Eurovision Song Contest 2014 - Georgien

 
  • TV-kanal: GPB
  • Deltagandeår: 7:e gången
  • Första tävlingsåret: 2007
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 9:a i final (2010, 2011)
  • Sämsta resultat: 32:a - 14:e i semifinal (2012)
  • Uttagningsprocess 2014: Internval

Georgien debuterade i ESC så sent som 2007 och har därefter deltagit alla år utom 2009. Likt sina grannar i Kaukasus (Armenien och Azerbajdzjan) så har det överlag gått väldigt bra för Georgien. Redan första året tog sig Sopho Khalvashis "Visionary Dream" till final och där en tolfteplats. Året efter sjöng den blinde sångerskan Diana Gurtskaya om "Peace Will Come" samma år som Georgien och Ryssland gick i krig med varandra. I ESC blev det en elfteplats i final.

I och med kriget med Ryssland hösten 2008 tvekade Georgien länge innan de valde att delta i ESC 2009, eftersom tävlingen skulle avgöras i Moskva. När låtvalet sedan skedde blev låten omedelbart diskvalificerad p.g.a. regelbrott. Man får som sagt inte göra några politiska, religiösa eller kommersiella budskap i tävlingslåtarna så att sjunga "We Don't Wanna Put In" var alltså inte särskilt lämpligt. Georgien hoppade av tävlingen av fri vilja.

2010 var de tillbaka med en ny Sopho som sjöng landet till en niondeplats i finalen, och året efter lyckades rockbandet Eldrine göra samma sak. Däremot blev det tvärstopp för Georgien i semifinalen år 2012 när Anri Jokhadze sjöng skämtlåten "I'm a Joker". Förra året blev det en G:son-låt som tävlade för Georgien när duon Sopho och Nodiko sjöng "Waterfall", vilken slutade på femtonde plats i finalen. 

 
 

The Shin & Mariko - "Three Minutes to Earth"

 
Foto: EBU
  
  • Text: Eugen Eliu
  • Musik: Zaza Miminoshvili
  • Startnummer i semifinal 2: #4
 
The Shin är ett georgiskt jazzband som bildades i Tyskland 1998. Gruppen består av Zaza Miminoshvili, Zurab J. Gagnidze och Mamuka Gaganidze. The Shins musikstil består av en blandning av jazz, pop, "World Music" och georgisk folkmusik. De har släppt fyra album: "Tseruli" (1999), "Manytimer" (2005), "EgAri" (2006), "Black Sea Fire" och "Es Ari" (bägge 2009). Flera av medlemmarna bor i Tyskland.
 
Mariko Ebralidze (här Mariko) föddes 1984 i Georgiens huvudstad Tbilisi. Efter sin examen från en musikskola blev hon år 2000 inskriven på en ny musikskola för att bli popsångerska. 2008 tog hon sin andra examen (en kandidatexamen). Hon har sedan dess sjungit på flera festivaler runt om i Georgien, Azerbajdzjan och Tyskland. 
 
 
 
Erik
En till tråkig låt som jag har svårt att tycka om. En väldigt konstig låt dessutom. Någonting inom mig säger ändå att den här kommer gå till final. 
 
 
Felix
Ganska schizofrent bidrag men massor av influenser om än det lätt irländska tongångar på något vis. Kanske lite väl smalt för att få den breda massan att lyfta telefonen och rösta? 
 
Haris
Jag vet inte vad jag ska säga egentligen. Det är riktigt tråkigt och jag får inte ut något av det alls.
 
 
Hollac16
En väldigt udda låt i ett TV-program som redan har ett helt annorlunda format. Känns för udda för att kunna plocka poäng. Dessutom saknas här samtliga grannar i Kaukasus samt Ryssland så för poängen känns ganska borta just nu. Jag räknar med att Georgien kan få sin hittills sämsta placering någonsin. Med andra ord finns risk för sistaplats i semin.
 
 
Jim
Men herregud så tråkigt och värdelöst! Tack för mig..
 
 
Robban
Den här låten ger mig absolut ingenting. Flower-power-hokus-pokus som låter fruktansvärt och bara är intetsägande och konstig. Årets sämsta ESC-bidrag enligt mig.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?