Eurovision Song Contest 2014 - Norge

 
  • TV-kanal: NRK
  • Deltagandeår: 53:e gången
  • Första tävlingsåret: 1960
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (1985, 1995 & 2009)
  • Sämsta resultat: 38:e - 17:e i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2014: Norsk Melodi Grand Prix 2014

Norges ESC-historik kan man beskriva som en berg- och dalbana. Det har både gått väldigt bra och samtidigt ganska dåligt. 60-talet började bra men efter fyra år kom den första sistaplatsen och sedan gick det inte bättre, undantaget 1966. 70-talet inleddes med en nordisk bojkott då fyra länder hade delat på segern 1969.

1971 var Norge tillbaka igen, men det tog sig inte bättre, utan det blev fortsatt placeringar i botten, undantaget en sjundeplats 1973. Även 80-talet inleddes tufft men nu började det att lossna då Bobbysocks tog hem segern 1985 med "La det swinge". Sedan blev det ett par bra placeringar innan 90-talet kom och gjorde det återigen svårt men sedan kom de bra placeringarna igen samt en vinst 1995. På hemmaplan blev de tvåa, men sedan sist igen.

00-talet gick verkligen som en berg- och dalbana med både höga och låga placeringar. När semifinalen infördes har det ändå gått lite bättre för Norge som gått till final flera år och avslutade det hela med att ta hem segern 2009. 10-talet inleddes på hemmaplan och det blev ingen stor succé. 2011 kvalificerade de sig inte men det gjorde de 2012 bara för att hamna sist igen. Och 2013 blev de fyra. Högt och lågt med andra ord.

Totalt har Norge hamnat 20 gånger (38%) på topp tio och i detta inkluderas 3 segrar samt 1 andraplats och 1 tredjeplats. Senaste segern satte dessutom det nya poängrekordet 387 poäng. Norge har också som tidigare nämnts en hel del sistaplatser i final: hela elva stycken, flest av alla länder någonsin.

 
 
 

Carl Espen - "Silent Storm"

 
Foto: Tom Øverlie/NRK
  
  • Text & musik: Josefin Winther
  • Startnummer i semifinal 2: #3
 
Carl Espen är 31 år gammal, född i Bergen i Norge den 15 juli 1982. Han är uppväxt med sin mamma och sina två syskon på ön Osterøy utanför Bergen. I tonåren gjorde Carl lumpen och hamnade sex månader i Kosovo. Senare kom han att utbilda sig till snickare, även om han också har arbetat som dörrvakt. Däremot är det musiken som har spelat en stor roll i Carls liv. Hans kusin Josefin Winther, som har skrivit låten, skrev låten speciellt till Carl för att fler skulle få höra hans sångröst.
 
 
 
Erik
Enormt tråkig låt. Jag förstår inte varför den här har seglat upp som en av favoriterna till att vinna ESC när de finns så många andra mycket bättre ballader. Jag tror den här kommer att floppa i finalen för då kommer den glömmas bort när det finns bättre ballader. I sin semifinal är de ensam i sin genre. 
 
Felix
Ett oinspirerande bidrag som slog många andra intressanta finalister. Well, det är väl finstämt och många kan säkert identifiera sig med denna dörrvakt så final är nog att räkna med.  
 
Haris
En oerhört vacker låt. Den värmer riktigt bra. Carl har en underbart fin röst. Den beror mig på djupet och är en av mina absoluta favoriter i årets tävling. Jag är lite rädd för att den kan komma bort i tävlingen och att folk runt om i Europa tycker att den är lite tråkig.
 
 
Hollac16
Det är en fin låt men för mig växer den aldrig riktigt till sig. Utan Carl står där, sjunger jättefint men det händer ingenting. Tyvärr faller detta för mig platt. Det här är dock en av de låtar som gissningsvis går till final, men räkna inte med en hög placering i år för Norges del.
 
 
Jim

Ja, det här är ju en riktigt vacker låt men jag tror inte jag ens kan lyssna på hela låten utan att somna till litegrann. Kan ju vara en väldigt bra vaggvisa i alla fall!

 
 
Robban
I fjol ställde Norge upp med en helt okej, supermodern, men överskattad låt enligt mig. Man var förhandsfavoriter och det blev en fjärdeplats i slutändan. I år är man återigen favorittippade, men har äntligen fått till ett bidrag i min smak "Silent Storm" är en finstämd ballad och med en sångare som verkar vara en genomsnäll man med en sån värme och äkthet. När han framför låten svajar rösten en aning, så jag hoppas han kan bättra sången tills det är dags att gå upp på scen inför miljoner tittare. 
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?