då slutade gruppen Blue Cafés "Love Song" på sjuttonde plats.

Sedan år 2005 har Polen endast kvalificerat sig en gång, 2008 med Isis Gees "For Life". Samtliga andra år (2005-2007 och 2009-2011) har det inte gått hem alls. Däremot var Polen väldigt nära att kvalificera sig både 2005 och 2006, men slutade på elfte plats i semin bägge åren. Efter år 2011 tog Polen ett uppehåll tills i år p.g.a. ekonomiska orsaker. Men nu är de tillbaka i tävlingen igen.

 
 
 

Donatan & Cleo - "My Slowianie (We Are Slavic)"

 
Foto: Daniel Blenias
  
  • Text: Joanna Klepko (Cleo)
  • Musik: Witold Czamara (Donatan)
  • Startnummer i semifinal 2: #5
 
Duon Donatan & Cleo skrev sitt ESC-bidrag "My Slowianie" redan i oktober förra året och det blev en dundersuccé med över 40 miljoner visningar på YouTube. Sedan blev de utvalda att representera sitt hemland med just den låten. En polsk och en engelsk version spelades sedan in, där den engelska versionen nu är vald att bli tävlingsbidraget i ESC.
 
Donatan (egentligen Witold Czamara) är född 2 september 1984 i Krakow. Han är musiker och musikproducent, där fokus har legat på att skriva låtar till andra artister. 2012 släppte han albumet "Equinox" som blandade slaviska musiktoner med rap. Det albumet sålde guld direkt. År 2013 inledde han sitt samarbete med sångerskan Cleo då de skrev sitt ESC-bidrag "My Slowianie", som även det blev en succé direkt, åtminstone på nätet.
 
Cleo (egentligen Joanna Klepko) är född den 25 juni 1983 i Warszawa. Cleo arbetar som sångerska och har gjort flera samarbeten med artister som Pezet, Onar, Pih och WSRH. Kanske helt okända i Sverige men välkända i Polen. Cleo har även deltagit i polska X Factor och vunnit pris i tävlingen "Studio Garaż". År 2013 inledde hon sitt samarbete med musikproducenten Donatan då de skrev sitt ESC-bidrag "My Slowianie", som blev en succé direkt, åtminstone på nätet.
 
 
 
Erik
En av tävlingens sämsta låtar. Videon är sexsitisk och förminskar kvinnan. Låten är inget som gör att jag slår volter heller. Jag säger det igen en av de sämsta låtarna 2014. 
 
Felix
Älskar videon men blir det lika bra live? Som låt skulle den kunna komma igång ytterligare då det känns som man har mer att ge och en tydligare etno-flirt soundmässigt skulle man kunna ha vunnit på i detta fall. 
 
Haris
Jag gillar verkligen det här. Det svänger riktigt gött och det är annorlunda. Det sticker verkligen ut i sammanhanget. Videon är oerhört intressant och snygg så man blir ju lite nyfiken på hur det kommer se ut live. Jag gillade dock låten mycket mer när den var helt på polska. Nu verkar det mer som om den kommer framföras på engelska eller ha engelska inslag iaf. Men det är en av mina favoriter i år.
 
 
Hollac16
Det här är en av årets tävlings bästa låtar. En för mig klockren finalist som bör komma bland de tio bästa. Varför? Jo, den sticker ut ur startfältet ganska mycket, den har ett unikt tilltal och språk samtidigt som den är intressant att se på. Det ska bli intressant och se vad de kommer att göra av numret på scenen i Köpenhamn eftersom det knappast kommer gå att göra om videon där. Jag tror på det här stenhårt och hoppas på att få se Polen på tiotoppen. Det har ju ändå gått 11 år sedan sist.
 
 
Jim
Ingenting som jag gillar personligen, men detta sticker ju verkligen ut så det kan nog gå rätt så bra för Polen i år.
 
 
Robban
Kul att återse Polen i Eurovision. Instämmer till fullo med Jim. Den sticker ut, men inget jag personligen faller för. Noterbart är att deras musikvideo är det flest visade av alla 37 ESC-bidrag i år. Helhetsbetyget är ändå helt okej. Man rycks ju lite ofrivilligt med i denna låten. 
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?