Eurovision Song Contest 2014 - Lettland

 
  • TV-kanal: LTV
  • Deltagandeår: 15:e gången
  • Första tävlingsåret: 2000
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2002)
  • Sämsta resultat: 40:e - 19:e i semifinal (2009)
  • Uttagningsprocess 2014: Dziesma 2014

Då Portugal inte kunde vara med och tävla i ESC år 2000 kunde Lettland ta deras plats och därmed göra sin första ESC. Det gick väldigt bra då gruppen Brainstorm med låten "My Star" blev trea. Året efter gick det inte lika bra men sedan när ESC var i Estland 2002 då hände det - Lettland vann med Marie N:s "I Wanna". Lettland fick med sin seger också rekordet att ha vunnit så kort tid efter sin debut. När landet sedan fick stå värd för kalaset 2003 blev det en 24:e-plats och året efter när semifinalen infördes gick inte landet vidare. Med hjälp av teckentolkning på scenen fick Lettland revansch och tog finalfemman 2005 med 153 poäng och de blev återigen direktkvalificerade året därpå.

Därefter har det gått rakt utför för Lettland. Förvisso var landet direktkvalificerat 2006 men hamnade i botten, och med hjälp av både lite halvitaliensk opera och pirater tog sig landet till finalen 2007 & 2008, men för att sluta i mitten (dock före Sverige). Sedan 2008 har Lettland inte lyckats gå vidare till finalen utan har istället tre semifinalssistaplatser i bagaget (2009, 2010 och 2013) samt en två dåliga slutplaceringar 2011 & 2012.

 
 
 

Aarzemnieki - "Cake to Bake"

 
Foto: Linda Rutule
  
  • Text & musik: Guntis Veilands
  • Startnummer i semifinal 1: #2
 
Gruppen Aarzemnieki består av fyra medlemmar: Jöran Steinhauer, Guntis Veilands, Katrīna Dinanta och  Raitis Vilumovs. Långt innan gruppen bildades var det den nuvarande gruppmedlemmen Jöran, som ursprungligen kommer från Tyskland, som förälskade sig i Lettland genom Brainstroms deltagande år 2000 (vars musik han gillade) och han blev då utbytesstudent i landet. Jöran har sedan deltagit i den lettiska uttagningen (2008) med gruppen Axlina då de framförde låten "More Than 27".
 
Jöran kom sedan att bilda sin nuvarande grupp Aarzemnieki. Översatt betyder gruppnamnet utlänning. Hösten 2013 utökades gruppen till fyra personer då Jöran tog in de nuvarande medlemmarna som alla spelar och framför olika instrument. Sedan ställde gruppen upp i Lettlands ESC-uttagning 2014 med låten "Cake to Bake" som de vann.
 
Med låten vill gruppen säga att man inte ska vara rädd för att inte veta om något eller att vara för stolt för att be om hjälp eller erkänna misstag.
 
 
 
Erik
Det har inte gått bra för Lettland de senaste åren. Tredje sist i semifinalen är den bästa placeringen sedan 2009 och det säger allt. Årets låt är startfältets kalkonbidrag. Låten handlar om bakning, och något inom mig gillar ändå detta bidrag. Vi kan inte bara ha bidrag som är bra utan vi måste ha några bidrag som är så dåliga att man minns dem på de viset. Lettlands bidrag detta år är ett sådant bidrag. 
 
Felix
Varför denna banala text? Videon gör inte saken bättre - ett glatt gäng sittandes vid en fäbod? Jag fattar absolut ingenting. Är det parodi? Är det komik? Är det seriöst? Vad är det?! Dåligt och tramsigt.
 
 
Haris
Det här är riktigt dåligt. De försöker vara charmiga, men jag får inte ut något av det. Årets tävling innehåller en hel del dåliga låtar, men denna är den jag avskyr mest. En stenhård nolla!
 
 
Hollac16
Den här låten har jag ogillat från start och det är inte bättre nu. Jag hoppas med all största sannorlik att de åker ut direkt. Men, det finns faktiskt låtar som är sämre här så betyget grunnar sig på detta och inget annat. Men jag räknar med att Lettland i år får sin fjärde sistaplats i en semifinal. 
 
Jim
På ett sätt så känns det som att det här gänget försökte göra en trallig mysig liten låt, men när det är blir så himla töntigt så försvinner ju mysfaktorn helt och hållet. Nej, usch så irriterande detta blir!
 
 
Robban
Tycker Lettland får skylla sig själva gällande deras bottenplaceringar då de allt för ofta inte väljer ut de bästa alternativen i sin nationella uttagning. Årets bidrag är lite på skoj & charmig ( i rätt riktning). Låten har en tydlig eurovisionsschlagerslinga. Den är medryckande och glad, vilket oftast tilltalar mig. Visst inser väl jag att den har noll chans att kvalificera Lettland till ESC-final, men 3 minuters glädje och uppmuntrande att börja baka är alltid något positivt. Det måste vara glädjepiller de stoppat i kakdegen. Lettlands Eurovision-kaka smakar gott enligt mig :-)
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?