Eurovision Song Contest 2012 - Irland

Antal framträdanden: 45
Debutår: 1965
Bästa placering: 1:a hela sju gånger! (mest av alla länder). Dana- All Kinds of everything 1970, Johnny Logan- What,s Another Year 1980, Johnny Logan- Hold Me Now 1987, Linda Martin- Why Me? 1992, Niamh Kavanagh- In your eyes 1993, Paul Harrington & Charlie McGettigan- Rock `n` Roll kids 1994 och Eimar Quinn- The Voice 1996
Sämsta placering: 15 plats (semifinal) Dustin the Turkey- Irelande Douze Pointe 2008
Intressant fakta: Irland dominerade 90-talet, 4 vinster och 2 andraplatser på åtta starter.


Årets Artist:




Årets bidrag

Startnummer 18, semifinal 1.

Text och Musik:
Nick Jarl & Sharon Vaughn

Språk: engelska




Fakta om artisten
Enäggstvillingarna John och Edward började sin bana i tv-programmet the X-Factor. Där slutade de på en sjätteplats. Efter de släppte de debutsingeln Under Pressure. Deras första album nådde första platsen på Irlands albumlista men riktigt kända blev de 2011 när de vann Irlands uttagning till Eurovision och fick framföra Lipstick som slutade på en åttonde plats. Nu är det dags igen för Jedward. 

Uttagningsprocess
Jedward slogs med fyra andra artister om vem som skulle få representera landet i Baku. De var storfavoriter så fort de börjades rykta att de skulle vara med. Alla fick spela sin låt en gång och sen skulle juryn och folket besluta om vem de skulle skicka. Jedward pallade för favorit trycket och fick höga poöng av både juryn och folket. Sammanlagt fick de hela 114 poäng. 20 poöng före tvåan Andrew Mann som framförde låten Here I am.

Senaste bidrag

2011 deltog Jedward med låten Lipstick och kom på en 8:e plats i finalen.




Erik: Irland skickar i år samma succe duo som ställde upp förra året. Förutom vinnaren är det Jedwards som är mest ihågkommen från förra året. Var det någon som kom ihåg vad tvåan hette? (Jag måste tänka en stund själv innan jag kommer på att han heter Rafhael Gualazzi). Det var förra året nu till årets bidrag. Årets bidrag tycker jag är en klassisk poplåt som när man lyssnat på den känns väldigt tråkig och intetsägande. Den är som en tallrik fil med flingor som stått för länge.

Haris: Irland är landet med flest segrar i Eurovision Song Contest genom alla tider. För första gång i historien har irländarna valt att skicka samma artist två år i rad. Jedward tävlade med "Lipstick" förra året och slutade på en 8:e plats i finalen. Jag tycker personligen att den låten var bättre än årets "Waterline". Den är definitivt inte dålig, men tycker inte den är lika bra helt enkelt. Det känns typisk "britpop" över det hela.

Robban: Ytterligare ett svenksbidrag då Nick Jarl skrivit låten ihop med Sharon Vaughn. De helgalna & underbara bröderna från Irland är tillbaka. Frågan är om folk verkligen orkar med ett år till med Jedward? Ifjol fanns det en viss charm med dem, men vi har ju sett det här redan. Det som slår mig när jag hör låten är att den har stora likheter med Westlife's hit "When you're looking like that". Årets låt från Jedward är kanske lite för mainstream för att lyckas lika bra som "Lipstick" gjorde (som stack ut), men jag föredrar helt klart årets låt om jag får välja vilken av de två som är bäst. Final lär det bli, men sen då?

Betygsättning


Panelens beyg

Erik:
1

Haris: 2

Robban: 4



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban:
Till Final
Postat av:En som ledsnat

Ena dagen kommer det tio länder andra dagen kommer det inget land. Nu är jag less på den här bloggen. Det saknas vilja. Nu går jag över till schlagerpinglan.


Skrivet: 2012-04-26| 18:30:09    
Postat av:Robban (ESC-Panelen)

En som ledsnat>



Vi kör 9 åt gången innan måndag, så vi ligger i fas med SVT´s inför-program. Arbetet vi lägger ner på bloggen är ideélt så du får vara hur less du vill


Skrivet: 2012-04-26| 21:13:02    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?