Eurovision Song Contest 2014 - Azerbajdzjan

 
  • TV-kanal: ITV
  • Deltagandeår: 7:e gången
  • Första tävlingsåret: 2008
  • Senaste tävlingsåret: 2013
  • Bästa resultat: 1:a i final (2011)
  • Sämsta resultat: 8:e i final (2008)
  • Uttagningsprocess 2014: Böyük Səhnə (artist) & internval (låt)

Azerbajdzjan är det senaste landet som gjort debut i Eurovision Song Contest. Trots debuten har det väldigt fort gått väldigt bra för landet som hittills aldrig har missat en ESC eller för den delen en ESC-final. De har på kort tid också lyckats med att aldrig bli sämre än topp tio i finalen! I final har landet redan lyckats få tre pallplatser: etta (2011), tvåa (2013) och trea (2009) och i semifinalerna tre andraplatser (2009-11) och en förstaplats (2013). Så nog kan man säga att det har gått bra.

Baksidan av detta har för Azerbajdzjans del varit en hel del fuskanklagelser genom åren. Bland annat har landet anklagats för att ha köpt röster i förra årets final (vilket utreddes av EBU som kom fram till att ingen kunde göras ansvarig för händelsen) och att man stängde ned sändningen då Armenien sjöng sitt bidrag 2009. Flera av de "regelbrott" som Azerbajdzjan har anklagats för har täppts till av EBU om framtida försök görs. När Azerbajdzjan fick arrangera tävlingen 2012 framkom mycket kritik mot hur landet hanterade sitt värdskap, särskilt när de byggde tävlingsarenan. TT skrev efter landets vinst 2011 att ..."Ett land i krig, med nedslagen opposition och tystade journalister. Azerbajdzjan är mycket mer än bara schlager."

Det kan också nämnas att landet har sedan år 2009 alltid tagit hjälp av Sverige när det handlar om att skriva bidrag, producera låtar, koreograf, körer osv. Även andra länder har varit delaktiga men Sverige har varit en stor del av bidragen som kommit från Azerbajdzjan.

 
 
 

Dilara Kazimova - "Start a Fire"

 
Foto: Sergey Illin
  
  • Text & musik: Stefan Örn, Johan Kronlund, Alessandra Günthardt
  • Startnummer i semifinal 1: #8
 
Dilara Kazimova är född 20 maj 1984 (29 år) i Baku i Azerbajdzjan. Hon har studerat sång vid Bakus musikhögskola och varit skådespelerska i filmerna Çalış, nəfəs alma och Sirat körpüsü. Vid två tillfällen har hon försökt bli Azerbajdzjans representant i ESC, men slutat tvåa bägge gångerna. På tredje försöktet lyckades hon dock bli vald till landets representant.
 
Låten är även i år svenskskriven. Stefan Örn var med och skrev 2011 års ESC-vinnarlåt "Running Scared", Alessandra Günthardt var delaktig i Idolvinnarlåten "Belong" förra året och Johan Kronlund är musikproducent som har arbetat med artister som Danny Saucedo, Play, Darin och September. Alessandra Günthardts skrivarkollega Rasmus Palmgren har varit delaktig i Irlands bidrag i år.  
 
 
 
Erik
Man börjar kunna Azerbajdzjans bidrag och det börjar bli tråkigt att det skickar samma typ av powerballader varje år. Det funkade 2011 släpp det nu Azerbajdzjan. 
 
 
Felix
Ett bidrag som bara växer för varje lyssning! Hade först svårt för den och ryckte lite lätt på axlarna men om man lyssnar igen är den lättare att ta till sig och visst bultar mitt schlagerhjärta lite extra när vi har svenska upphovsmän inblandade... Tror absolut att det blir farligt! Men att slåss om topplacering kanske man inte lyckas med just i år.
 
 
Haris
Jag gillar verkligen inte detta. Jag brukar vara svag för ballader, men detta går jag inte alls igång på. Låten är tråkig och det händer verkligen ingenting. Sångerskan tycker jag inte är speciellt duktig och hennes engelska är urusel. De svenska upphovsmännen får jobba hårdare till nästa gång. Men något inom mig säger att Azerbajdzjan tar minst en Topp 10 placering ändå.
 
 
Hollac16
Det här är årets absolut tristaste låt. En fullständigt meningslös ballad utan vettig text. Handlingen är så lam att den varken kommer fram eller tillbaka. Hemskt. Men som det alltid blir med det här landet: den går till final och blir med i toppstriden. Hade jag dock fått välja så skulle den få komma sist av alla 37 länder i år! 
 
Jim
Ja, det här är ju finstämt och mysigt men jag är lite trött på den här sortens ballader från Azerbajdzjan. Kom med nåt nytt!
 
 
Robban
En lite småtrevlig och mysig ballad, dock inget extra ordinärt med den. Men återigen blir man så trött på att detta land alltid måste använda sig ut av svenska låtskrivare/kompositörer. Det går aldrig dåligt i ESC för Azerbajdjan och i år är inget undantag heller.
 
 
 
 
 
Erik
 
 
 
Felix
 
 
 
Haris
 
 
 
Hollac16
 
 
 
Jim
 
 
 
Robban
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Sämst
Dålig
Godkänd, men inte mer än så
Bra
Väldigt bra/fantastisk
Min favorit/världsklass
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?