Eurovision Song Contest 2012 - Belgien



Antal framträdanden: 53
Debutår: 1956
Bästa placering: 1:a Sandra Kim - J'aime la vie (1986)
Sämsta placering: 17:e plats i semifinalen: Patrick Ouchéne - Copycat (2009)
Intressant fakta: Belgien har skickat två bidrag till ESC på låtsasspråk. 2003 & 2008.

Årets Artist:





Årets bidrag


Startnummer 8, semifinal 1.

Text och Musik:
Nina Sampermans, Jean Bosco Safari, Walter Mannaerts

Språk: engelska




Fakta om artisten

Laura van den Bruel (19 januari 1995), bättre känd under sitt artistnamnet Iris är en flamländsk pop & countrysångerska från Noorderwijk. Den 18 november valdes hon internt ut att bli Belgiens representant i Baku 2012. Hon är årets yngsta deltagare.

Uttagningsprocess

Från början var det tänkt att den internt utvalda artisten Iris även skulle få sitt bidrag internt utvalt. Men den 29 februari meddelades det att Iris skulle framföra två låtar under ett speciellt TV-program med titeln Eurosong 2012: "Een song voor Iris" och sändes den 17:e mars. Båda låtarna var ballader. Med hjälp av 100% telefonröster skulle sedan en av låtarna väljas ut som vinnare. Valet föll på Would you? som segrade med 53 % av rösterna.

Senaste bidrag

2011 deltog Witloof Bay med låten With Love Baby och kom på en 11:e plats i semifinalen.




Erik: Belgien är ett av mina favorit länder i esc. Jag älskar O Julissi från 2008 och flera andra belgiska bidrag från de senaste åren.  I år däremot är jag inte överförtjust i Belgiens bidrag. Låten växer ju mer man lyssnar på den men i det stora hela är den ganska tråkig. Risken är väldigt stor att den här låten kommer att glömmas bort. Hoppas ni kommer igen nästa år Belgien för i år lär ni knappast nå final, tyvärr.  

Haris:
När Tom Dice gick till final och tog en sjätte plats där år 2010, var det första gången Belgien röstades in i en final sedan semifinal systemet inleddes 2004. Med andra ord har det varit väldigt tufft för Belgien i ESC de senaste åren. Men det kan också bero på att de faktiskt haft rätt tråkiga och slätstrukna låtar. Årets låt tycker jag faller in i den kategorin. Det är nog en av de låtarna som man lättast glömmer bort i årets tävling. Den är rätt tråkig och det händer liksom ingenting.

Robban: En klassisk ballad som känns alldeles för intetsägande & anonym för att ha någon chans att kvala vidare. Jag kan ärligt talat inte ens få den att fastna i huvudet. Känns som en dussinlåt man hört tusentals gånger i det här sammanhanget tidigare.


Betygsättning

= Underkänd

= Godkänd

= Ok, inte mer

= Bra

= Mycket bra

= Världsklass



Panelens beyg

Erik:


Haris:

Robban:



Panelen tippar

Erik: Ej till Final

Haris:
Ej till Final

Robban:
Ej till Final


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?