Eurovision Song Contest 2012 - Montenegro

Medverkade första gången: Zeljko Joksimovic Lane Moje 2004 (De deltog som landet Serbien Monenegro från 2004-2005)
Stevan Faddy Ajde Kroci 2007
Bästa placering: 2,  Zeljko Joksimovic Lane Moje 2004 (De deltog som landet Serbien Monenegro från 2004-2005)
Sämsta placering: 22 (semifinal) Stevan Faddy Ajde Kroci 2007.
-
Rolig fakta: Montenegro har aldrig tagit sig till final. På tre försök som eget land har det som bäst en 11 plats år 2009.
-
Årets bidrag: Rambo Amadeus Euro Neuro
-
Rambo Amadeus eller Antonije Pusic som han egentligen heter är en satiriker. Han har gjort narr av politiker i balkanområdet. "Jag gillar att utforska utrymmet mellan visdom och enfald" säger han till Tim.com. Även låten som han ska sjunga i eurovision är satir och handlar om den pågående eurokrisen. I videon gör han narr av alla EU-länderna och videon är väldigt mycket politisk satir.


Idag är det premiär för våra ESC-presentationer av de 42 länderna som tävlar i årets Eurovision Song Contest i Baku i maj. Först ut är Montenegro, som är först ut på scenen i semifinal 1.


Antal framträdanen: 3
Debutår: Stevan Faddy - Ajde Kroci 2007 (självständigt)
Bästa placering: 11:e plats (semifinal) Andrea Demirovic - Just get out of my life (2009)
Sämsta placering: 23:e plats (semifinal) Stevan Faddy - Ajde Kroci (2007)

Intressant fakta:
Montenegro har aldrig tagit sig till final. På tre försök som eget land har de som bäst en 11:e plats, år 2009.

Årets bidrag:

Montenegros flagga

Årets bidrag

Startnummer 1, semifinal 1.

Text och musik:
Rambo Amadeus

Språk: Serbiska & engelska



Fakta om artisten

Rambo Amadeus eller Antonije Pusic som han egentligen heter är en satiriker. Han har gjort narr av politiker i balkanområdet och drivit med flera konflikter som har lamslagit balkanländerna. "Jag gillar att utforska utrymmet mellan visdom och enfald" säger han till Time.com. Även låten som han ska sjunga i eurovision är satir och handlar om den pågående eurokrisen. I videon gör han narr av alla EU-länderna och videon är väldigt mycket politisk satir. Även Sverige får sig en släng av sleven.

Uttagningsprocess

Tv-bolaget RTCG meddelade i slutet av november 2011 att man planerade att göra ESC-comeback 2012. Senast man deltog var 2009 då man misslyckades med att kvala in till finalen. Det har man förresten aldrig lyckats med. Man har inte återvänt sedan dess p.ga ekonomisa problem. Eftersom kostnaderna för att skicka ett bidrag hade minskat så mycket sedan dess bestämde sig TV-bolaget för att delta igen år 2012. Den 12:e december meddelade tv-bolaget att Rambo Amadeus blir artisten man sänder till Baku och låtens titel avslöjades först den 26:e januari. Den 15:e mars presenterades låten i en direktsänd tv-show.

Senaste bidrag

2009 deltog Andréa Demirovíc med låten Just get out of my life och kom på en 11:e plats i semifinalen.




Erik: Montenegro kommer defintivt inte gå till final. Låten är fruktansvärt dålig. Rambos satir tror jag inte funkar på resten av Europa.

Haris: Jag tycker inte om låten. Det finns något som gör att man känner en sorts avsky mot den. Men texten är faktiskt rätt bra. Den har en bra innerbörd. Men inte ens det kan lyfta betyget.

Robban: Tråkig öppning på den första semifinalen. Jag tycker bara den här låten är provocerande dålig. Montoton raplåt och verkligen ingen rolig start på det här ESC-året. Låttexten beskriver orättvisorna i vår värld och är väl det enda som är något positivt, för själva melodin är bara urtråkig att lyssna på. Om det här var det bäst Montenegro kunde få fram i sin comeback, då tycker jag de kunde avstått lika gärna.


Betygsättning

= Underkänd

= Godkänd

= Ok, inte mer

= Bra

= Mycket bra

= Världsklass



Panelens beyg

Erik:


Haris:

Robban:




Panelen tippar

Erik: Ej till final

Haris: Ej till final

Robban:
Ej till final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?