Eurovision Song Contest 2012 - Slovenien

Antal framträdanden: 17
Debutår: 1993
Bästa placering: 7:a Darja Svarger- Prisluhni Mi och Nusa Derenda- Energy
Sämsta placering: 21:a (semifinal) Platin- Stay forever
Intressant fakta: Slovenien gillar de nordiska ländernas bidrag. Sverige har fått 53 poäng av Slovenien, Norge 51 och Danmark 49 poäng. 

Årets Artist



Årets bidrag


Startnummer 9, semifinal 2.

Text:
Igor Pirkovič
Musik: Vladimir Graić, Hari Mata Hari

Språk: slovenska



Fakta om artisten

Eva Boto är en väldigt ung sångerska endast  16 år gammal . Alledeles i början på sin karriär har hon redan vunnit den slovenska uttagningen.  Hon är född i den slovenska staden Dravograd. 

Uttagningsprocess

Misija Evrovisija var den tävlingen som startade först, redan den 2 oktober började Slovenien att ta fram sin representant. Det var en utslagstävling likt "Idol" där det slogs ut en artist i varje program. 11 programmet tog det innan vi fick reda på vilka artister som slutligen skulle vara i final. I finalen stod det mellan Eva Boto och Eva & Nika Prusnik. Varje artist fick framföra 3 låtar var. En jury och folket skulle enas om vilka låtar som skulle gå till superfinalen och dessa låtar blev: Verjamem och Konichiwa. I superfinalen var det helt och hållet folket som bestämde och det beslutade att de skulle bli Eva Boto som ska representera landet i ESC.

Senaste bidrag

2011 deltog Maja Keuc med låten No One och kom på en 13:e plats i finalen.




Erik: Slovenien har ett bra bidrag som växer ju mer man lyssnar på det. DeT enda som stör mig är att när man kollar på liveframträdandet så är publiken i otakt när sångerskan med kör gör rörelser till låten. Det är lite komiskt =). Slovenien är också ett land som inte har varit med i finalerna så mycket de senaste åren. Endast två gånger sedan 2004. I år tror jag att de klarar att ta sig till final. 

Haris:
I början gillade jag inte låten Verjamam så hemskt mycket, men den har växt sig rätt starkt i mina öron den sista tiden. Komponerat låten har Vladimir Graić gjort, mannen bakom "Molitva". Dessutom har Hari Mata Hari hjälpt till. Hari Mata Hari tävlade för Bosnien med låten "Lejla" 2006. Så det är rätt tunga upphovsmän bakom låten. Jag tror faktiskt att Eva sjunger sig vidare till final och jag hoppas på en bra placering. 

Robban: Pampigt och tråkigt på samma gång. Ingen bra kombination, men det finns något som gör den här låten intressant. Det finns en majoritet av balkanländer i denna semifinal som Slovenien tävlar i och jag tror att just Slovenien tillsammans med Serbien ligger bäst till att ta sig vidare till final. En låt som vuxit hos mig ju närmare ESC-veckan vi kommit.


Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
3

Haris: 3

Robban: 3



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban:
Till Final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?