Eurovision Song Contest 2012 - Bosnien Hercegovina


Antal framträdanden: 17
Debutår: 1993
Bästa placering: 3:e Hari Mata Hari- Lejla 2006
 Sämsta placering: 22:a Amila Glamocak- Za nasu ljubav 1996
Intressant fakta: Bosnien&Hercegovina är ett land som alltid varit i final sedan semifinaler infördes.
Årets Artist



Årets bidrag


Startnummer 17, semifinal 2.

Text & Musik:
Maja Sarihodžić (Maya Sar)

Språk: bosniska



Fakta om artisten
Maja Sarihodžić är det riktiga namnet på den bosniska sångeskan Maya Sar. Hon föddes den 12 juli 1981 i Tuzla, Bosnien. I början av sin karriär körade hon till storheter som Dino Merlin och Tony Cetinski. Det sägs att Maja blev upptäckt av Dino Merlin och att han hjälpt till mycket i hennes karriär. Hon var dessutom tjejen som spelade piano bakom Dino Merlin under dennes bidrag i förra årets Eurovision Song Contest. Sin första singel släppte hon 2010 vid namn "Nespretno" och den blev en stor hit och kritikerrosad över hela balkanregionen. Maya har dessutom startat en hjälporganisation för att bekämpa problemen med livmodershalscancer. För detta har hon belönats med ett guld plackat på International League of Humanists.

Uttagningsprocess
Bosnien valde ännu en gång artist internt där denna fick skriva och komponera sin egna låt.

Senaste bidrag

2011 deltog Dino Merlin med låten Love In Rewind och kom på en 6:e plats i finalen.



Erik: Låten är härlig och väldigt trevlig att lyssna på. Överlag har alla ballader detta år hållit en väldigt hög klass. Jag tycker inte alls den är tråkig som vissa experte tycker. Hon har dessutom en väldig härlig röst. Bosnien är et av mina favorit länder i ESC historien och vem minns inte Pokusaj där de hade en tvättlina på scenen!

Haris:
Enkel förklaring till de fyra poängen som jag ger Maya. Tre poäng för den mysiga låten och Maya som är oerhört duktig och en patriotpoäng. Därför blir det fyra poäng. Det är ju inte den bästa låten Bosnien har skickar, det håller jag med om, men jag låta bli att tycka om det ändå. Det är inte i klass med varken "Lejla" eller "Bistra Voda", men det har ändå något charmigt som en fin ballad ska ha.

Robban: En fruktansvärt tråkig balkanballad. Det verkar som jag gillar Bosnien & Hercegovina's bidrag vartannat år. 2009 & fjolårets bidrag är verkligen två fantastiska favoriter hos mig. Detta land har aldrig missat en finalplats. Jag tror inte man missar i år heller. Särskilt inte när man skickar en gullig sångerska med en mysfaktorlåt. Maya blir den första kvinnliga artisten man skickar sedan 2007.


Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
3

Haris: 4

Robban: 2



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban: Till Final

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?