Eurovision Song Contest 2012 - Nederländerna

Antal framträdanden: 53
Debutår: 1956
Bästa placering: 1:a Corry Brokken- Net als toen 1957, Teddy Scholten- Een Beetje 1959, Lenny Kuhr- De Troubadour 1969 och Teach-In- Ding-A-dong 1975
Sämsta placering: Sist med noll poäng De spelbrekers- Katinka 1962 och Annie Palmen Een Speeldoos 1963
Intressant fakta: Nederländerna har inte varit i final sedan 2004!


Årets Artist



Årets bidrag

Startnummer 3, semifinal 2.

Text & Musik:
Joan Franka, Jessica Hoogenboom

Språk: engelska



Fakta om artisten

Joan Franka är en 22-årig sångerska som är född i Rotterdam. Hennes ursprungliga namn är Ayten Kalan och hon härstammar från Turkiet. Hon har varit etablerad sångerska sedan 2010, då hon deltog i den nederländska versionen av "The Voice of Holland". Hon har förutom ESC-bidraget släppt två andra singlar "Foolish Games" och "Promise me".

Uttagningsprocess

För första gången sedan 2005 hade Nederländerna en nationell final med flera bidrag. TV-bolaget TROS mottog över 450 st bidrag och en särskild jury tog ut sex av dessa att tävla i den nationella finalen. Finalen hölls den 26 februari. 6 bidrag duellerade om att bli Nederländernas representant i Baku med hjälp av 50% tittarröster och 50 % juryröster. I den avgörande superfinal-duellen vann Joan Franka med 37% av rösterna. Hon var tittarnas favorit medan juryn föredrog tvåan Pearl Jozefzoon med låten "We can overcome".

Senaste bidrag

2011 deltog 3JS med låten Never Alone och kom på en 19:e plats i semifinalen.




Erik: Landet utan en finalplats sedan 2004. Det är riktigt tråkigt för dem. I år har Nederländerna en indian på scenen. En indian!! Vad har de med Nederländerna att göra? Det är det jag sitter och tänker på hela låten. Låten i sig är inte dålig men den där utstyrseln förstör hela låten. Det är som när Sverige skickade Martin Stenmarck med låten Las Vegas. Det hade ingenting med Sverige att göra och jag tror att det var det som gjorde att det gick så dåligt för oss.

Haris: Nederländerna har en fin Eurovision historia. De har vunnit tävlingen fyra gånger, men sist vann man 1975. Man har dessutom hela sex sista platser. De senaste åren har varit tunga för landet och man har inte varit i final sedan 2004. Jag har svårt att se hur Joan Franka ska kunna ändra på det, men till skillnad från förra året så lär hon inte komma sist. Hon har en trallvänlig låt som sätter sig. Men den lyfter aldrig och är rätt ljummen rätt igenom.

Robban: Ska Nederländerna bryta den negativa trenden och äntligen få sin efterlängtade finalplats tro? Även om jag inte tror det blir i år så känns det åtminstone som de är på rätt väg iallafall. De förtjänar en finalplats. Det låter väldigt mycket Amy MacDonald över denna söta "Idiana-Joan" och hennes charmiga och glada låt "You and me". Utstyrseln hon bär på scenframträdandet symboliserar hennes barndom, då hon älskade att klä ut sig som indian, så där har ni förklaringen till det.


Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
2

Haris: 2

Robban: 3



Panelen tippar

Erik: Ej till Final

Haris: Ej till Final

Robban:
Ej till Final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?