Eurovision Song Contest 2014 - Estland

 
  • TV-kanal: EER
  • Deltagandeår: 20:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2001)
  • Sämsta resultat: 41:a - 18:ei semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2014: Eesti Laul 2014

Estland firar i år 20 år i ESC i år, även om de på dessa år bara har missat en gång. Egentligen skulle landet ha varit med redan 1993 men åkte ut i ett förkval som hölls då. 1995 avstod de tävlan helt. Hur ska man då beskriva Estlands ESC-historia? Det har verkligen varit höga berg och djupa dalar, då landet antingen har kommit väldigt bra eller väldigt dåligt. I slutet av 1990-talet fick de in flera tiotoppsplaceringar och en vinst (2001) men sedan år 2003 har det gått sämre än bra. Sedan semifinalsystemet infördes 2004 tog det ända till 2009 innan Estland gick vidare första gången och fick då en bra placering. Sedan ett litet bakslag 2010. Men sedan 2011 har Estland gått vidare till finalen även om de på dessa tre år slutat i tiotoppen en gång och under tjugosträcket två gånger. Sammanfattat: höga berg och djupa dalar.

 
 
 

Tanja - "Amazing"

 
Foto: Stina Kase
  
  • Text & musik: Timo Vendt, Tatjana Mihhailova
  • Startnummer i semifinal 1: #3
 
Tatjana Mihhailova är ryskestniska och är född i Kaliningrad den 19 juni 1983. Även om hon föddes i Ryssland (ryska delen av Sovjetunionen) flyttade familjen bara några månader efter hennes födsel till nuvarande Estland, där hon sedan växte upp. Som musiker och artist har Tanja varit med i flera musikband och även i många musikaler.
 
Som barn deltog hon i flera olika musiktävlingar och vann 1998 års upplaga av "Utrennaja zvezda". Tillsammans med producenten Sven Lõhmus bildade Tanja med sångerskan Ly Lumiste duon Nightlight Duo, som kom att tävla i Estlands ESC-uttagning 2001 och 2002, dock utan att vinna. 2004 splittrades duon men redan 2005 startade Tanja gruppen Jz Belle. Därefter var Tanja med och bildade gruppen Sunday Mood som bl.a. släppte albumet "Something more" 2009. Sedan har hon som sagt varit med i ett antal musikaler och TV-program i Estland.
 
2014 ställde hon upp med bidraget "Amazing" i Estlands ESC-uttagning där hon vann. Medan låten framförs dansar Tanja en hel del och det krävdes timmar att öva in för att kunna både sjunga och dansa samtidigt.
 
 
 
Erik
Jag gillar årets estniska bidrag det är rätt medryckande popmusik. Estland startar precis efter grannlandet Lettland och det är stor skillnad å bidragen. Dock tror jag att det här är en låt som lätt kan glömmas bort. Armenien två låtar före och Sverige är efter. Det brukar alltid vara ett eller två bidrag som man tänker men varför var inte den i final. Estland har ett sådant bidrag i år. 
 
 
Felix
Någonstans vill jag tycka om detta men Euphoriavibbarna blir för tydliga och därmed känns det mest bara blek kopia än kul upptempto. Att man snott Dannys låttitel från samma år gör ju inte heller saken bättre. Visst kanske det kan gå hem, men frågan är om inte folk genomskådar kopierandet?
 
 
Haris
Det är en helt okej låt, men avståndet till Euphoria är inte långt. Det tar bort mycket från låten. Den både låter som den, scenframträdandet ser ut som den och hon gör allt för att likna Loreen. Det är givetvis ett stort minus i min bok.
 
 
Hollac16
Ser man till helheten är det en skön låt att lyssna på, men ser man själva framträdandet kan jag bara säga en enda sak: idéstöld! För det här är inget unikt - utan Loreens "Euphoria" fast i en annan form. Bara kolla på rörelserna, hur hon är klädd, vad hon gör på scenen osv. Allt är Loreen fast i en liten annan form. Så tyvärr faller låten på att det är för mycket som är likt en bra vinnare. Sedan ska det bli intressant och se om Estland kan göra som Danmark, dvs. ta hem segern där man senast tog hem segern. Eller om det blir som för Tooji när han gjorde en Saade året efter Saade hade blivit trea - och kom sist i finalen. Tyvärr tror jag snarare på det senare alternativet. 
 
Jim
Det känns som låtskrivarna tänkte att om man försöker klämma in lite Emmelie de Forest och lite Loreen så blir det säkert skitbra! Problemet är att refrängen är väldigt tråkig och inte alls medryckande. Den börjar lite känslosamt och Loreenaktigt med " Staaaay, amazing lie" och sen så blir det bara nåt tralligt av det hela som känns jättekonstigt.
 
 
Robban
Jag är så besviken på Estland. Man ratade Sandra Nurmsalu (ledsångaren från Urban Symphony) som tog landet till en 6:e plats i ESC 2009 med sin mystiska låt "Rändajad". I år var hon tillbaka som solo och hade en av de bästa låtarna jag hört från de olika nationella uttagningarna i år. Varför skickade man inte denna låt som hade varit ett klockrent ESC-bidrag för Estland. Istället blev det mediokra "Amazing" med Tanja. Det är absolut inget fel på henne, det är bara det att besvikelsen att min storfavorit inte vann är så stor att jag har svårt att se något positivt med Estlands bidrag i år. Den är ordinär, intetsägande och saknar det där lilla extra som behövs för att en poplåt ska fungera i ESC-sammanhang. Jag ser bara det här som en utfyllnad i mängden.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?