Eurovision Song Contest 2012 - Österrike

Antal framträdanden: 14
Debutår: 1994
Bästa placering: 1:a plats Dima Bilan- Belive 2008
Sämsta placering: 17:e plats Filipp Kirkorov- Kolybelnaja dija vulkana 1995
Intressant fakta: Ryssland har varit i final varje år sedan semifinalerna infördes
Antal framträdanden: 44
Debutår: 1957
Bästa placering: 1:a Udo Jürgens- Merci Chèrie 1966
Sämsta placering: Sist med noll poäng Eleonore Schwarz- Nur in der Wiener luft 1962 , Wilfried- Lisa Mona Lisa och Thomas Forstner- Venedig im Regen
Intressant fakta: Österrike har kommit sist hela sju gånger! 16 % av alla gånger Österrike har ställt upp har de kommit sist.



Årets Artist:




Årets bidrag

Startnummer 16, semifinal 1.

Text och Musik:
Lukas Plöchl, Manuel Hoffelner

Språk: tyska




Fakta om artisten
Trackshittaz är en österrikisk hiphop grupp som består av Lukas Plöchl och Manuel Hoffelner. Gruppen bildades 2010 men har redan släppt fyra album. Två av albumen har legat etta på den österrikiska albumlistan. Förra året försökte de ta sig till Düsseldorf med låten Oida Taunz men misslyckades. 

Uttagningsprocess
Den 24 februari gick "Österrich rockt den song contest" av stapeln. Det var nio bidrag som tävlade om att ta sig till Baku. Trackshittaz startade sist. Man fick höra alla låtar en gång och sedan var det dags för omröstning. Två låtar gick till en superfinal och dessa var Woki Mit Deim Popo och That,s What I am. Superfinalen var mycket jämn och när alla röster var räknade hade Trackshittaz vunnit med 51% av rösterna mot 49% för Conchita Wurst.

Senaste bidrag

2011 deltog Nadine Beiler med låten The Secret Is Love och kom på en 18:e plats i finalen.




Erik: Österriks som bojkottade Eurovision mellan 2008 och 2010 ställde återigen upp förra året för att tävlingen hölls i grannlandet Tyskland. Det gick bra för Österrike, de lyckades ta sig till final där de slutade på en 18:e plats. I år ställer de upp med hiphop gruppen Trackshittaz  och det är inget som faller mig i smaken. Jag är inget hiphop fan i vanlig fall och det här gör inte direkt att jag blir mer tillfreds med musikstilen. Jag tycker bara att de hoppar och fjantar runt. Texten är väl inte i det bästa laget den heller. Nä Österrike ni får tyvärr ta och skicka en bättre låt nästa gång.

Haris: Hiphop på tyska. En riktigt svårbedömd låt, både när det gäller hur det ska gå och hur bra den är. Den svänger definitivt och av någon anledning blir jag på gott humör. Men i ärlighetens namn så är det en riktigt löjlig låt. Våra österrikiska grabbar sjunger om att man ska skaka på sin rumpa. Det lär väl skaka en och annan i Baku, men att det ska göra det i finalen också har jag svårt att se.

Robban: Jag har alltid varit fördomsfull mot just rap. Tycker vanligtvis de är jobbiga att lyssna på, men den här låten från Trackshittaz är allt annat än tråkig. Den är dansant, fartfylld med ett skönt drag. Dessa två grabbar var nära att representera Östterike i fjol med en liknande låt. De uppmanar oss alla att "skaka rumpa". Tror dock inte den tilltalar tillräckligt många för att det ska bli någon finalplats för Östterike i år.


Betygsättning




Panelens beyg

Erik:
0

Haris: 2

Robban: 3



Panelen tippar

Erik: Ej till Final

Haris: Ej till Final

Robban:
Ej till Final

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?