Eurovision Song Contest 2012 - Norge


Antal framträdanden: 50
Debutår: 1960
Bästa placering: 1:a Bobbysocks- La de swinge 1985, Secret garden- Nocturne 1995 och Alexander Rybak- Fariytale
Sämsta placering: Sist med noll poäng: Anita Thallaug- Solvherv 1963, Jan Teigen- Mil etter mil 1978 och Finn kalvik- Aldri i livet 1981 och Tor Endresen- San Fransisco 1997
Intressant fakta: Norge är det land med flest sistaplatser i Eurovisionhistorien, hela tio stycken!
Årets Artist



Årets bidrag


Startnummer 16, semifinal 2.

Text & Musik:
Tooji, Figge Boström & Peter Boström

Språk: engelska



Fakta om artisten
Touraj Keshtkar föddes i Shiraz, Iran, den 26 maj 1987. Som ettårig flyttade han med familjen till Norge. Han började arbeta som modell vid 16-års ålder. Senare fick han jobbet som programledare på norska MTV. Tooji är utbildad social arbetare. Sin första singel släppte han 2008 med titeln "Swan Song".

Uttagningsprocess
Norges motsvarighet till Melodifestivalen heter Melodi Gran Prix. De tävlade bidragen delades in i tre semifinaler med åtta bidrag i varje. I semifinalerna hade tittarna all makt, och från dessa gick sedan de tre låtarna med mest röster till final. Den tionde finalisten tog man fram genom ett wildcard. Tooji kom på en andra plats i sin semifinal, där han blev besegrad av Petter Øien & Bobby Bare med låten "Things Change". Men i finalen fick han överlägset mest röster av tittarna. Där fick han nästan dubbelt så många röster som tittarnas tvåa, Petter Øien & Bobby Bare. Men juryn hade också ett ord med i leken då de stod för 50% av poängen. Juryns favorit var Nora Foss al-Jabri med låten "Somewhere Beautiful". Då låg Tooji tvåa. Men när tittarrösterna var räknade stod det klart att Tooji blev den näst intill överlägsna segraren.

Senaste bidrag

2011 deltog Stella Mwangi med låten Haba Haba och kom på en 17:e plats i semifinalen.



Erik: Den här är en riktig förutsägbar låt och ordentligt tråkig. Jag tror knappast att Norge tar sig till final och jag hoppas att de inte går till final heller. Norges bästa bidrag var skriven av Thomas G:son och framfördes av Reidun Säther. Varsågod, här kommer de bästa låten i Melodi Grand Prix 2012, High on love.

Haris:
Det är för lätt för mig det här. Det är ett lätt sätt att skrapa in en hel del poäng. Du skapar en catchy låt med en halvtaskig sångare och hoppas på det bästa. Sedan att det känns för mycket Eric Saade över det hela gör ju inte saken bättre. Förutom att det finns något medryckande i refrängen så gillar jag det faktiskt inte. Petter Øien & Bobby Bare med låten "Things Change", borde vunnit den norska uttagningen.

Robban: Eric Saade-kopian Tooji åker till Baku med en svenskskriven låt. Svenskduon Peter Boström och Figge Boström ligger nämlingen bakom Toojis låt "Stay". Även om jag hellre hade sett att norrmännen skickade något annat så går det inte att komma ifrån att det är en sjukt medryckande & bra låt. Det är en klubblåt med orientalisk touch och ett snyggt shownummer som säkerligen kommer att plocka flera poäng, både från öst och väst. Norge kommer gå långt i år är mitt tips.


Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
1

Haris: 2

Robban: 4



Panelen tippar

Erik: Ej till Final

Haris: Till Final

Robban: Till Final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?