Eurovision Song Contest 2012 - Ungern

Antal framträdanden: 14
Debutår: 1994
Bästa placering: 1:a plats Dima Bilan- Belive 2008
Sämsta placering: 17:e plats Filipp Kirkorov- Kolybelnaja dija vulkana 1995
Intressant fakta: Ryssland har varit i final varje år sedan semifinalerna infördes
Antal framträdanden: 9
Debutår: 1994
Bästa placering: 4:e plats Friderika- Kinek mondjam el vètkeimet
Sämsta placering: 19:e plats (sist i semifinal) Csèzy- Candlelight
Intressant fakta: De nordiska länderna brukar gilla Ungerns bidrag. Island har gett Ungern 48 poäng genom tiderna, vilket gör att de hamnar på en andra plats. Bara Polen har gett mer, hela 49 poäng. Finland och Norge har gett 37 respektive 34 poäng vilket gör att de hamnar på fjärde respektive femte plats.

Årets Artist:




Årets bidrag

Startnummer 15, semifinal 1.

Text och Musik:
Behnam Lotfi, Gábor Pál, Attila Sándor, Csaba Walkó

Språk: engelska

VIDEO


Fakta om artisten
Gruppen bestär av:
Behnam Lofti
Gàbor Pál
Attila Sándor
Csaba Walkó
Gruppen är en relativt nybildad grupp, 2008 bildades gruppen. Gruppen spelar pop/elektronisk musik. Gruppens första singel I,m in love gjorde stor succe i Ungern. Gruppen har sammanlagt släppt två stycken album och spelat mycket runt om i Ungern men även varit i Rumänien spelat . Compact Disco har vunnit en hel del priser i Ungern bland annat "bästa artist" och "bästa sång" i Fonograms Awards 2011. Den 22 maj spelar gruppen sin hittills största spelning.

Uttagningsprocess
Ungern hade två semifinaler i år. Den 27 januari var första semifinalen och den 4 februari var semifianl två. Sammanlagt skulle tio låtar framföras i varje semifinal.  Compact Disco ställde upp i den första semifinalen. De mötte bland annt låten Learning to let go som Heincz Gàbor framförde. Juryn fick ta ut tre bidrag som skulle till final. I den gruppen fanns Compact Disco. Även folket fick rösta fram ett bidrag. Väl i fianl var det sammanlagt åtta bidrag. Först fick folket rösta på alla bidrag. De fyra låtarna som fick flest röster gick därefter till en jury som fick välja vilken bidrag som skulle representera Ungern i Eurovision Song Contest.

Senaste bidrag

2011 deltog Kati Wolf med låten What About My Dreams? och kom på en 22:a plats i finalen.




Erik: Ungern hade en riktigt bra final i år, bland de bästa i Europa. Det var flera bra låtar som mycket väl kunde ha representerat Ungern. Nu föll valet på Compact Disco och jag är inte besviken över Ungerns val. Låten är mycket skön och mycket modern. Jag gillar Ungern i år lika mycket som jag gillade Ungern förra året då Kati Wolf ställde upp. Jag tror Ungerns bidrag tilltalar både öst och väst och kan mycket väl ta en topplacering i årets tävling. Svaret får vi den 26 maj.

Haris: Det är så skönt att en av mina favoritlåtar kommer direkt efter den ryska mardrömmen. Det får mig att verkligen återhämta mig snabbt till tävlingen igen och bara njuta. Jag tycker Compact Disco har en av de absolut bästa låtarna i år. Det är modernt, det är snyggt producerat och den har en oerhört härlig vibe igenom hela låten. Men det finns ett problem - Compact Disco har inte världens bästa sångare och hans engelska är inte den bästa. Det är en väldigt svårttippad låt. Får de till det live så kan de nå en final. Men jag hoppas ändå att den går till final för den förtjänar det. Konkurrensen i semifinal 1 är inte så stenhård heller och jag kan ärligt säga att detta är mycket bättre än annat vi kommer få höra i år.

Robban: "Sound of our hearts" är en skön & modern elektroinfluerad poplåt. Lite U2 /Depeche Mode-inspirerat över det här bidraget från Compact Disco som lär gå hem hos folket runt om i Europa. Härligt gung och uppbyggnaden av låten är dessutom sjukt bra. Ungern förtjänade en bättre placering ifjol. Kanske får man det i år istället.


Betygsättning

= Underkänd

= Godkänd

= Ok, inte mer

= Bra

= Mycket bra

= Världsklass


Panelens beyg

Erik:


Haris:

Robban:



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban:
Till Final

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?