Eurovision Song Contest 2014 - Litauen

 
  • TV-kanal: LRT
  • Deltagandeår: 15:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 6:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 39:e - 25:e i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2014: "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka

För 20 år sedan gick Litauen med i ESC och de har sedan varit med fjorton gånger. Det började inte bra, sistaplats med noll poäng 1994 (första året), vilket gjorde att de inte fick tävla 1995. De ställde heller inte upp i tävlingen åren 1996-1998, utan var tillbaka först 1999 för att då sluta i botten även då. Reglerna var tydliga att de inte fick tävla 2000 men 2001 var de tillbaka och slutade då på trettonde plats. Året därpå blev det 23:e plats. De fick inte vara med 2003, men gjorde comeback till 2004 då semifinalen infördes. De två första åren i semifinalen gick de inte vidare, utan hamnade faktiskt sist av alla länder 2005 (39:e plats). År 2006 skickades därför humorgruppen LT United med låten "We Are the Winners", en riktig utskälld (och utbuad) ESC-låt som trots sin handling tog Litauen hela vägen upp till 6:e plats i finalen, en plats bakom Sverige. År 2007 var de därför direktkvalificerade till finalen men slutade i botten.

När EBU införde två semifinaler år 2008 började det gå något bättre för landet. Undantaget 2008 och 2010 har Litauen kvalificerat sig till final samtliga gånger (fyra av sex gånger) och slutat omkring mitten till botten. Exempelvis uppnådde de tredje plats i semi 2 år 2012 och hade bara juryn fått bestämma resultatet 2011 hade Litauen vunnit en semifinal.

 
 
 

Vilija Matačiūnaitė - "Attention"

 
Foto: Darius Gražys
  
  • Text: Vilija Matačiūnaitė
  • Musik: Vilija Matačiūnaitė, Viktoras Vaupšas
  • Startnummer i semifinal 2: #7
 
Vilija Matačiūnaitė är 27 år, född i Litauens huvudstad Vilnius den 24 juni 1986. Vilija började sin musikkarriär vid 18 års ålder då hon deltog i tävlingen Amber star, där hon slutade på andra plats. Året efter deltog hon i TV-programmet The Way To The Stars, även där slutade hon tvåa. Men trots andraplatsen blev hon nu mycket välkänd i Litauen. Det gjorde att hon släppte sitt första album Mylėk år 2006. Därefter tog karriären fart ordentligt med ytterligare två musiktävlingar (som hon vann), medverkan i rockoperan Resurrected och huvudrollen i tv-serien My beloved enemy, bara för att nämna några saker.
 
Låten "Attention" har hon skrivit själv men gjort musiken med  Viktoras Vaupšas. Under Litauens långa uttagning till ESC i år valdes låten ut parallellt med artistvalet och det var Vilijas låt som vann. I finalen framförde därför Vilija samt de två andra finalisterna Mia och Vaidas Baumila olika versioner av "Attention", dock var det Vilijas version som vann.
 
 
 
Erik
Litauen har en förmåga att alltid ta sig vidare än vilken skit de skickar. I år kommer de nog också ta sig vidare men de gör de för att de har perfekt startnummer efter ett gäng ballader och konstiga låtar vilket gör att låten sticker ut och folk minns den. Hur är då låten? Tja inge vidare, inget man kommer minnas om 5 år.  
 
Felix
Det är så pinsamt! Hon tar sig själv på så stort allvar och tror att hon är lite för häftig för sitt eget bästa. Årets skämskudde!
 
 
Haris
Jag gillar verkligen inte det här. Tycker det är så dåligt och det ger mig absolut ingenting. Jag har så oerhört svårt för Lituaen år efter år. Jag förstår verkligen inte hur man röstar i det landet. Men av någon anledning har de en tendens att ta sig till final hur kasst det än är. Det lär man säkert göra i år också, men det är verkligen ingenting för mig.
 
 
Hollac16
Litauen har haft en förmåga att de tre senaste åren gå till final med helt obegripliga låtar, vilka sedan som tur har varit har hamnat i botten. I år tävlar de med både en bättre artist men framförallt en bättre låt. Dock är det här ändå inte direkt bra. Även om det känns kanske något mer uppdaterat än vad det har gjort de senaste åren så kommer det inte att fungera så mycket bättre. Däremot går denna till final, något annat vore chockande (inte minst med tanke på att Litauen och Georgien utbyter tolvor med varandra). Men räkna inte med storseger i finalen, snarare bottenplats där i år igen.
 
 
Jim

Jag fattar inte vad det är med Litauen och alla deras kassa bidrag som de skickar. Det här är ju så omusikaliskt och intetsägande så det smäller om det. Sämst i år enligt mig!

 
 
Robban
Baltikum och särskilt Litauen har sällan framgångar i ESC. I år ställer man upp med en jättetjatig låt som jag inte alls tycker om. Det blir ingen finalplats med ett sånt här menlöst bidrag, tyvärr.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?