Eurovision Song Contest 2012 - Estland

Antal framträdanden: 17
Debutår: 1994
Bästa placering: 1:a plats Tanel Padar, Dave Benton & 2XL- Everybody 2001
Sämsta placering: 22:a plats (semifinal) Gerli Padar- Partners in Crime 2007
Intressant fakta: Estland var favoriter förra året men föll och slutade på en 24:e plats

Årets Artist


Årets bidrag


Startnummer 14, semifinal 2.

Text:
Aapo Ilves
Musik: Ott Lepland

Språk: estniska



Fakta om artisten
Den 17 maj 1987 föddes Ott Lepland i Tallin, Estland. Han slog igenom efter att ha vunnit Estlands motsvarighet till Idol. Men Ott började med musiken mycket tidigare. Som barn släppte han ut två skivor med barnsånger på. Han studerade samtidigt på Georg Ots' Tallinn Music School. Han har också spelat piano i över tio år. Ott har dessutom spelat rollen som Troy Bolton i den estiska motsvarigheten till High School Musical.

Uttagningsprocess
I Estland hade man två semifinaler med tio låtar i varje. Från dessa tog sig de fem bästa låtarna vidare till final med hjälp av 50% juryröster och 50% tittarröster. I finalen var konceptet det samma. Juryn hade dock artisten Lenna, med låten "Mina Jään", som favorit. Ott Lepland låg då först på en andra plats. Men tittarna hade gett honom över 18000 röster jämfört med Lennas 7000. Så mycket skillde med mellan ettan och tvåan. Dessa två ställdes mot varandra i en superfinal där tittarna hade all makt. Och där var det ingen snack om saken om vem som var vinnaren. Ott Leppland fick 67% av rösterna, jämtemot Lennas 34%. Ott var en given tittarfavorit från första början och tittarna visade det med ett enormt stöd och hans låt var den som fick överlägset mest röster genom hela tävlingen.

Senaste bidrag

2011 deltog Getter Jaani med låten Rockefeller Street och kom på en 24:e plats i finalen.



Erik: Jag gillade den här låten redan när jag hörde den första gången i den estniska semifinalen och det gör jag ännu. I vissa partier av låten är den dock väldigt seg och långtråkig. Estland hade en av de bästa nationella finalerna med många bra låtar i deras final. En som mycket väl kunde få åka till Baku istället är Birgit Õigen & Violina med låten You are Not Alone. Estland är precis som Turkiet väldigt svåra att placera men jag tror även att Estland kommer att ta sig till final i år.

Haris:
Oj, vad bra det här är. Jag ville bara smälla av första gången jag hörde den och jag älskar den minst lika mycket nu också. Det är med en sådan passion och inlevelse och det känns oerhört äkta. Det är ingen smörig ballad utan ett pampigt mästerverk. Det är ingen snack om att det är en full femma!

Robban: Estland känns som en given finalist och känns som en av konkurrenterna om segern. En av årets i särklass pampigaste ballader som riktigt griper tag i en, med en dramatisk uppbyggnad och en grym sångare som sjunger både vers & refräng med inlevelse. "Kuula" som betyder lyssna är verkligen något man gör till den här låten. Äkta låtar förtjänar topplacering, så är det bara. Ott Lepland och Estland kan mycket väl ta hem tävlingen i år.


Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
3

Haris: 5

Robban: 4



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban: Till Final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?