Eurovision Song Contest 2014 - Montenegro

 
  • TV-kanal: RTCG
  • Deltagandeår: 6:e gången
  • Första tävlingsåret: 2007
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 29:e - 11:a i semifinal (2009)
  • Sämsta resultat: 39:e - 15:e i semifinal (2012)
  • Uttagningsprocess 2014: Internval

Montenegro tävlade i Eurovisionens början som en del av Jugoslavien (tillsammans med Slovenien, Serbien, Makedonien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien och Kosovo). Efter att Jugoslavien upphörde som land började de enskilda staterna att tävla i ESC för sig själva, även om det dröjde ända in på mitten av 2000-talet innan samtliga enskilda länder skulle komma att vara med i tävlingen. År 2004 debuterade Serbien-Montenegro i ESC som ett land, vilka efter år 2006 splittrades upp i två länder: Serbien och Montenegro.

År 2007 stod Montenegro därför på egna ben i ESC och skickade rockaren Stefan Faddy med låten "'Ajde, kroči". Det gick inte alls, plats 22 i semin och därmed ingen finalbiljett. Året därpå en ny rocklåt ("Zauvijek volim te") framförd av Stefan Filipović - ingen kvalificering. 2009 hjälpte Ralph Siegel till när Andrea Demirović sjöng "Just Get Out of My Life", elva i semin och ingen kvalificering. 2010 och 2011 avstod Montenegro tävlan av ekonomiska skäl, 2012 var de tillbaka med sångaren Rambo Amadeus som i videon ridandes på en åsna sjöng om "Euro Neuro", gick inte hem. Och förra året försökte rapparna i Who See sjunga om fest eller som låten hette "Igranka". Bland annat utskälld hos vissa i Sverige, fick telefonröster i semin men juryn satte dem i botten och ingen kvalificering då heller.

Slutsatsen är således att Montenegro har haft det tufft i tävlingen alla år de har stått på egna ben. Hittills har de inte lyckats kvalificera sig till finalen. Något som kan tilläggas är att de vissa år har haft oturen att hamna i en semifinal med få grannländer, exempelvis 2012 när alla grannländer hamnade i den andra semifinalen. En annan förklaring kan vara att Montenegro har fått gå ut först av alla länder (då startordningen lottades) vid tre tillfällen. Kanske blir det ändring på det i år.

 
 
 

Sergej Ćetković - "Moj svijet"

 
Foto: EBU
  
  • Text: Sergej Ćetković, Emina Jahović
  • Musik: Sergej Ćetković
  • Startnummer i semifinal 1: #15
 
Sergej föddes i Montenegros huvudstad Podgorica den 8 mars 1976. Redan som liten började han hålla på med musik då han sjöng och spelade piano. Vid 22 års ålder inledde han sin musikkarriär på allvar när han vid festivalen Sunčane framförde låten "Bila si ruža". Två år senare släppte han sitt första album "Kristina". Därefter släppte han albumet "Budi mi voda" och karriären flöt på med hög fart utan att stanna av. Idag är Sergej en stor artist på Balkan med populära låtar som "Pogledi u tami" och "Postojim i ja"
 
I november 2013 utsåg RTCG Sergej internt att representera Montenegro i Köpenhamn i maj. Låten "Moj Svijet" presenterades sedan i mars med tillhörande video. Svensk översättning av låttiteln kan vara "Min värld/min älskade".
 
 
 
Erik
Väldigt vacker låt. Jag hoppas verkligen på Montenrgro i ESC. Landet har aldrig tagit sig till final men i år har de sin stora chans att äntligen ta sig till final. Jag älskade Montenegros låt 2009, "Just Get Out Of My Life". som slutade på en elfte plats i sin semifinal 2009. 
 
 
Felix
Tycker man väver in etnotonerna på ett snyggt sätt i en anna modern ballad av lätt Disney-snitt. Det är mycket effektfullt och bra - få andra konkurrenter i år som gör detta med samma självsäkerhet och lyckade resultat. Når garanterat final skulle jag säga då man inte har allt för mycket andra balkanbidrag att slåss med.
 
 
Haris
En oerhört fin låt av Montenegro. Äntligen levererar detta lilla land på riktigt. Problemet är att när man väl väljer att leverera så saknar man de grannländer som brukar rösta på ens musik. Faktum är att man bara har två av sina gamla Jugoslaviska vänner i årets tävling. Lite tråkigt då jag hoppas på en hög placering för Montenegro. Den kan säkert charma en och annan lyssnare runt om i Europa, men tyvärr är grannröstan allt för viktigt i dagens Eurovision. En annan nackdel är att Montenegro, till skillnad från grannarna Bosnien och Serbien, har en rätt liten utvandrande befolkning runt om i Europa som kan rösta därifrån. Men hoppas Balkan sluter samman för deras skull. Förtjänar ett bra utgångsläge.
 
 
Hollac16
Efter flera år av riktigt dåliga och platta låtar från Montenegro kommer så äntligen en riktigt fantastisk låt. Det här är en av mina personliga favoriter som jag bara hoppas går till final. Den är en av årets bästa låtar och en av de låtar som i den här semifinalen klart bara måste gå till final och hamna i toppen. Nu är dock problemet att Montenegro återigen saknar röstande grannländer. Med både Bulgarien, Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kroatien frånvarande kan det bli tufft. Men jag hoppas att övriga länder i semifinalen och jurygrupperna fattar rätt beslut för en gångs skull. Kunde två halvdåliga rappare i rymddräkter komma femma hos tittarna kan den här komma högre än så! Montenegro till final - yes!
 
 
Jim
Så otroligt härligt med en riktig Balkanballad i årets tävling. Jag ryser i hela kroppen av den fantastiska melodin och av Sergejs underbara stämma. Detta har varit en av mina absoluta favoriter från första gången jag hörde den. Äntligen är det dags för Montenegro att visa vad de går för i den här tävlingen, för det här kan inte annat än resultera i en topplacering!
 
 
Robban
Årets enda riktiga balkanballad kommer lite oväntat från Montenegro. Montenegro är inte direkt kända för att skicka bidrag av hög kvalitet, men nu har de fått till något äkta och vackert. Man har aldrig nått ESC-final tidigare, men kanske är det dags nu? Äntligen skickar de något ordentligt istället för blaha-blaha. Sergej är en duktig sångare och låten är finstämd & bra men har en tendens på att låta aningen seg och uttråkande. 
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?