Eurovision Song Contest 2012 - Albanien



Antal framträdanden: 8
Debutår: 2004 med Anjeza Shahini - The image of you, 7:e plats i finalen
Bästa placering: 7:e plats Anjeza Shahini - The image of you (2004)
Sämsta placering: 17:e plats i semifinalen Frederik Ndoci - Hear my plea (2007)
Intressant fakta: Bidragets titel Suus betyder "personligt" på latin.

Årers Artist:





Årets bidrag

Startnummer 5, semifinal 1.

Text:
Rona Nishliu
Musik: Florent Boshnjaku

Språk: albanska



Fakta om artisten

Rona Nishliu är en 25-årig kosovoalbansk sångerska och radiopratare. Hon började sin sångkarriär 2004. Hennes genombrott var när hon var med i den albanska Idol och kom på femteplats av 7000 sökande. Rona har tidigare deltagit i Festival I Kenges (Albanines uttagning) 2004 tillsammans med sångerskorna Vesa Luma och Teuta Kurti. Låten de sjöng hette Flakareshë
Hon engagerar sig aktivt i humanitärt arbete. När hon studerade organiserade hon humanitära konserter i Kosovo och år 2009 deltog hon som gästföreläsare i FN:s utvecklingsprogram för unga volontärer i Vushtrri. Nishliu stöder även personer med autism, och är en del av institutet för hållbarhet och utveckling för ungdomar i Kosovo. Hon blev nyligen albansk medborgare.

Uttagningsprocess

Festival I Kengës är en årlig sångfestival som alltid hålls i december månad. I år (läs 2011) firade man 50-års jubileum. Därför pågick tävlingen under fyra dagar, i stället för tre. Den 26 december hölls den första semifinalen, där hälften av deltagarna tävlade om platserna till finalen. Den andra semifinalen, med den andra hälften av deltagarna, hölls den 27 december. Den 28 december framfördes 26 tidigare vinnande bidrag, och den 29 december hölls finalen som avgjorde vem som vann 2011-års tävling. Precis som i tidigare upplagor framfördes musiken live av en orkester. Röstningsprocessen sköttes till 100% av en jury, precis som i tidigare upplagor av tävlingen. Rona Nishliu med låten "Suus"  fick 77 poäng av juryn vid finalen. Tidigare år har man gjort om de vinnande bidragen till engelska, något man inte valt att göra i år. Suus blir därmed det tredje albanska bidraget i historian som sjöngs på det inhemska språket. Inför tävlingen åkte Nishliu med låtens upphovsmän till New York för att spela in den nya versionen av låten. Den kortades även ner till 3 minuter.

Senaste bidrag

2011 deltog Aurela Gaçe med låten Feel The Passion och kom på en 14:e plats i semifinalen.




Erik: Usch vilken hemsk låt. Jag brukar gilla Albaniens bidrag men i år är den fruktansvärt tråkig. En skrikig sångare som bara står och gapar. Den här låten kommer inte komma till final om det inte tilltalar östländerna. Det som är lite roligt med låten är att låtttiteln Suus är på latin, det är möjligtvis det som gör att jag ger en etta till bidraget.

Haris: Jag har klickat runt mycket på Youtube och kollat på diverse listor, där de flesta lägger denna låten långt ner bland alla bidrag. Det är inte heller någon av mina favoriter, men jag vill fokusera lite på det positiva. Många klagar ständigt på att hon gapar och skriker för mycker. Jag vill säga att hon "gapar" på ett fantastiskt sätt. Tjejen har verkligen en fantastisk pipa och hon är en stark sångerska. Men som låt måste jag hålla med de flesta och säga att den inte ger mig så mycket. Betyget blir därför inte så starkt, men jag är ändå rätt generös tycker jag.

Robban: Albanien tillhör skaran länder som deltagit minst gånger i Eurovision Song Contest. Man debuterade 2004 och fick då sin bästa placering hittils. Efter det har det gått lite trögt för dom. De hade två toppbidrag på raken 2009 och 2010 och i fjol gick de ner sig med en skittråkig låt och så även i år. Fy, för denna skrikiga sångerska och låten är dessutom vedervärdig. En dramatisk & sorgsen pianoballad som inte berör mig det minsta. Jag tror dock att Albaniens bidrag har chans till finalplats. Känns som en given juryfavorit åtminstone.

Betygsättning

= Underkänd

= Godkänd

= Ok, inte mer

= Bra

= Mycket bra

= Världsklass


Panelens beyg

Erik:


Haris:

Robban:



Panelen tippar

Erik: Ej till final

Haris: Ej till final

Robban:
Till Final

Postat av:Josefin / Chimaera

Hallå där Erik,

Precis som ni skriver i fakta om låten så sjungs låten på albanska, inte latin. Det är bara titeln som är på latin (suus betyder "personligt"). Kuriosa: Refrängtexten kan översättas till "låt mig gråta" och det är ordet för gråta på albanska, qaj, som Rona "skriker". Synd att ni är så negativa till detta lidelsefulla och vackra bidrag. Men liksom ni så tror jag ändå att det kan ha svårt att tilltala Europa.


Skrivet: 2012-04-15| 13:06:08    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?