Eurovision Song Contest 2014 - Grekland

 
  • TV-kanal: NERIT
  • Deltagandeår: 34:e gången
  • Första tävlingsåret: 1974
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2005)
  • Sämsta resultat: 20:e i final (1998)
  • Uttagningsprocess 2014: Eurosong 2014 – a MAD show

Grekland debuterade i ESC 1974, samma år som ABBA vann. I början var det en del turbulens i deltagandet, främst när Turkiet gick in i Cypern men även andra händelser. Trots dessa fick Grekland i regel bra placeringar. De deltog inte 1975 av den första anledningen och hoppade av 1982 för att det utvalda bidraget hade publicerats i förtid. 1984 hoppade de av igen och samma sak 1986, men då för att den ortodoxa påsken inföll samtidigt som ESC.

Mellan 1987 och 1998 fick Grekland i allmänhet hyfsade placeringar, men mer och mer mot den bakre delen av finalen. Som sämst blev man 1998 tjugonde bästa land (och det här är också Greklands hittills sämsta slutplacering). På grund av 20:e-platsen 1998 fick Grekland inte delta 1999 och man återvände inte heller år 2000 av ekonomiska skäl.

Men 2001 började det hända saker. Gruppen Antique (med Helena Paparizou) framförde "(I Would) Die Four You" och vips blev Grekland trea, den dittills bästa placeringen. Sedan blev det två sjuttondeplatser i rad 2002-2003. När semifinalen infördes 2004 fick Grekland kvala och från och med nu började Grekland verkligen satsa stort på ESC, vilket har gett resultat. Alla år sedan 2004 har man kvalificerat sig till finalen och aldrig slutat sämre än 17:e plats. I detta ingår 1 vinst och 2 tredjeplatser samt åtta år i rad på tiotoppen. I semifinaler har man fått 2 förstaplatser, 2 andraplatser och 1 tredjeplats, samt som sämst blivit fyra.

Det är alltså sedan 2001 som Greklands bästa tid i ESC verkligen har skett. Baksidan av succéerna är numera Greklands stora ekonomiska bekymmer som har varit de senaste åren. Trots stora ekonomiska förluster har landet varje år kunnat arrangera en nationell final (om än i mindre omfattningar och i samarbete med andra kanaler) och tävlat i ESC. Förra sommaren stängdes dock public service-TV i Grekland ned vilket gjorde att landet förlorade sitt medlemskap i EBU. Efter lite dispenser fick den nya kanalen medlemskap i EBU.

De år som Cypern har deltagit har Grekland och Cypern som oftast (nästan alltid) delat tolvor mellan varandra (om båda länderna har tävlat i finalen). Detta har ibland lett till att publiken i arenan har buat.

 
 
 

Freaky Fortune feat. RiskyKidd - "Rise Up"

 
Foto: Maria Delakou
  
  • Text: Nick Raptakis, Theofilos Pouzbouris, Shane Schuller
  • Musik: Nick Raptakis, Theofilos Pouzbouris
  • Startnummer i semifinal 2: #13
 
Duon Freaky Fortune består av Nicolas "Nick" Raptakis (född i Aten den 30 april 1990) och Theofilos Pouzbouris (född i Aten den 9 februari 1991). Nick är sångare som för närvarande läser sång vid nationella grekiska Musikhögskolan medan Theofilos är musikproducent som har en examen i teoretiska musikstudier och musikhistoria. Tillsammans bildar de duon och skriver all musik ihop. De blev mest kända när de gjorde en cover på den amerikanska sångerskan Katy Perrys låt "Part of Me". Detta skedde i en tävling av Perez Hilton som de vann. Duon har efter tävlingen släppt singlarna "Our Destiny", "Stronger" och "All I need".
 
RiskyKidd, som egentligen heter Shane Schuller, är född den 17 juni 1994 i London men bor sedan fyra år tillbaka i Grekland. Shane är rappare och har varit både huvudsångare vid låtar som "Pain" och "Good Life" och sångare som featuring på olika låtar som "All the Time" och "Rhythm Is A Dancer". Artistnamnet RiskyKidd uppfanns under skolåren.
 
Freaky Fortune och RiskyKidd möttes när låten "Ris Up" var på idéstadiet. Freaky Fortune skrev musiken och texten medan RiskyKidd skrev rap-delarna. Låten skickades sedan in till den nationella finalen där den vann.
 
 
 
Erik
Det här är inte bra på något vis. Det är alldeles för modernt för mig och jag förstår inte vad det är som är så bra med denna låt. Grekland tar sig som vanligt till final och får en topplacering men för mig kan det här lika gärna åka ut. 
 
 
Felix
Ett härligt och begåvat gäng unga killar som fortsätter Greklands fantastiska eurovision-tradition med en balkadoftande popdänga som garanterat går till final och kan bli otorligt farlig! Undrar om Grekland har råd med en vinst dock... Kul att man fortsätter skapa moderna Eurovisionklassiker, detta kan absolut skomma att pelas på klubbar, stränder och barer i Europa sommaren igenom! 
 
 
Haris
Detta är nog det absolut sämsta jag tycker Grekland har skickat på många år. En av de anledningarna till att jag brukar gilla Grekland är på grund av deras etniska sound som de alltid bjuder oss på. I år tar de en annan väg och faller helt platt för mig. Men Grekland tar alltid höga poäng och vi kommer få se dem högt upp på listan när finalen är avslutad.
 
 
Hollac16
Först och främst, Grekland är Grekland, så denna går till final vad folk än säger eller tycker. Till saken hör att det här låter inte särskilt grekiskt alls, vilket är trist. Grekland har som historiken kan visas hottat upp sig själva sedan många år tillbaka och visat var skåpet ska stå. Och då blandat in den grekiska kulturen i musiken. Den här låten hade kunnat tävlat för vilket land som helst. Jag tror dock att det kommer fungera för dem, även om de nog inte kan räkna med toppstriden i år. Går denna till final kommer den kunna vara som ett mellanspel till alla ballader och det vinner den på. Jag skulle dock inte tro att Grekland står som slutsegrare i år heller, och de tror jag nog inte NERIT heller vill med tanke på den ekonomiska situationen som råder i landet just nu.
 
 
Jim
Första gången jag hörde den här låten så tyckte jag att det lät riktigt bra och jag blev genast på partyhumör. Det känns dock som att det är något som fattas.. Jag hade nog velat haft en tydligare refräng som man dras med i. Vet inte riktigt vad som ska vara refräng i den här låten eller om de överhuvudtaget har någon. Alla tänker nog inte så och det brukar gå bra för Grekland oavsett vad de skickar, så det här blir nog bra för dem i slutändan.
 
 
Robban
Årets partydänga kommer från Grekland. Låten är snygg och modern, men refrängen har dock en tendens att bli något uttjatad. De flesta år brukar vi finna Grekland i topp-tio i tävlingen, som trots ekonomiska problem fortfarande väljer att tävla i Eurovision och är en stormakt i ESC. Bra jobbat, Grekland och Lycka till.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?